MACD wordt beschouwd als een van de centrale indicatoren in technische analyse ; het is de tweede meest populaire tool na voortschrijdend gemiddelde . Deze indicator wordt zowel gebruikt in de strategieën voor nieuwkomers als in meer geavanceerde professionele systemen.
Wat zijn de MACD-voordelen? Hoe kunt u het instellen en gebruiken in uw handelen ?

MACD: principle and peculiarities

MACD is een oscillator, hoewel het vaak een trendindicator of zelfs een “trendoscillator” wordt genoemd. Dit gebeurt omdat MACD is gebaseerd op twee indicatoren voor voortschrijdend gemiddelde die rechtstreeks op de grafiek worden toegepast (ze worden niet weergegeven in de MACD-grafiek, alleen hun meetwaarden worden gebruikt). MACD zelf wordt weergegeven in een apart venster onder de grafiek. Het ziet eruit als een histogram met een hulplijn. Het histogram toont die divergentie van twee voortschrijdende gemiddelden. Als de ene zich van de andere verwijdert, worden de histogrambalken langer; Als de voortschrijdende gemiddelden dichterbij komen, worden de staven korter.

Snelle bewegingen resulteren dus in lange balken in het MACD-histogram, en plat wordt aangegeven door korte balken.

MACD Indicator

Als het histogram zich boven de nullijn bevindt, betekent dit dat het snel voortschrijdend gemiddelde boven het langzame uitsteekt en er geleidelijk van weg beweegt, wat wijst op een opwaartse trend. Als de balken onder de nullijn gaan en het snel bewegende gemiddelde onder het langzame ligt, is er sprake van een neerwaartse trend. De hulplijn, die soms het histogram in het indicatorvenster kruist, is het voortschrijdend gemiddelde dat is berekend op basis van de MACD-histogramwaarden en niet op basis van de prijsgrafiek.

Deze lijn is ontworpen om aanvullende signalen van de indicator te ontvangen. Om verwarring te voorkomen, noemen we het een “MACD voortschrijdend gemiddelde”.

MACD Indicator set up

MACD is een van de standaardtools van MetaTrader 4 en MetaTrader 5 en de installatie is in slechts een paar klikken gedaan.

De eenvoudigste manier om dat te doen is via het gedeelte “Indicatoren” in het bovenste menu van het platform:

Adding the MACD indicator

Daarna wordt het venster met indicatorinstellingen geopend:

Setting the MACD indicator parameters

Hier kunt u de belangrijkste parameters van de indicator instellen:

 1. Snelle en langzame MA zijn de voortschrijdende gemiddelden. Ze worden toegepast op het diagram en leveren de gegevens voor het histogram. Hoe groter het verschil tussen hun periodes, hoe sneller veranderingen het histogram zal laten zien. Vaker wel dan niet blijven deze parameters standaard (tenzij een specifieke strategie anders vereist).
 2. MACD SMA is een parameter van het voortschrijdend gemiddelde van de MACD zelf. Hoe hoger de parameter, hoe verder het gemiddelde van het histogram af beweegt en hoe minder vaak ze elkaar kruisen.
  Met deze parameterwaarde kan de nauwkeurigheid van het signaal binnen een op indicatoren gebaseerde handelsstrategie worden aangepast : hoe hoger de parameterwaarde, hoe minder signalen er zijn.
 3. Vervolgens moet u de parameter instellen (openen, sluiten, hoogste en laagste waarden van de kandelaar) die de overige criteria bepalen.
 4. Ten slotte kunt u de minimale en maximale parameters vastleggen. Het histogram zal er niet boven of onder gaan.

Op andere tabbladen kunt u het kleurbereik instellen, het tijdsbestek wijzigen of niveaus toevoegen die een rechte lijn vormen op een indicator (deze is standaard ingesteld op “0”). Extra niveaus kunnen nodig zijn voor een bepaalde strategie voor het volgen van de signalen. Bijvoorbeeld de verkoop van een activum op de kruising van het hoogste niveau op de grafiek.

