Handelen met hefboom

Handelen met hefboom

Leverage trading guide

Wat is hefboomhandel?

Hefboomhandel, ook bekend als handelen met marge, is een systeem waarbij de handelaar posities kan openen die groter zijn dan zijn/haar kapitaal toestaat. De handelaar hoeft maar een bepaald percentage van de positie te beleggen, dat beïnvloed wordt door vele factoren en veranderingen tussen instrumenten, brokers en platformen. Hefboomhandel is erg populair onder handelaren en brokers, en is vandaag de dag een gebruikelijk handelssysteem. “Hefboom” verwijst meestal naar de ratio tussen de positie en de benodigde belegging, en “marge” is het percentage van de positie dat nodig is.

Waarom handelen met hefboom?

Er zijn verschillende voordelen aan handelen met hefboom, zo veel dat het een gebruikelijk instrument is geworden in de handelswereld.

  • Het minimaliseert het kapitaal dat de handelaar moet investeren. In plaats van de volle prijs van een instrument, betaalt de handelaar een klein deel ervan. Bijvoorbeeld; als de waarde van een positie op het moment van openen € 3.000 is, kan de handelaar een hefboom van 400:1 toepassen in plaats van het hele bedrag te betalen. Dit houdt in dat voor iedere € 400 van de werkelijke waarde wordt een belegging van € 1 van het eigen kapitaal gevraagd. Dit betekent dat de handelaar € 7,50 nodig heeft om deze positie te openen.
  • Sommige instrumenten zijn relatief goedkoop, wat betekent dat bijna iedere handelaar ze gemakkelijk kan verhandelen. Sommige worden echter als prestigieuzer beschouwd, en op basis van hun handelsfrequentie en andere factoren zijn ze duurder. In plaats van grote bedragen te beleggen om deel te nemen aan de markt, kunnen handelaren een hefboom gebruiken en profiteren van de fluctuaties van de prijs van deze prestigieuze instrumenten.
  • Hefboomhandel, of handel met marge, vereist minder kapitaal en dat kan een groot voordeel zijn voor vele handelaren, maar het gaat tevens gepaard met een risico op verlies. Net als de handelaar veel meer kan verdienen dan zijn/haar initiële belegging, kunnen er ook op dezelfde schaal verliezen worden geleden. Het is belangrijk de geopende posities bij te houden en stop-losses of andere marktorders toe te passen om verlies op grote schaal te voorkomen.

Voorbeeld van handelen met hefboom

Bijvoorbeeld: de prijs van een troy ounce goud is € 1327. De handelaar denkt dat de prijs zal gaan stijgen, en wil een grote kooppositie openen voor 10 eenheden. De volle prijs voor deze positie zal € 13.270 zijn, wat niet alleen een groot bedrag is om te riskeren, maar daarbij zullen niet veel handelaren beschikken over dit bedrag om mee te handelen. Met een hefboom van 200:1, aangeboden door AvaTrade, of een marge van 0,50% zal het bedrag aanzienlijk verlagen. Dit betekent dat voor iedere € 200 waarde in de positie de handelaar slechts € 1 van zijn rekening hoeft te beleggen, wat neerkomt op slechts € 66,35.

Margin call

Om een hefboom te kunnen toepassen mot de handelaar voldoende geld op zijn/haar rekening hebben om mogelijke verliezen te dekken. Iedere broker heeft verschillende vereisten, maar AvaTrade vereist dat de handelaar ten minste 10% van de waarde van de positie houdt. Als we terug gaan naar het voorbeeld: de originele waarde van de positie is € 13.270, met de hefboom heeft de handelaar € 66,35 belegd, en zo lang de handelaar 10% van deze gebruikte marge op de rekening heeft staan, d.w.z. € 6,64, blijft de positie geopend. Als de handelaar echter verlies lijdt en het saldo valt onder de 10%, zal de broker de positie sluiten, dit heet een Margin Call. In het geval van verschillende open posities op hetzelfde moment, zal eerst de grootste positie worden gesloten en daarna de andere op basis van de situatie van het vermogen.

Handelen met hefboom bij AvaTrade

AvaTrade biedt vele instrumenten aan en ieder instrument heeft een andere hefboom, die door de handelaar kan worden veranderd op basis van het gekozen platform. Bij AvaTradeAct kunt u profiteren van een hefboom van 200:1, en 400:1 op MetaTrader4. De meeste Forex-paren hebben de hoogste hefboom, sommige metalen, zoals goud, hebben een hefboom van 200:1, ruwe olie 100:1 en andere metalen zoals silver en platinum hebben een hefboom van 50:1. Het is belangrijk te weten welke hefboom op het specifieke platform wordt toegepast voordat u begint met handelen, en om margin calls te voorkomen, dient u er altijd voor te zorgen dat u genoeg geld op uw rekening heeft staan zodat u ongestoord kunt blijven handelen.