Cryptovaluta

Wat zijn Cryptocurrencies

Eind 2008 kwam Bitcoin op als de pionier van cryptocurrencies, bejubeld als de toekomst van geld. Sindsdien zijn er veel andere cryptocurrencies verschenen, elk met hun eigen unieke kenmerken. Hoewel veel ervan aantrekkelijke monetaire kenmerken hebben, zijn beleggers vooral geïntrigeerd door hun potentieel als digitale waardeopslag. Het is geen wonder dat zoveel handelaren zich storten op de wereld van de handel in cryptocurrency.

Klaar om te handelen in cryptocurrencies CFD's? Open vandaag nog een account en begin met handelen!

Zo delven miners cryptovaluta’s

Cryptovaluta’s worden behandeld als geld, maar net als goud. gedolven. Delven (‘mining’) is simpelweg het verifiëren van een cryptotransactie. Mensen maken wereldwijd e-munten over van de ene naar de andere wallet en miners gebruiken vervolgens het processorvermogen van computers om de blockchain te onderhouden en deze transacties verifiëren.

Bij de lancering van een nieuwe crypto kondigen de oprichters aan hoeveel munten er worden gedolven. Zodra dit quotum is bereikt, kunnen er geen nieuwe munten meer worden geproduceerd. De eerste gelanceerde digitale munt is Bitcoin, die tegenwoordig als standaard fungeert waartegen alle andere digitale munten worden afgezet. Andere valuta’s die een eervolle vermelding als crypto hebben bemachtigd, zijn onder andere: Ethereum, Ripple, Litecoin, EOS en een aantal afgeleide valuta’s, zoals Bitcoin Cash en Bitcoin Gold.

Blockchain – De technologie achter cryptovaluta’s

Bij traditionele transacties worden overmakingen verwerkt door banken of andere financiële instellingen. Bij transacties van cryptovaluta’s is dat niet zo. Telkens als iemand met een e-munt betaalt, wordt deze betaling vastgelegd in een digitaal grootboek genaamd de ‘blockchain’.

Wat is een blockchain?

Een lijst gecodeerde en aan elkaar gekoppelde transactieregistraties, genaamd blocks (blokken). De blockchain dijt steeds verder uit en is voor iedereen volledig open. Elk block in de blockchain bevat:

 • 1.De gegevens van de afzender, ontvanger en het cryptobedrag;
 • 2.Een hash, die dienst doet als unieke vingerafdruk;
 • 3.Een hash van het voorafgaande block in de keten.

Als er een nieuw block wordt aangemaakt, wordt dit block naar alle gebruikers in het netwerk gestuurd. Elke gebruiker verifieert het block en vervolgens wordt het aan de blockchain toegevoegd.

Elk van de talloze cryptovaluta’s die nu bestaan heeft zijn eigen blockchain, en een computer genereert de complexe berekening die de kern van de blockchain vormt. Om een transactie op de blockchain te draaien, hebt u een e-wallet (of crypto-wallet) nodig.

Wat is Tangle?

Het grootste probleem van de blockchain is de afhankelijkheid van miners. Dit leidde in 2016 tot de creatie van de cryptovaluta IOTA (de Internet of Things Application). IOTA worstelt wel ook met stijgende transactiekosten en netwerkschaalbaarheid. De blockchain van IOTA wordt Tangle genoemd. Deze blockchain heeft geen blocks of ketens, maar het is een systeem waarin de gebruikers zelf verantwoordelijk zijn voor het valideren van transacties. Dit houdt in dat er geen goedkeuring van miners nodig is; dus gebruikers profiteren van transacties zonder kosten en een hogere verwerkingssnelheid.

Wat is een cryptowallet?

Een stukje software of hardware waarmee u uw cryptovaluta’s kunt bewaren en uitwisselen. Elke cryptowallet is gecodeerd en uniek. Als u geld stuurt, zendt u de ontvanger in feite een gecodeerd bericht. Alleen de cryptowallet van de ontvanger kan dat bericht ontcijferen en dus het geld ontvangen. Een hardwarecryptowallet wordt geacht belangrijke voordelen te hebben ten opzichte van softwarewallets:

 • Deze is immuun voor virussen en malware;
 • De private sleutels ervan worden niet aan uw computer bekendgemaakt;
 • Er hoeft geen software geïmporteerd te worden;
 • Veiliger en interactiever;
 • Deze gebruikt opensourcesoftware waarmee u de gehele apparaatbewerking kunt valideren;
 • Er kunnen meerdere cryptovaluta’s in worden opgenomen.

Waarom in crypto trading bij AvaTrade?