Setting the MACD levels

Zodra de indicator is ingesteld en toegepast op de grafiek, kunt u beginnen met handelen. Er zijn zowel eenvoudige als complexere MACD-handelsstrategieën. Laten we, om het MACD-principe te begrijpen, naar enkele van deze strategieën kijken.

Eenvoudige MACD-strategie

De eenvoudigste MACD-strategie vereist geen aanvullende indicatoren. Alleen MACD-signalen zijn voldoende om de ingangspunten te bepalen. Met deze strategie worden de orders als volgt geopend:

 1. Als het MACD-histogram het voortschrijdend gemiddelde naar boven doorkruist, wordt de kooporder geplaatst.
 2. Als het MACD-histogram het voortschrijdend gemiddelde naar beneden doorkruist, wordt de verkooporder geplaatst.
MACD signals examples

Het aanbevolen stop loss-niveau wordt ingesteld onder het minimumniveau van de kandelaar die het instappunt bepaalt (bij kopen) en ligt boven het maximumniveau bij verkoop. De take profit moet drie keer de stop loss zijn of op het dichtstbijzijnde sleutelprijsniveau.

MACD convergence/divergence trading

Het MACD-convergentie-/divergentiesignaal is een van de sterkste. Convergentie komt tot uiting in het naderen van de bewegingsrichting van het MACD-histogram en de koersgrafiek. Het ziet er zo uit:

Convergence on the EUR/USD H1 chart

De grafiek laat zien hoe de prijsbeweging vertraagde na een sterke neerwaartse trend, omkeerde en vervolgens weer daalde en een nieuw dieptepunt bereikte. Tegelijkertijd laat MACD ook een lokaal minimum zien, maar dat is hoger dan het vorige. Dit geeft aan dat de beweging “uitgeput” is en dat het zeer waarschijnlijk is dat de prijs omhoog gaat. Hoewel het nu in de grafiek zelf wordt weergegeven, signaleert de indicator van tevoren, en dat is precies wat het waardevol maakt.

Convergentiehandel wordt op de volgende manier uitgevoerd:

 1. Wanneer de indicator het tweede minimum boven het eerste “tekent”, moet u klaar zijn om te kopen.
 2. De markttoetreding vindt plaats wanneer de prijsomkering wordt bevestigd door de breuk van de bovenste trendlijn (weerstand).

Divergentie verschilt van convergentie doordat de lijnen in de grafiek en aan de bovenkant van het histogram niet samenkomen maar in verschillende richtingen bewegen (de grafieklijn gaat omhoog terwijl de lijn in het indicatorvenster naar beneden beweegt).

Divergence on the EUR / USD D1 chart

In dit geval, als de prijs de ondersteuningslijn van het prijskanaal doorbreekt, is de verkooporder open.

MACD + МА strategie

Om de handel efficiënter te maken, kunt u samen met MACD andere indicatoren gebruiken. De beste optie om de MACD-oscillator aan te vullen, zou een trendindicator zijn. De meest effectieve en eenvoudige zou МА zijn. De koop- en verkoopsignalen zijn dan als volgt:

 1. Als de prijsgrafiek het voortschrijdend gemiddelde naar beneden kruist en het histogram het gemiddelde in dezelfde richting kruist, is de verkooporder open.
 2. Als beide kruispunten een opwaartse richting hebben, is de kooporder open.
MACD + MA signals

Er zijn minder valse ingangspunten omdat de indicatoren elkaars signalen filteren. Hoewel dit systeem ook tot verliezen kan leiden, worden deze door de sterke trend gecompenseerd door grotere winsten.

Complexe strategie met MA en RSI

De regel “hoe meer indicatoren, hoe beter” werkt niet altijd. Deskundigen op het gebied van technische analyse zijn het er echter over eens dat de grafieken maximaal vijf indicatoren kunnen hebben. We zullen de strategie bekijken met drie indicatoren: MACD, MA en de RSI-oscillator . In dit geval is het heel geschikt om twee oscillatoren te gebruiken. Terwijl MACD helpt bij het bepalen van de openingsrichting van de order, bepaalt RSI de optimale toegangspunten. Het maakt het niet alleen mogelijk om de markt in de juiste trendrichting te betreden , maar ook om maximale winst te behalen. U kunt ervoor kiezen om de positie niet te openen als de trend begon te verzwakken en u de kans hebt gemist.

