Limit en stop orders uitgelegd

Wat is een limit order?

Limit orders zijn orders die kunnen worden toegepast op een open positie of een positie in behandeling. In een open positie sluit de order wanneer een activum een vooraf gedefinieerde waarde bereikt, waardoor een winstgevende transactie wordt gegarandeerd. Deze orders worden ook wel ‘take profit’-orders genoemd.

Limit orders helpen beleggers tevens een activum te kopen of verkopen voor een bepaalde prijs, of beter. Zulke limit orders zijn er in twee soorten: buy limit orders en sell limit orders.

Bij buy limit orders wordt een activum voor een bepaalde prijs of lager gekocht, en bij sell limit orders wordt een activum voor de limietprijs of hoger verkocht.

Deze orders zijn zeer handig voor beleggers, en ze worden regelmatig gebruikt aangezien ze winst veiligstellen en een belangrijke rol spelen in het verlagen van risico’s die komen kijken bij het handelen.

Hoe werken Limit Orders?

Buy limit orders

Een buy limit order is een order in afwachting die een activum koopt als de waarde daarvan tot (onder) een bepaald niveau zakt. De handelaar opent een buy limit indien hij/zij denkt dat de aandelenwaarde zal stijgen nadat de positie geopend is.

Sell limit orders

Een sell limit order is een order in afwachting waarmee een verkooppositie wordt ingenomen indien de waarde van een aandeel stijgt tot (boven) een bepaald niveau. De handelaar opent een sell limit indien hij/zij denkt dat de waarde van het activum zal dalen na openen van de positie.

Buy stop orders

Een buy stop order is een order in afwachting waarmee een activum wordt gekocht indien de waarde tot (boven) een bepaald niveau stijgt. De handelaar opent een buy stop indien hij/zij gelooft dat de aandelenwaarde verder zal stijgen na het openen van de positie.

Sell stop orders

Een sell stop order is een order in afwachting waarmee een sell-positie wordt ingenomen indien de waarde van een activum tot (onder) een bepaald niveau zakt. De handelaar opent een sell stop indien hij/zij denkt dat de aandelenwaarde verder zal zakken na het openen van de positie.

Wat zijn stop limit orders?

Een stop limit order is een combinatie van een stop order en een limit order. Een stop limit order verandert in een limit order zodra een bepaalde prijs is bereikt. Een activum wordt gekocht of verkocht voor een bepaalde prijs of beter. Deze orders zijn gelijksoortig aan stop limit on quote en stop on quote orders. Deze soorten orders zijn ideaal voor handelaren en beleggers die het liefst willen handelen met eigenschappen van zowel stop orders als limit orders.

Hoe gebruik je limit en stop orders?

Limit order

 1. Zoek de positie in het scherm Positie Openen en klik met de rechtermuisknop. Kies Limit en stel je voorkeuren voor de order in.
 2. Kies in de gewenste rij de limitkolom en klik erop. Stel vervolgens je voorkeuren voor de limit order in.
 3. Kies limit in het handelstabblad. Klik op de gewenste positie in het scherm limit order instellen. Stel vervolgens je voorkeuren voor de limit order in.

Waarom zijn stop en limit orders zo handig?

Het is belangrijk om limit en stop orders te implementeren als een hulpmiddel voor risicobeheer. Dit verlaagt de noodzaak voor een belegger om zijn/haar account elke dag te openen en posities in de gaten te houden.

Stop en limit orders zijn met name handig wanneer er grote gebeurtenissen plaatsvinden op de markt. De meeste beleggers worden hierdoor verrast, maar als je transacties veilig zijn gesteld en je positie wordt gesloten of er winst wordt geboekt, loop je minder risico.

Indien je je reeds op het platform bevindt wanneer er een grote gebeurtenis plaatsvindt die invloed heeft op de economie, wordt de limit of stop order alsnog sneller uitgevoerd dan een handmatige handeling.

Orders sluiten

Waar stop en limit orders als opening orders, zijn er twee soorten orders die worden gebruikt voor het sluiten van een open positie – beiden van hogere relevantie voor risicobeheer. Dit zijn de stop loss en take profit orders.

Wat is een take profit order

Een take profit order is ingesteld om een bepaalde positie op een bepaalde waarde te sluiten wanneer die beter is dan de huidige marktwaarde. Het doel hiervan is om de positiee te sluiten bij wat de handelaar beschouwt als het ‘best mogelijke scenario’ en de door hem/haar hoogst mogelijk beschouwde winst, voordat de trend wordt omgedraaid.

Hoe werkt een take profit order?

Een take profit order wordt automatisch geactiveerd wanneer de activumwaarde een bepaald niveau bereikt. Indien een aandeel een waarde van $ 100,- of hoger heeft, denkt de handelaar mogelijk dat het niet verder kan stijgen en pakt hij de winst. Indien het aandeel zakt en hij denkt dat de maximale winst voor een sell order $ 80,- bedraagt, plaatst hij daar de TP op een short-positie. Zodra het aandeel dat niveau bereikt, sluit het platform de positie, ongeacht de richting die het activum opgaat.

Wat zijn stop loss orders?

