Fibonacci-Niveaus: Hoe ze te Gebruiken

Technische analyse omvat ten minste 6 indicatoren die op de grafiek zijn uitgezet in overeenstemming met de Fibonacci-getalformule. In dit artikel zullen we kijken naar alle 6 Fibonacci-indicatoren die beschikbaar zijn op de MetaTrader 4– en MetaTrader 5-handelsplatforms. We zullen ook de technische handelsstrategieën bespreken  die het meest geschikt zijn voor Fibonacci-indicatoren.

 1. Wat zijn Fibonacci-lijnen?
 2. Wat zijn Fibonacci-tijdzones?
 3. Wat is het Fibonacci-kanaal?
 4. Wat zijn Fibonacci-bogen?
 5. Wat is Fibonacci-fan?
 6. Wat zijn Fibonacci-extensies?

Fibonacci-niveaus en hun typen

In het hart van elke Fibonacci-indicator ligt de volgende reeks 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89 … Elk getal in deze reeks is de som van de twee vorige. Het delen van een willekeurig aantal van de reeks door de vorige zal resulteren in ongeveer 1,61. Deze waarde wordt gebruikt als de belangrijkste ratio voor alle Fibonacci-indicatoren. Fibonacci-niveaus worden gebruikt om de verdere beweging van de activaprijs te voorspellen. In de regel zijn dergelijke indicatoren gekoppeld aan een bestaande trend om de voortzetting of correctie ervan te voorspellen. Fibonacci-indicatoren bieden benchmarks voor prijsbewegingen: welk niveau de prijs waarschijnlijk zal bereiken, waar deze zal omkeren, enz. Op basis van deze koersdoelen plaatsen handelaren lopende orders, stoppen ze verliezen en nemen ze winst. Over het algemeen vervullen de Fibonacci-niveaus dezelfde functie, maar ze verschillen zowel qua uiterlijk als qua werkingsprincipes.

Fibonacci Levels (Lines)

Het is de meest elementaire en populaire Fibonacci-tool. Op de grafiek ziet het eruit als een raster dat bestaat uit verschillende lijnen. De afstand tussen hen wordt berekend met behulp van de Fibonacci-verhouding. In de regel zijn deze lijnen de belangrijkste niveaus voor de prijsdynamiek. De prijs heeft de neiging om naar de lijnen te worden getrokken en keert vaak om bij het naderen van een dergelijk niveau. Integendeel, als de prijs dit niveau breekt, dient dit als een signaal van een sterke trend.

Fibonacci Levels on the chart

Fibonacci-lijnen zijn gekoppeld aan de laatste duidelijke trend. Een raster wordt uitgerekt van het begin van de trend (niveau 0) tot het einde (niveau 100). Zo worden niveaus die binnen dit bereik liggen (61,8, 38,3, enz.) benchmarks voor mogelijke omkeringen en niveaus die na 100 komen (161,8, 261,8, enz.) worden doelen voor trendvoortzetting.

Wanneer u de trend volgt en een order opent, kunt u stop loss instellen op interne niveaus en winst nemen op externe niveaus. Bij het verhandelen van retracements moeten de koersdoelen op intern niveau worden vastgesteld. U kunt ook posities openen op niveaudoorbraak door lopende orders te plaatsen.

Tijdzones Fibonacci

Fibonacci-tijdzones onderscheiden zich van andere Fibonacci-tools. Met deze indicator kunt u de volgende golf (retracement of trend) formatietijd voorspellen, op basis van de vorige momentumduur. In tegenstelling tot lijnen worden tijdzones uitgerekt van het uiteinde van het begin van de trend tot het omkeerpunt.

Fibonacci Time Zones on the chart

Tijdzones worden vrij zelden gebruikt omdat een golflengte voor elk valutapaar met elk tijdsbestek anders is. Bovendien geeft deze tool geen concrete signalen voor het betreden van de markt tegen een bepaalde prijs, en daarom is het plaatsen van lopende orders geen optie met deze tool.

Fibonacci Kanaal

Fibonacci Channel is een verbeterde versie van de lijnen. In tegenstelling tot de lijnen, die altijd horizontaal zijn, kan het kanaal hellend zijn. Met deze functie kunt u een raster van trendlijnen bouwen en de koersdoelen bepalen, rekening houdend met de hoek van de trend.

Fibonacci Channel on the chart

Fibonacci Channel is gebouwd op basis van twee extrema (van de eerste tot de tweede in de richting van de trend): als er een uptrend is, is de indicator gekoppeld aan de minimumniveaus en als er een downtrend is, is de indicator gekoppeld aan de maximale niveaus. De eerste trendlijn, die het belangrijkste weerstands- of steunniveau wordt, is gebaseerd op deze punten. U kunt de positie van het hele raster aanpassen door de tweede regel te verplaatsen. Om de retracementen te bepalen, moet u beginnen met het uitrekken van het kanaal tegen de richting van de trend, van het tweede tot het eerste extremum.

