Wat zijn Cryptocurrencies?

Ontdek samen met ons de betekenis van cryptocurrencies.
Ontdek hoe deze digitale valuta de manier
veranderen waarop we over geld en financiën denken


Welkom in de wereld van digitale financiën! Cryptocurrency is, zoals de naam al doet vermoeden, een vorm van digitale of virtuele valuta die cryptografie gebruikt voor beveiliging. Maar wat betekent dat? Simpel gezegd: het is net als uw gewone dollars, euro's of yen, maar in plaats van een fysiek stuk papier of een munt die u in uw hand kunt houden, bestaat het alleen in de digitale wereld.

Het ‘crypto’-gedeelte verwijst naar de complexe coderingstechnieken die uw transacties versleutelen en veilig houden. Dit digitale geld kan worden gebruikt om online goederen en diensten te kopen, of u kunt het verhandelen in de hoop dat de waarde ervan stijgt. Het is een geheel nieuwe manier van denken over geld, en het verandert de financiële wereld zoals wij die kennen.Wat zijn Cryptocurrencies

Hoe Werkt Cryptovaluta?

Nu we weten wat cryptocurrency is, gaan we kijken hoe het werkt. De magie achter cryptocurrencies ligt in een technologie genaamd 'Blockchain'. Stel je een digitaal grootboek voor, voor iedereen zichtbaar, waarin elke transactie die ooit is gedaan, wordt vastgelegd. Dat is blockchain voor jou. Het is transparant, veilig en gedecentraliseerd, wat betekent dat het niet wordt gecontroleerd door een enkele entiteit zoals een bank of overheid.

Blockchain

'Mining' en 'staking' zijn twee manieren waarop nieuwe cryptocurrency-munten worden gecreëerd en transacties worden bevestigd.

 • Mining - omvat het oplossen van complexe wiskundige problemen om nieuwe transacties aan de blockchain toe te voegen. Het is als een race waarbij de eerste die het probleem oplost, wordt beloond met nieuwe munten.
 • Uitzetten – aan de andere kant houdt het vasthouden en vergrendelen van een bepaalde hoeveelheid cryptocurrency in een netwerk in om operaties zoals transactievalidatie en netwerkbeveiliging te ondersteunen. In ruil daarvoor kunnen deelnemers extra munten ontvangen.
 • Staking - In tegenstelling tot traditioneel geld dat u in een portemonnee of bij een bank bewaart, worden cryptocurrencies opgeslagen in digitale portemonnees. Deze kunnen online zijn, op uw computer of zelfs op een speciaal hardwareapparaat. Ze houden uw digitale munten veilig en stellen u in staat transacties uit te voeren of op beurzen te handelen.

In wezen bieden cryptocurrencies dus een nieuwe, veilige en opwindende manier om transacties uit te voeren en waarde op te slaan in de digitale wereld.Soorten Cryptocurrency

Meest Populaire Cryptocurrencies

In het enorme universum van cryptocurrencies schijnen sommige sterren helderder dan andere. Hier is een kort overzicht van de top vijf cryptocurrencies per marktkapitalisatie:

 • Bitcoin (BTC): Bitcoin, de pionier van de cryptowereld, werd in 2009 gecreëerd door een onbekende persoon onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto. De belofte van Bitcoin van lagere transactiekosten dan traditionele online betalingsmechanismen en de werking ervan via een gedecentraliseerde autoriteit maken het tot een hoogtepunt.
 • Ethereum (ETH): Ethereum, in 2013 bedacht door programmeur Vitalik Buterin, is een gedecentraliseerde, open-source blockchain met slimme contractfunctionaliteit. De eigen cryptocurrency, Ether, staat qua marktkapitalisatie op de tweede plaats na Bitcoin.
 • Tether (USDT): Tether is een stablecoin, een soort cryptocurrency die is ontworpen om de prijsvolatiliteit te minimaliseren. Tether onderhoudt een verhouding van 1 op 1 ten opzichte van de Amerikaanse dollar, waardoor het stabiel is in de vaak turbulente cryptomarkt.
 • Binance Coin (BNB): Binance Coin is de eigen cryptocurrency van de Binance-exchange en wordt gebruikt voor transacties binnen het platform. Het heeft een aanzienlijke groei gezien, zowel qua waarde als qua marktkapitalisatie.
 • Ripple (XRP): Ripple is zowel een digitaal betalingsprotocol als een cryptocurrency. XRP, de cryptocurrency, wordt gebruikt om geldoverdrachten tussen verschillende fiat-valuta’s te vergemakkelijken.
populaire valuta

Daarnaast zijn er honderden Altcoins en verschillende Stablecoins. Elk biedt unieke functies en toepassingen, die bijdragen aan de diverse en dynamische wereld van cryptocurrencies.

Altcoins

De term 'altcoin' is een afkorting van 'alternatieve munt' en wordt gebruikt om alle cryptocurrencies te vertegenwoordigen die geen Bitcoin zijn. Altcoins zijn meer dan alleen alternatieven voor Bitcoin; het zijn innovatieve platforms die het Bitcoin-protocol willen verbeteren of aanpassen.