 • Compromisloze veiligheid – Dankzij zes toezichthoudende autoriteiten en gescheiden rekeningen wordt uw geld te allen tijde beschermd.
 • Een enorme keuze aan crypto’s – Handel op onze handelsplatformen in allerlei crypto’s.
 • Geen verborgen kosten – Bij ons geen commissies of bankkosten bij transacties!
 • Crypto’s kennen geen pauze - AvaTrade is een van de weinige makelaars die 24 uur per dag diensten aanbiedt en wel 14 talen ondersteunt.
 • Gulle hefboom – Vergroot uw initiële kapitaal met een royale hefboom en handel met meer blootstelling dan uw rekeningsaldo. Tot 2:1 (voor EU-inwoners) en 25:1 (voor niet-EU-bewoners).
 • Beperk uw risico – Als u handelt, kunt u vooraf winst- en verliesniveaus instellen dankzij stoplosses en take-profits. Bepaal het maximale bedrag dat u wilt riskeren als u speculeert op de koers, of stel een koers in waarop u winst wilt nemen. Ook toekomstige orders zoals koopstops en kooplimieten zijn beschikbaar.
 • Handel in crypto’s versus fiduciaire valuta’s - In tegenstelling tot de vele beurzen die hun klanten alleen in crypto’s tegen andere crypto’s laten handelen, kunnen onze klanten crypto’s ook ruilen tegen fiduciaire valuta’s (EUR, USD, JPY, etc.).

Vergelijking van trading in cryptovaluta’s bij AvaTrade en een cryptobeurs

EigenschapAvaTradeBeurs
Instap-/registratieprocesHandelaren kunnen direct gaan handelenDirect een rekening openen is een tijdrovend proces
Snelheid van het openen van een handelspositieOnmiddellijkElke transactie wordt bevestigd via een arbitragepanel en kan tot 30 seconden in beslag nemen
RegelgevingAvaTrade heeft een vergunning op 5 continenten en wordt continu gecontroleerdCryptobeurzen vallen niet onder regelgevende instanties
Potentiële inkomstenPotentiële winst zelfs bij neerwaartse marktenVerdien alleen als de verhandelde activa zich in een opwaartse trend bevindt
VeiligheidGeen risico op hacken of diefstal van cryptowalletHoog risico op hacken en diefstal van cryptowallet
Uitvoering van transactiesOnmiddellijkEr is een vereffeningsinstantie nodig
LiquiditeitUitermate liquideLiquide
CommissiesGeenVerplicht

de populairste cryptovaluta’s van vandaag:

Dit zijn de populairste cryptovaluta’s van vandaag:

Bitcoin, Bitcoin Cash en Bitcoin Gold

Bitcoin

Deze megakrachtige valuta heeft niet alleen de weg vrijgemaakt voor andere valuta’s, maar is ook de trotse aanvoerder in de cryptovalutawereld. De munt wordt beheerd om ervoor te zorgen dat er na de overeengekomen maximale hoeveelheid van 21 miljoen Bitcoins, niet meer worden geproduceerd. Bij de introductie was de koers $ 1 voor 1309 BTC. Er is sindsdien veel veranderd en het behalen van een recordhoogte van $ 19.783,21 in 2017 was vast en zeker een fikse mijlpaal voor Satoshi Nakamoto, de bedenker van Bitcoin.Bitcoin Cash (BCH) ontsproot op 1 augustus 2017 uit een harde splitsing van Bitcoin, en zorgde voor een nieuwe versie van de blockchain met andere regels. Door de belangrijkste Bitcoin-blockchain te verruilen voor een nieuwe versie, kan de software nu een groter aantal transacties aan.Bitcoin Gold (BTG) is de tweede splitsing van Bitcoin (d.w.z. de tweede versie die van Bitcoins broncode afstamt). Deze munt heeft de transactiegeschiedenis van Bitcoin behouden, wat betekent dat als u voor de splitsing Bitcoin had, u daarna een gelijke waarde in Bitcoin Gold zou hebben. Met deze cryptovaluta wordt beoogd een alternatief mining-algoritme te introduceren die minder vatbaar is voor op ASIC-gebaseerde optimalisatie, waardoor gebruikers meer kunnen verdienen met hun computercycli.

Altcoins

Altcoin is de algemene term voor de cryptovaluta’s die na het succes van Bitcoin zijn gelanceerd. Eerst waren dit slechts kopieën van de oorspronkelijke Bitcoin. Tegenwoordig bestaan er ruim 1000 en het aantal neemt almaar toe. De meeste cryptomunten worden gelanceerd na een ICO (initial coin offering, een soort crowdfundingcampagne), waarbij de ontwikkelaars geld ophalen door een beperkt aantal eerste munten aan te bieden om de technologische ontwikkeling te financieren. Tot dusver bestaan, naast de lijst hieronder, ook: Namecoin, Peercoin, Bytecoin, Deutsche eMark, Novacoin, Cryptogenic Bullion, Quark, DarkCoin en Mangocoinz (voor smartphones).