Fibonacci Bogen

Arcs is een hulpmiddel dat het meest effectief is wanneer er een vlakke prijsbeweging is. Het wordt gebruikt om trendretracement te vangen. Net als andere Fibonacci-indicatoren worden de bogen uitgerekt tussen de grenzen van een trend of golf. Tegelijkertijd kunnen de bogen worden opgebouwd van het begin van de trend tot het einde of omgekeerd.

Fibonacci Arcs on the chart

De klassieke versie heeft slechts drie bogen binnen het oorspronkelijke trendbereik. Wanneer de prijs echter weg beweegt van de belangrijkste punten, lopen de lijnen uiteen en verbreden ze de prijsdoelen tot op zekere hoogte.

Fibonacci Ventilator

Fan is een andere dynamische Fibonacci-tool. Het kan worden vergeleken met verschillende stralen die van één punt in verschillende richtingen bewegen. De ventilator wordt uitgerekt op basis van twee trends of golfpunten die beginnen met de eerste (startpunt van de stralen).

Fibonacci Fan on the chart

Als er een uptrend is, bevindt de ventilator zich onder de prijsgrafiek. Het bevindt zich boven de prijsgrafiek als er een downtrend is, wat het trendomkeerniveau aangeeft. Bovendien kan de Fibonacci ventilator worden gebruikt met een dynamische stop loss. U moet de beschermende volgorde langs een van de ventilatorlijnen verplaatsen na de prijsbeweging.

Fibonacci-extensies

Extensies worden vaak gebruikt als hulpmiddel bij golfanalyse. Deze indicator is gebouwd op basis van drie punten die twee golven vormen: trend- en retracementgolven. Extensies geven de volgende benchmarks in trendrichting aan. Deze tool kan het meest effectief worden gebruikt bij het instellen van take profit orders.

Fibonacci Extensions on the chart

Tijdzones, ventilatoren en bogen zijn vrij specifiek en worden zelden gebruikt door handelaren (behalve handelssystemen die specifiek zijn ontworpen voor deze indicatoren). Fibonacci-niveaus (lijnen) is een vrij populair hulpmiddel dat als basis wordt beschouwd en vaak samen met andere strategieën wordt gebruikt (bijvoorbeeld bij het zoeken naar extra signalen of het bevestigen van de bestaande).

Fibonacci-niveaus Aanpassen en Toevoegen aan de Grafiek

Er zijn twee manieren om Fibonacci-niveaus toe te voegen aan de grafiek van het Meta Trader 4-handelsplatform:

Selecteer het tabblad “Invoegen” in het hoofdmenu van het platform en selecteer vervolgens “Fibonacci”. Er zullen 5 van de 6 Fibonacci-tools in deze categorie zijn; het Fibonacci-kanaal bevindt zich in de categorie “Kanalen”.

Adding Fibonacci Tools via the "Insert" tab

U kunt het vereiste gereedschap ook selecteren in de werkbalk Snelle toegang op het bovenste paneel van het platform. Standaard zijn alleen Fibonacci-lijnen beschikbaar in dit deelvenster. U kunt andere tools toevoegen door met de rechtermuisknop op het paneel te klikken en “Configureren” te selecteren. Er wordt een venster geopend en u kunt alle gereedschappen selecteren die u aan de werkbalk Snelle toegang wilt toevoegen.

Adding Fibonacci Tools to the Quick Access Toolbar

Elke indicator kan worden aangepast nadat deze aan de grafiek is toegevoegd. U kunt de kleur wijzigen, de parameters van referentiepunten aanpassen en extra niveaus toevoegen.

Adjusting Fibonacci Lines

Fibonacci Niveaus Trading

Fibonacci-niveaus (lijnen) worden zowel als een op zichzelf staande indicator als als onderdeel van strategieën op basis van andere indicatoren gebruikt. Een van de gemakkelijkste manieren om een order met Fibonacci-niveaus te openen, is door een lopende order in te stellen op het doorbreken van het 100-niveau na retracement. Om dit te doen, moet u het Fibonacci-raster na de vorming van een trendgolf uitrekken van het eindpunt extremum naar het startpunt extremum van de trend.

Daarna wordt een stoporder ingesteld onder/boven niveau 100. Take profit kan vooraf iets dichter bij niveau 161,8 worden gezet. Stop loss kan worden ingesteld op dezelfde afstand van niveau 100 als de lopende volgorde (voorzichtige tactiek) of dichter bij niveau 61.8 (agressieve tactiek).

Breaking sell order and closing at the take profit on another level

Wanneer de stop loss wordt vastgesteld op 61,8 is de risico/winstverhouding ongeveer 1:1,5, bij een voorzichtiger scenario is de ratio ongeveer 1:5.

Fibonacci Niveaus Trading Strategie

De Fibonacci-niveaus worden vaak gebruikt om toegangspunten te bevestigen of stopverliezen in te stellen en winst te nemen. Een handelsstrategie met Fibonacci-niveaus, voortschrijdend gemiddelde en MACD zou een goed voorbeeld zijn. Ten eerste moet u een trendindicator en een oscillator aan de grafiek toevoegen. MA-periode is 10 en MACD is ingesteld op standaard.