Er zijn duizenden altcoins beschikbaar, elk met zijn unieke kenmerken, gebruiksscenario’s en transactiemechanismen. Enkele populaire altcoins zijn Litecoin, Ethereum en Ripple. Veel altcoins zijn bedoeld om oplossingen te bieden voor de waargenomen beperkingen van Bitcoin, zoals het bieden van hogere transactiesnelheden, verbeterde beveiligingsfuncties of een eerlijker mijnbouwsysteem.

Hoewel sommige altcoins grip hebben gekregen en substantiële gemeenschappen hebben, heeft geen enkele het niveau van wijdverbreide erkenning en acceptatie van Bitcoin geëvenaard.

Stabiele munten

Stablecoins zijn een speciaal soort cryptocurrencies die zijn ontworpen om de beruchte volatiliteit van de cryptomarkt te bestrijden. Ze bereiken deze stabiliteit door hun waarde te koppelen aan een reserve aan activa.

Deze activa kunnen een specifieke fiatvaluta zijn, zoals de Amerikaanse dollar, een mandje met verschillende fiatvaluta's, of zelfs andere soorten activa zoals goud of andere cryptocurrencies.

Het idee is om de stabiliteit van traditionele activa te combineren met de voordelen van cryptocurrencies, zoals snelheid, veiligheid en lage transactiekosten.

Enkele bekende stablecoins zijn Tether (USDT), USD Coin (USDC) en Binance USD (BUSD). Stablecoins spelen een cruciale rol in het crypto-ecosysteem, bieden een veilige haven tijdens volatiele marktomstandigheden en faciliteren transacties op crypto-uitwisselingen.Voor en Nadelen van Cryptovaluta

voor en nadelen crypto

Zoals elk financieel systeem hebben cryptocurrencies hun eigen voor- en nadelen. Laten we beide kanten van de medaille eens bekijken:

Voordelen

 • Decentralisatie: Cryptocurrencies werken op een gedecentraliseerd netwerk gebaseerd op blockchain-technologie. Dit betekent dat ze niet worden gecontroleerd door een centrale autoriteit zoals een overheid of financiële instelling, waardoor gebruikers meer controle over hun geld krijgen.
 • Beveiliging: Dankzij cryptografie zijn transacties met cryptocurrencies veilig en kan er niet gemakkelijk mee worden geknoeid. Dit kan fraude en diefstal helpen verminderen.
 • Transparantie: Alle transacties die met cryptocurrencies worden uitgevoerd, worden vastgelegd op de blockchain, waardoor transparantie wordt geboden en transacties eenvoudig kunnen worden gevolgd.
 • Toegankelijkheid: Cryptocurrencies zijn toegankelijk en kunnen worden gebruikt door iedereen met een internetverbinding, waardoor financiële diensten worden verleend aan mensen zonder of zonder bankrekening.
 • Snelheid en kosten: Cryptocurrency-transacties kunnen snel worden verwerkt, vaak binnen enkele minuten, ongeacht het bedrag of de geografische locatie van de afzender en ontvanger. Transactiekosten zijn doorgaans ook lager dan bij traditionele banksystemen en geldoverdrachten.

Nadelen

 • Volatiliteit: Cryptocurrency-prijzen kunnen extreem volatiel zijn. Hoewel dit tot hoge rendementen kan leiden, kan het ook tot aanzienlijke verliezen leiden.
 • Gebrek aan regulering: Het gebrek aan regulering op de cryptocurrency-markt kan het tot een risicovolle investering maken. Het betekent ook dat als u de toegang tot uw cryptocurrency verliest (bijvoorbeeld als u het wachtwoord van uw portemonnee vergeet), er geen manier is om deze te herstellen.
 • Beperkte acceptatie: Hoewel het gebruik van cryptocurrencies steeds wijdverspreider wordt, wordt het nog steeds niet door alle bedrijven of landen geaccepteerd.
 • Impact op het milieu: Het delven van cryptocurrencies vereist veel rekenkracht, die een aanzienlijke hoeveelheid elektriciteit kan verbruiken en een negatieve impact op het milieu kan hebben.
 • Potentieel voor misbruik: Vanwege hun anonieme karakter kunnen cryptocurrencies worden gebruikt voor illegale activiteiten, zoals het witwassen van geld of het kopen van illegale goederen.

Bedenk dat hoewel cryptocurrencies een nieuwe manier bieden om met geld om te gaan, ze ook hun eigen risico's met zich meebrengen. Voer altijd uw due diligence uit en houd rekening met uw financiële status voordat u betrokken raakt bij cryptocurrency.


Wat is Cryptocurrency Handel?

Bij het handelen in cryptovaluta wordt gespeculeerd op prijsbewegingen van verschillende digitale valuta. Als handelaar kunt u profiteren van de volatiele aard van cryptocurrencies om mogelijk winst te maken. Er zijn twee hoofdmethoden om cryptocurrencies te verhandelen: ze kopen op een cryptocurrency-uitwisseling of handelen in cryptocurrency CFD’s (Contracts for Difference).