De complexe strategie stelt ons in staat om onder de volgende voorwaarden te kopen:

 1. De prijsgrafiek snijdt MA in opwaartse richting.
 2. Het MACD-histogram doorkruist het voortschrijdend gemiddelde in dezelfde richting.
 3. RSI komt in de oversoldzone (onder de 30) en gaat dan omhoog.
MACD + RSI + MA buy signal

Als de situatie omgekeerd is, worden de verkooporders geopend. In dit geval zal RSI fungeren als een krachtig filter dat late markttoetreding zal voorkomen. Tegelijkertijd filteren MA en MACD de valse ingangen naar de RSI oversold- en overboughtzones.

MACD Strategies FAQ

 • Wat is de MACD-indicator?

  De Moving Average Convergence Divergence (MACD) is een achterblijvende indicator die wordt gebruikt om trends binnen de markt te lokaliseren. Het bestaat uit een histogram en twee lijnen die zijn afgeleid van voortschrijdende gemiddelden. Het is belangrijk op te merken dat de gebruikte voortschrijdende gemiddelden exponentieel zijn en dus meer gewicht zullen geven aan recentere prijsacties. Dit helpt handelaren om te bepalen of een trend sterker of zwakker wordt op basis van de helling van de MACD-lijnen. Het histogram toont eenvoudigweg het verschil tussen de twee lijnen en geeft een visuele weergave. Het histogram is dus positief als de snellere EMA-lijn bovenaan staat en negatief als de snellere EMA-lijn onderaan staat.

   
 • Wat is de beste MACD-instelling voor daghandel?

  Elke handelaar heeft zijn eigen favoriete MACD-instellingen, maar over het algemeen is men het erover eens dat de beste instellingen voor daghandel met behulp van de MACD zijn 3-10-16 en 5-34-1. Dat gezegd hebbende, is het belangrijk om te erkennen dat de MACD een achterblijvende indicator is en echt moet worden gecombineerd met een andere indicator om echt te schitteren. Enkele populaire combinaties zijn de MACD met de MFI of TRIX, maar de meest populaire combinatie is MACD met Bollinger Bands. Dit alles wil zeggen dat de instellingen voor de MACD belangrijk zijn, maar er zijn andere overwegingen die van groter nut zullen zijn bij het creëren van een succesvolle strategie voor daghandel.

   
 • Wat is de beste MACD-handelsstrategie?

  De beste MACD-handelsstrategie is degene die het beste voor u werkt, en dit zal verschillen op basis van de psychologie en handelsstrategie van elke individuele handelaar. Dat gezegd hebbende, er zijn een aantal indicatorcombinaties die goed werken met de MACD. Een daarvan is de MACD plus de MFI. Dit combineert de crossover van de MACD met de overbought/oversold signalen van de MFI. Dus als de MFI een signaal afgeeft dat een asset overbought is, wachten we gewoon op een bearish cross in de MACD en gaan dan short. Het werkt hetzelfde voor oververkochte signalen en long gaan. Het uitgangssignaal is wanneer de MACD in de andere richting kruist.

   

Conclusie

De MACD-indicator kan zeer nuttig zijn voor handelen op basis van technische analyse. Het is echter niet erg efficiënt zonder andere hulpmiddelen. Samen met twee of drie geschikte indicatoren zal MACD een systeem creëren met een positieve verhouding tussen goede en valse toegangspunten. Dit zorgt voor winst voor de gedisciplineerde handelaren.

U kunt deze strategieën gratis testen met een AvaTrade demo-account .

Handelen op de financiële markten gaat gepaard met hoge beleggingsrisico’s. Om ze te egaliseren, is het noodzakelijk om de regels voor geldbeheer te volgen en de stop loss in te stellen. Handelaren nemen alle beslissingen op de Forex- markt op eigen risico. We raden u aan om onze sectie handelen voor beginners te bezoeken voor meer artikelen over het handelen in Forex en CFD’s.