Het Triple Exponential Moving Average (TRIX) is een krachtig hulpmiddel voor technische analyse dat is ontworpen om handelaren te helpen het momentum van een prijs te bepalen en overbought- en oversold-condities in een onderliggend financieel activum te identificeren. TRIX is begin jaren tachtig ontwikkeld door Jack Hutson en wordt, zoals de naam al doet vermoeden, gebruikt om de mate van verandering weer te geven in een drievoudig exponentieel afgevlakt voortschrijdend gemiddelde. Functioneel kan TRIX zowel als oscillator als als momentumindicator worden gebruikt. Bij gebruik als oscillator toont het potentiële piek- en dalprijszones; en wanneer het wordt gebruikt als een momentum- (of trendvolgende) indicator, kan het pieken in de prijs wegfilteren die niet relevant zijn voor de algehele dominante trend. TRIX wordt ook wel beschreven als de ‘impulsindicator’ die kan aangeven wanneer er een groeiende of dalende impuls in de markt is. In grote lijnen behoort TRIX tot de oscillatorengroep van indicatoren. Andere indicatoren vergelijkbaar met TRIX zijn de MACD (Moving Average Convergence Divergence) en RVI (Relative Vigor Index).

TRIX-berekening

TRIX, wat een triple smoothed EMA is, is in wezen een EMA, van een EMA, van een EMA, vandaar de “triple”. Exponentiële voortschrijdende gemiddelden leggen meestal meer gewicht op huidige prijsgegevens, in tegenstelling tot eenvoudige voortschrijdende gemiddelden die alleen het gemiddelde van prijzen berekenen, met een gelijke weging voor alle prijsgegevens. De meeste handelsplatforms gebruiken een standaard 14-periode bij het berekenen van TRIX, maar de parameters kunnen worden aangepast aan de behoeften van de handelaar.

Dit zijn de stappen die zijn gevolgd bij het berekenen van een TRIX met 14 perioden:

 1. Single-smoothed EMA = 14-periode EMA berekend op basis van de slotkoers
 2. Double-smoothed EMA = 14-periode EMA van de single-smoothed EMA
 3. Triple-smoothed EMA = 14-periode EMA van de double-smoothed EMA
 4. TRIX = procentuele verandering van 1 periode van de triple-smoothed EMA

De bovenstaande berekening berekent een TRIX-indicator die boven en onder 0 schommelt en positieve en negatieve waarden genereert.

De TRIX-indicator aflezen

Zoals hierboven vermeld, kan TRIX zowel als trendvolgende indicator als als oscillator worden gebruikt. Als trendvolgende indicator impliceren positieve TRIX-waarden dat er een opwaartse trend is, terwijl negatieve TRIX-waarden aangeven dat er een neerwaartse trend in de markt aanwezig is. Wanneer TRIX-waarden langs de 0-waarde (hartlijn) lopen, betekent dit dat de marktstandpunt neutraal is. Als oscillator wordt TRIX gebruikt om te letten op overbought en oversold condities in de markt. Extreem positieve waarden duiden op overbought-condities, terwijl extreme negatieve waarden op oversold-condities in de markt duiden.

TRIX-signalen verhandelen

Hier leest u hoe u de verschillende soorten TRIX-signalen kunt verhandelen:

 • Nul Lijn Kruis
  Zoals hierboven vermeld, kan TRIX helpen de ‘impuls’ van de markt te bepalen. Met de 0-waarde als middellijn, als deze van onderaf kruist, zal dit een indicatie zijn dat de impuls in de markt groeit en handelaren kunnen zoeken naar mogelijkheden om kooporders in de markt te plaatsen. Op dezelfde manier zal een kruis van de middellijn van bovenaf een signaal zijn voor een krimpende impuls in de markt en kunnen traders zoeken naar mogelijkheden om verkooporders in de markt te plaatsen.
 • Signaallijn Kruis
  Om optimale toegangspunten te kiezen, voegen handelaren een signaallijn toe aan de TRIX-indicator. De signaallijn is in feite een voortschrijdend gemiddelde van de TRIX-indicator en zal als zodanig altijd achterblijven bij de TRIX. Een signaal om een kooporder te plaatsen zal optreden wanneer de TRIX de signaallijn van onderen kruist. Evenzo zal een signaal om een verkooporder te plaatsen optreden wanneer de TRIX de signaallijn van bovenaf overschrijdt. Dit is van toepassing op zowel trending als variërende markten. In trending markten geeft een signaallijnkruis aan dat een prijsherziening voorbij is en dat de hoofdtrend zal worden hervat. In verschillende markten zal een signaallijn bevestigen dat de weerstands- en ondersteuningszones in de markt zijn gehandhaafd.
 • Afwijkingen
  TRIX kan ook worden gebruikt om vast te stellen wanneer zich belangrijke omslagpunten in de markt kunnen voordoen. Dit wordt gedaan door afwijkingen te observeren. Afwijkingen treden op wanneer de prijs in de tegenovergestelde richting beweegt als de TRIX-indicator. Wanneer de prijs hogere toppen maakt, maar de TRIX lagere toppen maakt, geeft dit aan dat de opwaartse trend aan het verzwakken is en dat er een bearish omkering op het punt staat te gebeuren. Evenzo, wanneer de prijs lagere dieptepunten maakt, maar de TRIX hogere dieptepunten maakt, is dit een signaal dat er een bullish omkering op het punt staat te gebeuren.

