Vanilla Opties

Vanilla opties

Wat zijn Opties?

Vanilla opties zijn contracten die handelaren het recht geven om een specifiek aantal van een instrument te kopen of verkopen, voor een bepaalde prijs in een vooraf bepaalde periode. Bij een handelsactiviteit heeft de handelaar niet alleen de controle over het instrument en de hoeveelheid die hij/zij verhandelt, maar ook over wanneer en tegen welke prijs. Opties kunnen worden verhandeld voor een dag, een week, een aantal maanden of zelfs voor een jaar.

Terminologie voor Vanilla Opties

Er bestaan een aantal unieke termen in de wereld van vanilla optiehandel, en u dient deze te kennen voordat u start met handelen. Er zijn twee soorten opties: call-opties, die de koper het recht geven tot het kopen van een instrument tegen een specifieke prijs, en put-opties, die de koper het recht geven tot het verkopen van een instrument tegen een specifieke prijs. Call-opties worden vaker gekocht door handelaren die denken dat de markt zal stijgen, ook bekend als bull traders, terwijl put-opties worden gekocht door handelaren de speculeren dat de markt zal dalen, ook bekend als bear traders. Echter, iedere soort optie kan worden gekocht of verkocht.

Om een optie te verkrijgen betaalt de koper een bedrag, genaamd premium, aan de verkoper. Als de handelaar een koper is, betaalt hij/zij de premium, en als hij/zij verkoopt, ontvangt hij deze. De premium wordt bepaald door een aantal factoren: de actuele koers of prijs van het instrument is de eerste daarvan. Daarbij, omdat opties contracten zijn om in de toekomst te handelen, is er het tijdselement. De datum waarop de optie kan worden uitgevoerd heet de vervaldatum, en de prijs waarop de optiekoper kan beslissen uit te voeren is de uitvoerprijs. Opties met een langere periode hebben een hogere premium dan opties met een kortere periode, zoals het geval is bij verzekeringen.

Een andere belangrijke factor om de premium te bepalen is de volatiliteit van het onderliggende instrument. Een hoge volatiliteit verhoogt de prijs van de optie, daar een hogere volatiliteit betekent dat er een grotere kans bestaat op een grotere marktbeweging die winst als gevolg kan hebben – mogelijk zelfs voordat de optie de uitvoerprijs heeft bereikt. Een handelaar kan de handelspositie op iedere handelsdag sluiten, en profiteren van een hogere premium, en dit kan zijn door een verhoogde volatiliteit of de beweging van de markt.

De volgende tabel toont de impact op de call- en put-opties wanneer een van de belangrijke factoren stijgt:

VERHOGING VAN:CALL-OPTIESPUT-OPTIES
Spot
Uitvoerprijs
Vervaldatum
Volatiliteit

De Vasis van Handelen in Vanilla Opties

Wanneer een handelaar een optie koopt – of dit nu een call- of een put-optie is – betaalt hij/zij van te voren de premium vanaf het saldo van zijn/haar rekening, en de mogelijke winst is eindeloos. Wanneer de handelaar echter opties verkoopt, ontvangt hij/zij de premium van te voren op zijn/haar rekening, maar wordt blootgesteld aan onbeperkt verlies als de markt tegen de positie in beweegt, te vergelijken met de verliezende kant van een spothandel.

Om dit risico te beperken kunnen handelaren stop-lossorders op opties gebruiken, net als bij spothandel. Daarnaast kan de handelaar een optie kopen die verder “out-of-the-money” zijn, en daarmee zijn/haar blootstelling volledig beperken.

Bij het kopen van opties bestaat er een beperkt risico; het grootste verlies kan het bedrag zijn van de premium. Bij het verkopen van opties – een geweldige manier om inkomen te generen – figureert de handelaar als een verzekeringsmaatschappij door iemand anders bescherming op de positie te bieden. De premium wordt ontvangen, en als de markt zich naar verwachting gedraagt, houdt de handelaar de winst die hij maakt bij het nemen van dat risico. Als dit niet zo is, bestaat er niet veel verschil met hetzelfde geval bij een reguliere spothandel.