Crypto's Verhandelen op Beurzen

Deze methode omvat het kopen van daadwerkelijke cryptocurrencies en deze later verkopen wanneer hun prijzen stijgen. Handelen op een beurs kan echter een beetje ingewikkeld zijn.

Ten eerste zou u Bitcoin moeten kopen, die vaak wordt gebruikt als toegangspoort tot andere cryptocurrencies.

Ten tweede faciliteren veel beurzen voornamelijk crypto-naar-crypto-transacties, waardoor uw vermogen om uw winsten in fiatvaluta uit te wisselen wordt beperkt.

Ten slotte bieden beurzen doorgaans geen optie om short te verkopen, wat uw handelsstrategieën kan beperken. Bovendien moet u een digitale portemonnee beheren en de verantwoordelijkheid dragen om uw digitale bezittingen te beschermen tegen mogelijke hacks.

Handelen in CFD's in Cryptovaluta

Aan de andere kant is het handelen in cryptocurrency-CFD's een eenvoudigere en flexibelere aanpak. Wanneer u in CFD's handelt, speculeert u op de koersbeweging van de cryptocurrency zonder dat u de munten zelf hoeft te bezitten.

Met deze methode kunt u potentieel profiteren van zowel stijgende als dalende markten, en is er geen digitale portemonnee meer nodig. Bovendien kunt u rechtstreeks in fiatvaluta handelen, waardoor het proces eenvoudiger en vertrouwder wordt als u al eerder in andere activa heeft gehandeld.

Concluderend: hoewel handelen op beurzen geschikt kan zijn voor degenen die de daadwerkelijke cryptocurrencies willen bezitten en voorbereid zijn op de complexiteit die daarmee gepaard gaat, kan het handelen in crypto-CFD's een meer toegankelijke en flexibele optie zijn, vooral voor degenen die geïnteresseerd zijn in kortetermijnhandel. Zoals altijd is het van essentieel belang dat u de risico's begrijpt en verantwoord handelt.

Vergroot uw handelsvaardigheden in cryptocurrency! Klaar voor het volgende niveau in cryptohandel? In onze gids 'Hoe u in cryptocurrencies kunt handelen' wordt uitgelegd hoe u in cryptocurrencies kunt handelen, wat hun fundamentele prijsbepalende factoren zijn, en vindt u praktische strategieën, tips en stappen die gemakkelijk te volgen en toe te passen zijn.


Laatste Woorden

Nu we onze verkenning van cryptocurrencies afsluiten, is het duidelijk dat dit dynamische digitale landschap een schat aan kansen biedt. De kennis die je hier hebt opgedaan, is je eerste stap op weg naar het navigeren door dit opwindende rijk.

AvaTrade nodigt u uit om uw kennis en praktische vaardigheden op het gebied van cryptocurrency-handel te verdiepen. Ons platform biedt een risicovrije demo-account om te oefenen, en als u er klaar voor bent, kunt u overstappen naar een account met echt geld om in crypto-CFD's te handelen. Met AvaTrade krijgt u toegang tot uitgebreide tools en hulpmiddelen die zijn afgestemd op zowel beginnende als ervaren handelaars.Omarm de toekomst van financiën. Begin vandaag nog met uw handelsreis in cryptocurrency met AvaTrade.


FAQs

Wat is het verschil tussen Bitcoin en altcoins?

Bitcoin is de eerste en meest bekende cryptocurrency, terwijl altcoins (afkorting van ‘alternatieve munten’) alle andere cryptocurrencies zijn die daarna kwamen. Elke altcoin heeft zijn eigen unieke kenmerken en toepassingen.

Wat is een blockchain en waarom is het belangrijk in cryptocurrency?

Een blockchain is een gedecentraliseerd en transparant grootboek dat alle transacties van een cryptocurrency registreert. Het is belangrijk omdat het de veiligheid en integriteit van cryptocurrency-transacties garandeert.

Wat is cryptocurrency-mining?

Cryptocurrency mining is het proces waarbij nieuwe cryptocurrency-munten worden gecreëerd en transacties worden geverifieerd. Het gaat om het oplossen van complexe wiskundige problemen met behulp van computerhardware.

Zijn cryptocurrencies legaal?

De legaliteit van cryptocurrencies varieert van land tot land. Terwijl sommige landen cryptocurrencies hebben omarmd, hebben andere deze beperkt of verboden. Het is belangrijk om de juridische status van cryptocurrencies in uw land te controleren voordat u betrokken raakt bij de handel in cryptocurrency.

Hoe wordt cryptocurrency belast?

De belastingwetgeving met betrekking tot cryptocurrencies verschilt ook per land. Op veel plaatsen worden cryptocurrencies voor belastingdoeleinden als onroerend goed behandeld, dus het kan zijn dat u vermogenswinstbelasting moet betalen als u ze verkoopt. Het wordt aanbevolen om een belastingprofessional te raadplegen of uw eigen onderzoek te doen om de fiscale implicaties van cryptocurrency-handel in uw rechtsgebied te begrijpen.

chatbot