Stop loss orders zijn op een open positie ingesteld en sluiten de transactie voor een vooraf ingestelde waarde, die minder gunstig is dan de huidige marktprijs. Het doel van een stop loss order is om eventueel verlies te vermijden. Stop loss orders voorkomen dat een belegger schadelijke verliezen loopt indien het activum in waarde zakt.

Hoe werken stop loss orders?

Stop loss orders sluiten automatisch een positie wanneer de activumwaarde een bepaald punt bereikt. Bijvoorbeeld, indien een aandeel een prijs van $ 100,- heeft kan een stop loss order door een belegger worden ingesteld op $ 75,-. Indien de prijs zakt tot (onder) dit niveau, wordt een automatische verkoopactie geactiveerd voor de aandelen die de belegger had. In dit voordeel beperkt het de verliezen tot 25%.

Al is het bovenstaande gerelateerd aan buy orders, kunnen stop losses ook worden toegepast voor sell orders. In dit geval wordt de positie gesloten indien de waarde van een activum tot boven een bepaald niveau stijgt.

Wat zijn trailing stop orders?

Trailing stop orders zijn op een open positie ingesteld. Dit soort order is ontworpen om handelaren een stop loss in te stellen op een bepaalde marge vanaf de marktprijs. Dus als de prijs zich ten gunste van de open positie verplaatst, wijzigt het stoppunt ook en wordt dezelfde marge tussen de stop loss en marktprijs behouden.

Limits en stops instellen met market en entry orders

Bij het instellen van een market order of entry order kun je een limiet instellen en van tevoren stop of trailing stop orders instellen. Kies de optie ‘stop/limit instellen’ en stel je voorkeuren in.

Waar kan ik mijn order bekijken?

Je order verschijnt in het tabblad Handelen van het scherm Terminal.

Bij een stop loss en/of take profit order zullen deze zichtbaar zijn in de respectievelijke kolom. Indien er orders worden geopend (limit/stop buy/sell/OCO) zal de order verschijnen maar niet worden getriggerd tot de waarde bereikt is. Een niet-getriggerde positie is er eentje waarbij de kolom Winst leeg is. De ingestelde toegangswaarde verschijnt in de eerste kolom Prijs (linkerkant).

Leer limit en stop orders in te stellen nadat je MT4 hebt gedownload en geïnstalleerd, voor het automatisch uitvoeren van transacties in Forex en CFD-handel.

Disclaimer:
AVA garandeert dat alle Limit Orders worden uitgevoerd voor de opgegeven prijs en niet voor een betere prijs. AVA biedt geen garantie voor Stop Loss en Trailing Stop. Wanneer er een scherpe beweging plaatsvindt op de markt, en de huidige prijs van een instrument breekt door de Stop Loss of Trailing Stop-prijs van de klant, wordt de order uitgevoerd voor de volgende beschikbare prijs.

Limit & Stop Orders FAQ

 • Wat is een limiet op close order?

  Een limiet op de sluitingsorder wordt alleen uitgevoerd als de prijs van het activum op of onder de limietprijs ligt wanneer de markt sluit. Deze orders kunnen ook gedeeltelijk worden uitgevoerd, waarbij de limietprijs als plafond voor de order wordt gebruikt. Als er bijvoorbeeld een limiet op de sluitingsorder wordt geplaatst voor Tesla-aandelen van $ 600, wordt deze alleen geactiveerd als Tesla bij de sluiting op of onder $ 600 staat. Als de limiet voor de sluitingsorder voor 1.000 aandelen is en Tesla sluit op $ 590, is het mogelijk dat de hele order wordt gevuld voor $ 590, maar de handelaar kan ook zien dat 500 aandelen zijn gekocht voor $ 590 en de andere 500 aandelen zijn gekocht voor $ 595.

 • Hoe werkt een stoplimietorder?

  Een stop-limit order vereist het instellen van twee prijspunten. Dit zijn het stopniveau of het begin van de gespecificeerde richtprijs, en het limietniveau, het externe koersdoel voor de transactie. Daarnaast moet de handelaar ook een tijdsbestek specificeren waarin de stop-limit order als uitvoerbaar wordt beschouwd. Het voordeel van dit type bestelling is dat het de handelaar nauwkeurige controle geeft over de timing en prijs waartegen de bestelling kan worden uitgevoerd. Er is ook een keerzijde aan dit type order, namelijk dat de transactie niet wordt uitgevoerd als de prijs van het activum de stopprijs niet bereikt gedurende de tijdsperiode die op de order is vermeld.

 • Is een marktorder of een limietorder beter?

  Met een marktorder kunt u direct kopen tegen de huidige marktprijs. Met een limietorder kunt u uw eigen prijs bepalen om de order uit te voeren. Wat is beter? Het hangt af van uw behoeften en de aandelen die u verhandelt. Voor liquide aandelen, of orders kleiner dan 100 aandelen, is een marktorder meestal voldoende. Het is ook het beste als u er zeker van wilt zijn dat uw bestelling wordt uitgevoerd en u zich niet al te veel zorgen maakt over de prijs. Een limietorder is een betere keuze als u uw eigen prijs wilt bepalen, vooral als deze ver verwijderd is van de huidige prijs. Het verdient ook de voorkeur bij het verhandelen van illiquide aandelen of wanneer er een grote spread is. En als u een groot aantal aandelen verhandelt, wordt een limietorder doorgaans als de beste manier beschouwd.