In ieder geval wordt de handelaar blootgesteld aan een onbeperkt nadeel, en kan daarom de positie uitsluiten (met stop-lossorders bijvoorbeeld), maar bij opties heeft de handelaar de premium verdiend, een voordeel in vergelijking met spothandel.

De eerste stap bij de handel in opties is de visie op de markt te bepalen voor het gekozen instrument. Als een handelaar denkt dat een instrument zal stijgen, beschikt hij over 3 manieren om deze visie te uiten. De eerste is het instrument rechtstreeks te kopen, d.w.z. via reguliere spothandel. De tweede is om een een call-optie te kopen. Met deze strategie kan de handelaar hooguit de premium verliezen die van te voren is betaald. Deze positie kan op ieder moment worden verkocht. Dit is de veiligste manier om een stijgende visie te uiten. De derde actie is een put-optie te verkopen. Als het instrument hoger is dan de uitvoerprijs op de vervaldatum, zal de optie zonder waarde verlopen – en de handelaar houdt de gehele premie die hij van te voren heeft ontvangen.

Voorbeelden

Zeg dat de actuele prijs van het EURUSD-paar 1,1000 is. De handelaar speculeert dat deze zal stijgen binnen een week. In het eerste geval opent de handelaar een spotpositie voor 10.000 eenheden op een willekeurig platform tegen de gegeven spreads. Als de prijs van EURUSD stijgt, maakt de handelaar direct winst.

Bij de tweede strategie koopt de handelaar een call-optie met een vervaldatum van één week op de uitvoerprijs, bijvoorbeeld 1,1020. Wanneer de handelaar koopt, betaalt hij/zij de premium zoals aangegeven op het handelsplatform, bijvoorbeeld 0,0050 of 50 pips. Als EURUSD op de vervaldatum de uitvoerprijs overschrijdt, verdient de handelaar het verschil tussen de uitvoerprijs en de geldende EURUSD-koers. Het break-evenniveau is de uitvoerprijs plus de vooraf betaalde premium. Ook kan de handelaar winst maken voor de vervaldatum vanwege een stijging in een geïmpliceerde volatiliteit of een stijgende beweging van de EURUSD-koers. Hoe meer deze stijgt, hoe meer winst de handelaar maakt. Bijvoorbeeld: als op de vervaldatum het paar wordt verhandeld op 1,1100 bevindt de optie zich 0.0080 of 80 pips “in-the-money”, en de winst is dan 80 pips min de premium van 50 pips die de handelaar heeft betaald. Aan de andere kant, als de spotprijs zich onder de uitvoerprijs bevindt op de vervaldatum, zal het verlies niet meer zijn dan de betaalde premium van 50 pips.

In het derde geval verkoopt de handelaar een put-optie. Dit betekent dat hij/zij zal handelen als de verkoper, en de premium direct op zijn/haar rekening zal ontvangen. Het risico dat de handelaar neemt is dat hij/zij zich vergist in de markt – dus moet de handelaar voorzichtig zijn bij het bepalen van een uitvoerprijs. De handelaar moet zich comfortabel weten bij zijn/haar visie dat EURUSD niet onder dit niveau komt op de vervaldatum. Anders gezegd, de handelaar moet zich comfortabel weten bij het kopen van EURUSD voor de uitvoerprijs, omdat als de spotprijs lager eindigt, heeft de verkoper het recht de uitvoerprijs voor EURUSD van de handelaar te vragen. Tegenover dit risico staat dat de verkoper de premium van te voren ontvangt. Als de spotprijs hoger eindigt dat de uitvoerprijs, houdt hij de premium en is hij/zij vrij om een andere put te verkopen die wordt toegevoegd aan zijn/haar inkomen van de eerste handelsactiviteit.

