Economische Kalender

De Economische Kalender

De globale Economische Kalender van AvaTrade is samengesteld met terugkerende financiële gebeurtenissen die van invloed zijn op de verschillende financiële markten. Ervaren handelaren anticiperen op deze gebeurtenissen en plannen hun handelsactiviteiten ernaar. Elke gebeurtenis kan veranderingen teweeg brengen in de waarde van de verschillende instrumenten, meestal op kleine schaal.

 Als u vertrouwt op de economische kalender, is dat geheel op eigen risico aangezien wij geen verklaringen en garanties verstrekken omtrent de volledigheid of nauwkeurigheid ervan.

Wat is een Economische Gebeurtenis?

De gebeurtenissen op de economische kalender van AvaTrade zijn vooraf gepland, en zijn onder andere aankondigingen van landen en andere belangrijke spelers op de financiële markt, zoals banken, het International Monetary Fund (IMF) en anderen. Een verklaring over de maandelijkse werkloosheidcijfers van een land kan bijvoorbeeld fluctuaties teweeg brengen in de plaatselijke valutawaarde.

De voorkeur van centrale banken en andere grote spelers is voor een kalm en stabiele markt, en dit is hoe de meeste instrumenten zich meestal gedragen. Sommige gebeurtenissen gebeuren echter op een grotere schaal en creëren grotere golven die van enorme invloed zijn op bepaalde financiële markten.

Fundamentele Analyses voor de Economische Kalender

Ervaren handelaren weten hoe zij moeten plannen en voeren hun handelsactiviteiten uit volgens de kalender, voor en na de gebeurtenissen. Het gebruik van de economische kalender is onderdeel van een fundamentele analyse, die probeert te voorspellen welke kant de markt op zal gaan, om op geïnformeerde en slimme wijze te handelen.

Voordat een gebeurtenis van de kalender plaatsvindt, zal de handelaar de algemene staat van de economie bestuderen, gelijksoortige gebeurtenissen in het verleden bekijken en meer. Op basis van deze en andere factoren zal hij/zij proberen te voorspellen wat de gevolgen van deze gebeurtenis zal zijn op de verschillende instrumenten. Dit is de basis van een fundamentele analyse – het voorspellen van de markttrends op basis van de huidige financiële situatie, patronen en volumes in het verleden, enz.

Sommige handelaren, meestal die met meer ervaring, openen posities voordat de gebeurtenis plaatsvindt. Als deze handelaar voorspelt dat de berichtgeving een verhoging van de waarde van het instrument teweeg zal brengen, zal hij/zij voor de gebeurtenis een kooppositie openen, en daarna verkopen en winst maken. Andere handelaren zullen echter wachten met hun handelsactiviteiten tot na de berichtgeving als onderdeel van hun risicobeheer.

Voorbeeld

Op de eerste vrijdag van iedere maand maakt het Amerikaanse Bureau van Werkgelegenheidsstatistieken het algemene cijfer van werknemers in de VS bekend, zonder bepaalde sectoren als overheid, agrarische sector en non-profitorganisaties. Dit rapport heet het “Non-Farm Payroll”. Het rapport vertegenwoordigt ongeveer 80% van de werknemers in de VS. Financiële nieuwsredacties en bedrijven publiceren een voorspelling op deze openbaarmaking.

Dit trekt de aandacht van handelaren, die anticiperen op de berichtgeving en proberen hun handelsactiviteiten te voorspellen en te plannen. Als de berichtgeving eenmaal openbaar is, vergelijken de handelaren het rapport met hun speculaties van voor de openbaarmaking. Als de cijfers beter zijn dan voorspeld, zullen de relevante markten een verhoging zien. Een hoger werkloosheidscijfer zal er echter voor zorgen dat de meeste markten dalen. De non-farm payroll kan van invloed zijn op vele andere gebieden, zoals de consumptie, aandelen en meer. Daarom wordt dit beschouwd als een gebeurtenis met een grote financiële invloed.

Het is belangrijk te bedenken dat trends die zich na de gebeurtenis voordoen ook worden beïnvloed door vele andere factoren. Er bestaat geen garantie dat de markt iedere keer precies hetzelfde zal reageren, vanwege vele andere elementen die van invloed zijn.

Economische Kalender van AvaTrade

Het is aan te raden dat alle handelaren, ongeacht het instrument, de economische kalender op de voet volgen. Zoals uit het voorbeeld duidelijk werd, kan elke gebeurtenis van invloed zijn op meerdere instrumenten. Handelen met de kalender in gedachten zal u helpen de markt beter te begrijpen en bij te blijven. Met tijd en met oefenen kan de kalender uw fundamentele analyse en uw voorspellingen op basis van aankomende financiële gebeurtenissen verbeteren.

Het wordt tijd om een rekening te openen en te beginnen met handelen op basis van economische gebeurtenissen!