Het volgende handelsalgoritme wordt gebruikt (in dit voorbeeld voor een verkooporder):

 1. De koers kruist het voortschrijdend gemiddelde naar boven.
 2. Het MACD-histogram overschrijdt de lijn in dezelfde richting.
 3. Het Fibonacci-raster is uitgerekt langs de laatste schijnbare trendgolf. Als de prijs het voortschrijdend gemiddelde overschrijdt op hetzelfde moment dat het niveau opveert of in de gewenste richting breekt, wordt een verkooporder geopend.
 4. Take profit kan worden ingesteld op een van de volgende Fibonacci-niveaus. Stop loss kan op het vorige niveau worden ingesteld.
A sell order with a complex Fibonacci levels strategy

Deze strategie is geschikt voor het handelen met alle belangrijke Forex-handelsparen. De beste tijdframes zijn H1-D1.

Fibonacci-Niveaus Voor- en Nadelen

Het belangrijkste voordeel van Fibonacci-niveaus is hun veelzijdigheid. Deze tools zijn gebaseerd op meer dan honderd jaar oude theorie die al tientallen jaren actief wordt gebruikt in de aandelenmarkt en  Forex-marktanalyse. Onlangs is het ook aangenomen in de cryptocurrency-handel. De veelzijdigheid van de tool maakt het mogelijk om relevant te zijn, ongeacht de marktveranderingen, of deze nu vluchtiger of rustiger is.

Een ander voordeel van dit instrument is het brede scala aan toepassingen. Fibonacci-niveaus kunnen zowel worden gebruikt voor het openen van nieuwe orders als voor het vinden van marktuitgangspunten. Het belangrijkste nadeel van de Fibonacci-indicatoren is de noodzaak van een voorlopige analyse. Met andere indicatoren is het voldoende om ze aan de handelsgrafiek toe te voegen. Ze worden automatisch ingesteld en beginnen handelssignalen te genereren. De niveaus moeten echter handmatig worden ingesteld en handelaren moeten de referentiepunten zelf bepalen.

Fibonacci-niveaus zijn een uitstekend hulpmiddel voor ervaren handelaren en helpen hen winst te maken op de financiële markten. Beginners zullen echter baat hebben bij het eerst bestuderen van de basisprincipes van de golftheorie. Ze moeten ook de basismethoden van niveaushandel beheersen voordat ze verschillende Fibonacci-tools gaan gebruiken. Handelen op financiële markten gaat gepaard met hoge beleggingsrisico’s. Om deze risico’s te verminderen, is het noodzakelijk om de regels voor geldbeheer nauwkeurig te volgen  en altijd stop loss in te stellen. Dit artikel vormt geen beleggings-/handelsadvies.

Fibonacci Strategies FAQ

 • Wat is Fibonacci-handel?

  Fibonacci-handel is gebaseerd op een sleutelreeks getallen die in de 13e eeuw werd ontdekt door de Italiaanse wiskundige Leonardo Fibonacci. De reeks getallen wordt gemaakt door elk van de volgende twee getallen in de reeks toe te voegen om het volgende getal te creëren. Dus de reeks gaat 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, etc, tot in het oneindige. Bij technische analyse van financiële markten zijn de cijfers zelf niet zo belangrijk als de verhoudingen tussen de cijfers. Traders gebruiken deze ratio’s – 23,6%, 38,2%, 50%, 61,8% en 100% – om steun- en weerstandsgebieden voor markten te identificeren.

 • Wat zijn strategieën voor het verhandelen van Fibonacci-retracements?

  Fibonacci-retracementniveaus worden gecreëerd door de hoge en lage prijspunten op een grafiek te nemen en de belangrijkste Fibonacci-ratio’s horizontaal op de grafiek te markeren, waardoor gebieden van steun en weerstand worden gecreëerd waar de prijzen waarschijnlijk zullen omkeren. Vaak worden deze niveaus gebruikt als onderdeel van een trendhandelsstrategie, waarbij handelaren prijzen zoeken om te volgen bij het bereiken van de belangrijkste Fibonacci-ratio’s, en vervolgens in de richting van de oorspronkelijke trend gaan. Handelaren voegen vaak andere indicatoren toe aan hun handelsstrategie om de signalen van de Fibonacci-retracements te bevestigen.

 • Hoe worden Fibonacci-extensies gebruikt in de handel?

  Fibonacci-extensies zijn niveaus die boven het 100%-niveau worden getrokken en deze niveaus worden vaak door handelaren gebruikt om potentieel goede gebieden te identificeren voor het verlaten van een transactie en het nemen van winst. Het kunnen ook goede gebieden zijn om naar omkeringen of terugval te kijken. De belangrijkste Fibonacci-extensieniveaus zijn 161,8%, 261,8% en 423,6%. Het is belangrijk op te merken dat Fibonacci-extensies gewoon mogelijke interessegebieden zijn. De prijs kan bijvoorbeeld net iets boven het niveau van 161,8% komen voordat hij omkeert, of hij kan net voor dat niveau stoppen en omkeren.

Sluit u vandaag nog aan bij AvaTrade en begin met handelen als een professional
of oefen uw handelsvaardigheden op ons gratis demo-account!