Het Keltner-kanaal is een op volatiliteit gebaseerde technische analyse – indicator die helpt bij het definiëren van prijstrends en het vaststellen van overbought- en oversold-omstandigheden in de markt. Chester Keltner, een beroemde grondstoffenhandelaar , introduceerde de indicator in de jaren zestig, maar de moderne versie (die de ATR, het gemiddelde werkelijke bereik ) bevat, werd in de jaren tachtig bijgewerkt door Linda Raschke. Het Keltner-kanaal maakt deel uit van op volatiliteit gebaseerde enveloppe-indicatoren. Een vergelijkbare indicator is de populaire Bollinger Bands . Hoewel beide op volatiliteit gebaseerde kanalen zijn, zijn er enkele belangrijke verschillen. Bij Bollinger Bands wordt de breedte van het kanaal bepaald door standaarddeviatie, terwijl de ATR de bepalende factor is bij Keltner Channels. Functioneel betekent dit dat Bollinger Bands sneller reageren op prijsveranderingen, waardoor ze vatbaarder worden voor valse signalen tijdens kortstondige pieken. Aan de andere kant is het Keltner-kanaal meer gladgestreken en kan het definitieve samenvloeiingssignalen leveren.

Mechanica en berekening van Keltner Channel

De Keltner Channel-indicator heeft 3 kanaallijnen: middelste lijn, bovenste lijn en onderste lijn. De lijnen worden als volgt berekend:

Bovenste regel = EMA + (ATR x vermenigvuldiger)
Middelste regel = EMA
Onderste regel = EMA – (ATR x vermenigvuldiger)

De EMA (exponentieel voortschrijdend gemiddelde) geeft meer gewicht aan recente prijsveranderingen dan een eenvoudig voortschrijdend gemiddelde. Alle bovenstaande parameters kunnen worden aangepast aan de behoeften van individuele handelaren. De standaard EMA is de periode van 20 dagen: hoe langer de EMA, hoe achterblijvend de indicator zal zijn; hoe korter de EMA, hoe sneller de indicator zal reageren op prijsveranderingen. Bovendien is de standaardvermenigvuldiger 2: hoe groter de vermenigvuldiger, hoe breder het kanaal; hoe kleiner de vermenigvuldiger, hoe smaller het kanaal. De integratie van de ATR zorgt ervoor dat het Keltner-kanaal een uitgebreid volatiliteitsbeeld kan geven van de prijs van een onderliggende waarde.

Het Keltner-kanaal lezen

Het Keltner-kanaal levert grafische prijssignalen die gemakkelijk kunnen worden ontcijferd door handelaren. De helling van het kanaal geeft de prijsontwikkeling in de markt aan. Een stijgend kanaal impliceert dat er een opwaartse trend is; een dalend kanaal duidt op een neerwaartse trend; terwijl een plat of zijwaarts kanaal een variërende markt impliceert. In een opwaartse trend zal een enorme prijsstijging ertoe leiden dat een prijs continu de bovenste lijn raakt of zelfs breekt. Wanneer het kanaal nog steeds stijgt maar de prijs de onderste lijn begint te raken, is dit een signaal dat de opwaartse trend aan kracht verliest. Dit is hetzelfde met een dalend kanaal. Voor een zijwaarts kanaal zullen de bovenste lijn en de onderste lijn fungeren als respectievelijk weerstands- en ondersteuningszones. Wanneer het kanaal zijwaarts is, letten traders ook op mogelijke prijsuitbraken.

Handelen in Keltner Channel-signalen

Het Keltner-kanaal produceert meerdere signaaltypen voor handelaren. Hier leest u hoe u de signalen effectief kunt verhandelen :

 • Trend Pullback-signalen
  Het Keltner-kanaal levert overtuigende signalen in trending markten. Zoals hierboven vermeld, zal de helling van het kanaal snel aangeven of de trend omhoog of omlaag is. In een opwaartse trend zullen de prijzen meestal de bovenste lijn ‘omhelzen’. Kooporders kunnen dan worden geplaatst wanneer de prijs zich terugtrekt naar de middenlijn. In een neerwaartse trend zullen de prijzen dichter bij de onderste lijn komen, en handelaren kunnen agressief proberen mee te doen in de richting van de trend wanneer de prijzen terugkeren naar de middelste lijn.
 • Overbought- en oversold-condities
  Hoewel een breuk in de bovenste of onderste lijn een belangrijke trend kan aangeven, is het raadzaam op uw hoede te zijn voor overbought- of oversold-condities. Een overboughtsignaal zal optreden wanneer de prijs boven de bovenste lijn breekt, maar ook lager afdrijft om binnen de lijn te sluiten. Dit impliceert dat de prijs onvoldoende momentum had om de opwaartse stijging te ondersteunen en dat een tuimeling mogelijk is. Het zal een signaal zijn om naar mogelijkheden te zoeken om korte verkooporders te plaatsen. Aan de andere kant zal er een oververkocht signaal optreden wanneer de prijs onder de onderste lijn breekt, maar uiteindelijk in het kanaal sluit omdat de bearish druk niet zou worden volgehouden. Dit zou een signaal zijn om op zoek te gaan naar mogelijkheden om kooporders in de markt te plaatsen.
 • Breakout-signalen
  Het Keltner-kanaal levert krachtige breakout-signalen. Als een op achterblijvende volatiliteit gebaseerde indicator zijn uitbraaksignalen definitief en meer gekwalificeerd. De integratie van ATR zorgt ervoor dat het Keltner-kanaal effectiever is wanneer de volatiliteit stijgt, en als achterblijvende indicator zorgt het er ook voor dat valse signalen worden uitgefilterd. De beste uitbraken om te verhandelen zijn wanneer het Keltner Channel een zijwaartse trend aangeeft. Dit impliceert een lage volatiliteit in de markt. Wanneer de volatiliteit stijgt, zou een doorbraak van de bovenste lijn duiden op een bullish breakout; terwijl een doorbraak van de onderste lijn zou duiden op een bearish uitbraak.