In beide voorbeelden van optiehandel wordt de premium door de markt bepaald, zoals getoond op het handelsplatform van AvaOptions op het moment van de handelsactiviteit. De winst en het verlies, gebaseerd op de uitvoerprijs, wordt bepaald door de koers van het onderliggende instrument op de vervaldatum.

Waarom Handelen in Opties?

Er zijn vele voordelen van optiehandel die aantrekkelijk zijn voor handelaren. Uiteindelijk wordt het als een redelijk veilige belegging beschouwd – feitelijk heeft het voor een optiekoper veel minder risico dan de handel in de onderliggende waarde. Voor de verkoper zijn de nadelige risico’s ook lager dan als hij/zij het bij het verkeerde eind heeft bij spothandel, daar de optieverkoper de uitvoerprijs bepaalt volgens zijn/haar risicobereidheid, en verdient hij/zij een premium voor het nemen van het risico. Opties vereisen in het begin een investering in tijd om het product te leren kennen.

Misschien is het meest unieke voordeel van opties wel dat iemand vrijwel alle marktvisies kan uiten, door het combineren van long en short call- en put-opties, en long of short spotposities. De handelaar neigt naar een daling van USDJPY, maar hij/zij weet het niet zeker? Dan kan de handelaar een put-optie kopen voor zijn/haar doelvervaldatum, en zich ontspannen. Of de USDJPY stijgt of daalt, de handelaar is veilig in de positie tot aan de vervaldatum. Als hij/zij gelijk heeft, en de spotprijs is lager dat de uitvoerprijs met minstens de waarde van het premium, dan maakt de handelaar winst.

Zoals bij ieder instrument hebben handelsopties risico’s en potentieel verlies. Er is echter een groot verschil tussen spothandel en optiehandel. Bij spothandel kan de handelaar alleen speculeren op de bewegingsrichting van de markt – deze stijgt of daalt. Bij opties kan de handelaar een strategie uitvoeren die gebaseerd is op meerdere factoren – actuele prijs tegenover uitvoerprijs, tijd, markttendensen, risicobereidheid en meer. Met andere woorden: de handelaar heeft meer controle over zijn/haar portefeuille en daarom meer ruimte heeft voor manoeuvres.

Handelen met AvaTrade

Opties zijn goede instrumenten voor handelaren die wat tijd investeren in het begrijpen hoe zij werken. AvaTrade biedt een volledige educatieve sectie met directe toegang vanaf het handelsplatform. Opties kunnen door een ervaren en agressieve handelaar op vele manieren worden gebruikt. Voor de beginner, of een conservatievere handelaar, bieden long optiestrategieën, zoals het kopen van opties en optiespreads, een eerste stap op markt met een laag risico. Door de producten en instrumenten die op het platform AvaOptions worden geboden wijs te gebruiken, genereert deze flexibiliteit meer mogelijkheden voor het maken van winst.

AvaOptions is niet alleen een vooraanstaand platform voor de optiehandel, maar is ook opgebouwd met de klant in het achterhoofd. Het platform heeft ingebouwde instrumenten die beschikbaar zijn voor alle klanten, en hun doel is u bij iedere stap te helpen en te begeleiden. Daarnaast is het platform eenvoudig te begrijpen en te gebruiken. Dit is onder andere gedaan door de mogelijkheid het scherm en de instrumenten naar uw wensen vorm te geven en daarmee een platform te creëren die u helpt succes te behalen.

Optiehandel is een mysterie voor veel mensen. Velen geven de voorkeur aan spothandel over optiehandel, maar als zij eenmaal in opties gaat handelen, zijn ze verkocht. De variatie aan keuze, met de mogelijkheid tot het controleren van alle aspecten van een handelsactiviteit, het uitbalanceren van risico’s en beloningen, nodigen handelaren uit tot een opwindende wereld waar alle opties mogelijk zijn.

Sluit u vandaag bij hen aan!