TRIX en andere indicatoren combineren

Als een op EMA gebaseerde indicator genereert de TRIX meestal leidende signalen. Het is daarom belangrijk om het te combineren met andere indicatoren om kansen met een hoge waarschijnlijkheid te selecteren bij het volgen van een prijs.

Dit zijn de beste TRIX-combinaties:

 • TRIX en RSI
  De Relative Strength Index (RSI) meet de kracht en het momentum van een trend. In combinatie met TRIX kan RSI helpen om definitieve koop- en verkoopsignalen te geven wanneer de prijs van een onderliggende waarde bereikgebonden is. Een sterke koopprompt zal optreden wanneer zowel RSI als TRIX zich in oversoldgebied bevinden en een mogelijke ommekeer signaleren. Evenzo zal een sterke verkoopprompt optreden wanneer zowel RSI als TRIX zich in overboughtgebied bevinden en een mogelijke ommekeer signaleren.
 • TRIX en MACD
  De Moving Average Convergence Divergence (MACD) is een trendvolgende en momentumindicator. Het combineren van MACD en TRIX kan geweldige signalen geven voor het betreden van nieuwe trends en het verlaten wanneer een ommekeer op het punt staat te gebeuren. Er treedt een ingangssignaal op wanneer de TRIX de nullijn passeert en er een crossover van de MACD plaatsvindt. Er wordt bijvoorbeeld een kooporder geplaatst wanneer de TRIX de nullijn van onderaf passeert en er een crossover plaatsvindt in het MACD-oversoldgebied. Er zal een vroeg exit-signaal worden gegeven wanneer de MACD een cross-over maakt op het overboughtgebied, maar geduldige handelaren kunnen ook wachten tot de TRIX de nullijn vanuit de tegenovergestelde richting overschrijdt.

TRIX Indicator FAQ

 • Wat is de TRIX-indicator?
  Het drievoudige exponentiële gemiddelde, beter bekend als de TRIX, is een momentumindicator die bedoeld is om onbeduidende en onbelangrijke prijsbewegingen uit te filteren. Velen beschouwen het als vergelijkbaar met de Moving Average Convergence/Divergence (MACD)-indicator. Het is met één belangrijk verschil. De TRIX-indicator levert outputs die vloeiender zijn dankzij drievoudige afvlakking van de exponentiële voortschrijdende gemiddelden die zijn gebruikt om de indicator te maken. Het is een uitstekende indicator voor het identificeren van overbought en oversold marktomstandigheden.
 • Wat is de TRIX-crossoverstrategie?
  De hoogste waarde van de TRIX-indicator is het vermogen om trendomkeringen te detecteren, en het is die waarde die heeft geleid tot de ontwikkeling van de TRIX-crossoverstrategie. De strategie is gebaseerd op het idee dat een cross-over van de snellere TRIX-signaallijn over de langzamere TRIX-lijn een goede indicatie is van een trendverandering en dus een goed instap- of uitstappunt voor transacties. De basisinstellingen voor de TRIX-lijnen zijn 12 perioden voor de TRIX-lijn en 8 perioden voor de signaallijn. Handelaren kunnen experimenteren met tijdsbestekken om de beste instellingen voor eigen gebruik te bepalen.
 • Wat is het TRIX Reversal-handelssysteem?
  Het TRIX Reversal-handelssysteem is in de eerste plaats een handelssysteem voor de korte termijn, waardoor het een ideale keuze is voor daghandelaren. Het is het meest geschikt om tijdframes van 1 minuut tot 5 minuten in kaart te brengen en gebruikt een TRIX voor de korte termijn van 3-15 maten. Het handelssignaal is gebaseerd op de TRIX-omkeerrichting, die een trendomkering op korte termijn en een entry- of exittransactie aangeeft.

Handelen in TRIX bij AvaTrade

TRIX is beschikbaar als ingebouwde en aanpasbare indicator bij AvaTrade. Dit zijn de voordelen van het gebruik van de indicator bij deze gereguleerde en bekroonde broker:

 • Talrijke indicatoren
  Bij AvaTrade kunt u TRIX combineren met elk ander hulpmiddel uit een selectie van meer dan 150 technische en fundamentele analysehulpmiddelen en indicatoren om zeer waarschijnlijke handelssignalen te genereren.
 • Rijkdom aan handelsbronnen
  AvaTrade heeft tal van handige bronnen die beleggers kunnen helpen het meeste uit hun handelsactiviteiten te halen. U krijgt bijvoorbeeld toegang tot Trading Central, AvaSocial en Guardian Angel add-ons om uw handelspotentieel te maximaliseren.
 • Demo-account
  Test al uw TRIX-strategieën in een live markt met virtuele fondsen met behulp van een AvaTrade demo-account.

** Disclaimer – Hoewel er voldoende onderzoek is gedaan om de bovenstaande inhoud samen te stellen, blijft het alleen een informatief en educatief stuk. Geen van de aangeboden inhoud vormt enige vorm van beleggingsadvies.

Open uw handelsaccount bij AvaTrade of probeer onze risicovrije demo-account!