Technische Analyse

Technische analyse is de studie van historische gegevens en grafieken waarmee handelaren betere en geïnformeerde handelsactiviteiten kunnen ondernemen.

Houd er rekening mee dat resultaten in het verleden niet altijd een betrouwbare bron zijn voor toekomstige resultaten.

Trends in de Forex-markt.

Er zijn drie soorten trends:

  1. Korte termijn
  2. Middellange termijn
  3. Lange termijn

Eerst moet u als handelaar/belegger bepalen welk type u bent. U dient te beslissen of u posities voor langere tijd aanhoudt, of snel koopt en verkoopt. Deze beslissing bepaalt welke grafieken u dient te gebruiken. Daghandelaren, of degenen die snel in en uit posities handelen, zullen dagelijkse grafieken vaker gebruiken dan beleggers die kopen en de positie voor langere periodes aanhouden.

Steun- en weerstandniveaus

Een steunniveau kan de voorgaande laagste waarde zijn. Het weerstandsniveau kan het hoogste punt van de voorgaande dag zijn, ook wel piek genoemd. Nadat een weerstandsniveau is doorbroken, wordt dit meestal een steunniveau als het instrument waarin u handelt weer daalt. Wanneer het instrument daalt en het steunniveau doorbreekt, wordt dit de nieuwe laagste waarde. Aan de andere kant, als het instrument weer stijgt door het weerstandsniveau, wordt dit de nieuwe hoogste waarde.

Support Resistance

Retracements

Retracements zijn percentages. Tijdens een bepaalde dag (waarop markt open is) zal het instrument dat u volgt of waarin u belegt, de handelsactiviteiten van de voorgaande dag corrigeren. Ongeacht of deze stijgt of daalt. Het meest wordt vijftig procent gebruikt. Ook gebruiken we eenderde, 38% en 2/3-niveaus.

Retracements

Trendlijnen

De eenvoudigste manier om uw analyse te beginnen is trendlijnen te leren en deze toe te passen. Het eerste wat u moet doen is een rechte lijn tekenen die twee punten in uw grafiek met elkaar verbindt. Om een stijgende trendlijn te tonen, verbindt u twee lage waarden en voor een dalende trendlijn verbindt u twee pieken. U zult merken dat de markt(prijs) terug zal trekken in de richting van een trendlijn voordat er een nieuwe trend begint. Wanneer een prijs de trendlijn breekt, betekent dit het einde van een trend. Hoe langer een trendlijn is, hoe beter het is getest en hoe belangrijker het is. Houd er rekening mee dat een trendlijn geldig is wanneer de markt het 3 maal heeft geraakt.

Trend Lines

Voortschrijdend gemiddelden

Wanneer u op zoek bent naar koop- en verkoopsignalen, moet u kijken naar de voortschrijdende gemiddelden. Deze gemiddelden vertellen u of een bestaande trend nog aan de orde is. Let op: zij voorspellen geen veranderingen in trends. Handelaren gebruiken meestal twee voortschrijdende gemiddelden. Bewegingen onder en boven de 20 en 40 daggemiddelden zijn erg populair. 5 en 20 daggemiddelden zijn erg populair bij degenen die snel handelen.

Moving Averages

Oscillatoren

Om overkocht- (overbought) of oververkocht- (oversold) situaties in de markten te bepalen worden meestal oscillatoren gebruikt. Deze waarschuwen de handelaar ervoor dat een markt te ver is gestegen of gedaald en dat er een verandering op komst is. De Relative Strength Index, of RSI, en de Stochastics zijn de populairste oscillatoren die een handelaar kan gebruiken. De schaal is van 0 tot 100. De RSI: als de schaal zich boven de 70 bevindt, is er sprake van overkoop Als de schaal zich onder de 30 bevindt, is er sprake van oververkoop. Voor Stochastics is 80 overkoop en 20 oververkoop.

Oscillators