Traders kunnen vroeg deelnemen aan een bullish breakout wanneer er een pullback is naar de buitenkant van de bovenste lijn. Evenzo, wanneer er een bearish uitbraak plaatsvindt, kunnen traders proberen agressieve verkooporders te plaatsen wanneer de prijs zich terugtrekt naar de buitenkant van de onderste regel.

Beste Keltner-kanaalstrategieën

Het Keltner-kanaal is een robuuste indicator, maar kan worden aangevuld met andere indicatoren om definitieve samenvloeiingen te bieden. Een van de beste complementaire indicatoren is de ADX (gemiddelde directionele index), die belangrijke trends zal helpen kwalificeren en valse puistjes zal helpen identificeren. In verschillende markten is de strategie om te kopen met ondersteuning en te verkopen met weerstand. Maar om alleen signalen met een hoge waarschijnlijkheid te verhandelen, kunnen traders het Keltner-kanaal combineren met oscillatoren, zoals Stochastics en RSI, die overbought- en oversold-signalen leveren.

Handel met het Keltner-kanaal op het AvaTrade-platform

De meeste handelsplatforms MT4 en MT5 (MetaTrader) hebben het krachtige Keltner Channel niet ingebouwd. Het Keltner-kanaal is echter beschikbaar bij AvaTrade, en hier is waarom u zou moeten handelen met deze gereguleerde en bekroonde broker :

 • Meerdere tijdframes – Het Keltner-kanaal kan worden toegepast op maximaal 21 chart-tijdframes die AvaTrade beschikbaar heeft.
 • Talrijke hulpmiddelen – Het Keltner-kanaal is geen op zichzelf staande indicator. AvaTrade heeft meer dan 200 andere indicatoren beschikbaar die kunnen worden gekoppeld aan het Keltner-kanaal om analyses van activaprijzen te verbeteren.
 • Demo-account – AvaTrade heeft een gratis demo-account beschikbaar, waar handelaren verschillende Keltner Channel-strategieën kunnen uitproberen zonder geld op het spel te zetten.

Keltner Indicator FAQ

 • Wat zijn Keltner-kanalen?

Een Keltner-kanaal is een technische indicator die is gebaseerd op volatiliteit in markten. Bestaande uit drie afzonderlijke lijnen lijkt het op Bollinger Bands wanneer het op een kaart wordt uitgezet. De middelste lijn is een exponentieel voortschrijdend gemiddelde van de prijs en de bovenste en onderste lijnen zijn meestal ingesteld op twee keer het gemiddelde werkelijke bereik. De banden breiden uit en krimpen naarmate de volatiliteit toeneemt en afneemt. Handel kan plaatsvinden binnen de band in een variërende markt, of wanneer de prijs buiten de band beweegt, kan dit worden opgevat als een overbought- of oververkochte toestand en een mogelijke trendomkering.

 • Hoe handel je met Keltner Channels?

daghandelaren gebruiken, is de Trend Pullback-strategie. Het algemene principe van deze strategie is om te letten op correcties in de heersende trend, de pullback en wanneer de prijs de middelste lijn bereikt om een transactie te plaatsen. In een opwaartse trend zou bijvoorbeeld een pullback naar de middenlijn de trigger zijn om een longpositie in te nemen. Het tegenovergestelde zou waar zijn in een neerwaartse trend. Deze strategie maakt gebruik van de trending aard van markten en biedt een risico/opbrengstverhouding van 0,5 aangezien de stop loss halverwege de buitenste band wordt geplaatst, maar het winstdoel helemaal tot de buitenste band.

 • Wat is de beste handelsstrategie van Keltner Channel?

De Breakout-strategie lijkt grote marktbewegingen te vangen, waardoor handelaren één grote winst krijgen in plaats van vele kleine winsten. Experts raden aan om deze strategie te gebruiken bij het openen van de markt, aangezien dit typisch is wanneer de meest explosieve bewegingen van de dag plaatsvinden. De basisstrategie vereist eenvoudigweg een longpositie als de prijs boven de bovenste band komt of een shortpositie als deze onder de onderste band komt, maar alleen binnen de eerste 30 minuten van forex trading. De middelste band wordt gebruikt als exit-trigger, waarbij posities worden gesloten zodra de prijs de middelste lijn raakt.

Open uw handelsaccount bij AvaTrade
of probeer onze risicovrije demo-account!

** Disclaimer – Hoewel er voldoende onderzoek is gedaan om de bovenstaande inhoud samen te stellen, blijft het alleen een informatief en educatief stuk. Geen van de aangeboden inhoud vormt enige vorm van beleggingsadvies.