Ethereum

Ethereum (ETH) is meer dan alleen een valuta, het is net een gigantische computer waarin vele computers wereldwijd huizen. Ethereum kan reageren op ingewikkelde verzoeken. Het vermogen van de munt om revolutionaire computerprogramma’s te herbergen, zogeheten slimme contracten, geeft Ethereum een voorsprong op Bitcoin en heeft geleid tot flink wat aandacht van banken wereldwijd. Dit en andere zaken hebben geleid tot een stijging van bijna 10.000% in 2017!

Litecoin

Litecoin (LTC) lijkt in veel opzichten op Bitcoin en is ook een van de meer doorgewinterde cryptovaluta’s die nu bestaan. Er zijn echter twee belangrijke verschillen tussen Litecoin en Bitcoin: de snelheid en de hoeveelheid. Het kost 10 minuten om een Bitcoin-block te creëren, maar Litecoin heeft ongeveer 2,5 minuut nodig voor één block. Dat is dus 4 keer zo snel. Bovendien trekt Litecoin veel gebruikers aan, omdat deze munt 4 keer zoveel kan produceren als Bitcoin! Maar voor Litecoin wordt gebruik gemaakt van zeer complexe cryptografie, dus minen is vaak ingewikkelder dan bij andere cryptovaluta’s.

Ripple

Ripple (XRP) kan omschreven worden als de volgende generatie betaalnetwerken. Oorspronkelijk was het idee om leiders uit de financiële sector aan te spreken en tot dusver is de technologie achter de digitale munt toonaangevend. Ripple explodeerde in 2017, toen de waarde van $ 0.0063 toenam naar ruim $ 1.

EOS

De e-munt die als de grootste concurrent van Ethereum wordt gezien. De EOS-blockchain werd bekend om de manier waarop transacties effectief werden geregistreerd en beveiligd. De blockchain lijkt op die van Ethereum, maar is sneller, schaalbaarder en stelt gebruikers in staat om efficiëntere gedecentraliseerde applicaties te bouwen. Marktanalisten promoten de munt als de krachtigste infrastructuur voor gedecentraliseerde applicaties en verwachten dat de hype voor deze munt zal worden doorgeprikt en weer zal worden aangezwengeld, wat interessante kansen op de korte termijn kan creëren.

Wat crypto’s ideaal maakt om in te handelen

Cryptovaluta’s zijn geschikt om investeringsportefeuille mee uit te breiden, omdat hun prijs voornamelijk door vraag en aanbod wordt bepaald; hun waarde wordt nauwelijks beïnvloed door nationale economieën of politieke scenario’s. Toen Bitcoin in 2017 de koers van goud voorbijging, introduceerden de Amerikaanse markten 2 ETF's (op de beurs verhandelde fondsen) voor Bitcoin en trok steeds meer institutioneel geld naar de wereld van cryptovaluta’s. In 2017 kondigde de Indiase premier, Narendra Modi, aan om papiergeld geleidelijk te vervangen door elektronisch geld; in maart 2018 kondigden de Marshall Islands aan dat ze een cryptovaluta zouden introduceren om de Amerikaanse dollar als belangrijkste betaalmiddel te vervangen; andere centrale banken onderzoeken de toepassing van blockchain-achtige technologieën … Lang verhaal kort: cryptovaluta’s gaan waarschijnlijk niet meer weg. Steeds meer crypto-investeerders over de hele wereld ontdekten de voordelen al:

 • Handelen in cryptovaluta’s laat handelaren hun investeringsportefeuille diversifiëren, want de koers van crypto’s wordt voornamelijk bepaald door marktsentiment, vraag en aanbod
 • Profiteer van een breed scala aan cryptovaluta’s waarin nu het meest in wordt gehandeld
 • E-munten bieden een nieuw type hoogvolatiele investeringen
 • Er wordt 24 uur per dag en 7 dagen per week in crypto’s gehandeld, zelfs in het weekend

Nota bene: de hoge volatiliteit op de cryptovalutamarkten kunnen eindeloze handelskansen bieden, maar ook aanzienlijke risico’s op verlies.Vanwege de prijsschommelingen kunnen bepaalde cryptoparen tijdelijk worden opgeschort en/of van onze handelsplatformen worden verwijderd.Raadpleeg onze pagina ‘Handelsvoorwaarden en tarieven’ om te zien welke cryptovaluta’s er beschikbaar zijn.

Als u handelt bij AvaTrade, handelt u op de koerswijzigingen van de virtuele munt en is er geen sprake van het daadwerkelijk aankopen van de fysieke munt zelf.