Wat zijn CFD’s?

CFDs

Wat is een CFD?

Contracts For Difference (CFD’s) zijn gespecialiseerde en populaire onderhandse (‘over the counter’, OTC) financiële derivaatproducten waarmee u kunt handelen op de koersbeweging van de financiële activa indexfutures, grondstoffutures, cryptovaluta’s, aandelen en op de beurs verhandelde fondsen (ETF’s).

Ze stellen klanten in staat om vrij te handelen zonder het onderliggende activa daadwerkelijk in bezit te hebben of zonder eventuele rechten of verplichtingen met betrekking tot de onderliggende activa. Het grootste voordeel van handelen in CFD’s is de flexibiliteit om te handelen tegen de koersbeweging in zonder het fysieke instrument zelf te kopen of verkopen.

De koers van AvaTrade’s CFD’s worden afgeleid van de onderliggende activa. Het is mogelijk in CFD’s te handelen als u denkt dat de koers van een financieel instrument waarschijnlijk aan waarde zal toenemen (sterker zal worden), maar ook als u denkt dat de waarde zal dalen (zwakker zal worden). Uw winst of verlies in online handelen in CFD’s wordt bepaald door het verschil tussen de koers waartegen u koopt en de koers waartegen u verkoopt.

CFD-handelmethoden

Een aantal strategieën die vaak worden gebruikt voor het handelen in CFD’s zijn zelfs voor de meest onervaren handelaar gemakkelijk te begrijpen. Een van de populairste handelsmethoden is long versus short.

Longpositie

Als een CFD-handelaar een activa koopt, is dit een longpositie. Dit houdt in dat de activa zal stijgen of zal toenemen in waarde gedurende de levensduur van het contract.

Op de lange termijn, waar vooruitkijken makkelijker wordt, stelt het handelaren in staat om op kleinere prijsschommelingen te reageren. De trades hebben meestal een looptijd van een maand tot meer dan een jaar.

Shortpositie

Er is sprake van een shortpositie als de handelaar denkt dat de waarde van de activa zal afnemen en vervolgens ‘verkopen’ selecteert. De handelaar heeft echter wel de intentie om het contract in een latere fase terug te kopen.

Dat wil zeggen, de verwachting van een ‘shortseller’ is dat de koers van de activa gedurende de levensduur van het contract zal dalen. Als deze verwachting onjuist is en de koers van de activa dus begint te stijgen, zal er een verlies optreden. Dit verlies wordt berekend door het verschil tussen de openings- en slotkoers van de activa gedurende die termijn. Het omgekeerde gebeurt als de open positie erop wijst dat de gekozen activa in waarde zal dalen.

Kortetermijntrades kunnen winsten opleveren uit korte looptijden, zelfs bij schommelingen binnen een paar minuten. Bij handelen op de korte termijn zijn de beperkte financiële kosten een voordeel.

InterTrader

Dit zou een fijn middel zijn voor ongedateerde futures en contracten, en er kan worden gehandeld met CFD-strategieën voor de korte en lange termijn.

CFD Trading Avenues

Handelaren bij AvaTrade kunnen profiteren van een van de grootste assortimenten grondstoffen, aandelen en indices vergeleken met de meeste andere brokers.

 • MetaTrader 4 – handelen via desktop, tablet en smartphone
 • Handel in de meest vooraanstaande Amerikaanse, Europese en Aziatische aandelenindices
 • Ga long of short – handel volgens uw eigen verwachtingen van de markt
 • Krijg een hefboom tot bij indexhandelen
 • Handel onderweg met onze nieuwe AvaTradeGO-app

Wat zijn de voordelen van CFD’s?

 • Geen wisselkosten – U hebt de onderliggende activa niet in bezit en verkrijgt dus ook geen rechten of verplichtingen met betrekking tot de onderliggende activa. Het is een contract tussen de klant en AvaTrade.
 • Handelen met een hefboom – U hebt aanzienlijk minder kapitaal nodig om een trade te openen dan wanneer u de onderliggende activa daadwerkelijk zou bezitten. De hefboom werkt natuurlijk twee kanten op: het kan uw verliezen op dezelfde wijze vergroten als uw winsten.
 • Geen zegelrechten – Voor velen vallen CFD’s niet onder het zegelrecht (dit hangt af van uw persoonlijke omstandigheden en rechtsgebied, en kan altijd veranderen).
 • Eén plek, meerdere investeringen – De mogelijkheid om in verschillende instrumenten vanuit één en hetzelfde handelsplatform.
 • Handel in zowel stijgende als dalende markten – Open short- of longposities afhankelijk van de marktomstandigheden en uw handelsstrategie.
 • CFD’s verlopen niet – De gangbare gedachte is dat als er een stijging optreedt, deze over het algemeen wordt gevolgd door een daling en dat dit een continue marktcyclus is.
 • Risicodekking (hedging) – Een buffer voor als de trade niet in de beoogde richting gaat. U kunt dan een gelijkaardige positie openen in de tegenovergestelde richting.

Andere aanbevolen handleidingen: