Wat is hefboomhandel?

Hefboomhandel, ook bekend als handelen met marge, is een systeem waarbij de handelaar posities kan openen die groter zijn dan zijn/haar kapitaal toestaat. De handelaar hoeft maar een bepaald percentage van de positie te beleggen, dat beïnvloed wordt door vele factoren en veranderingen tussen instrumenten, brokers en platformen. Hefboomhandel is erg populair onder handelaren en brokers, en is vandaag de dag een gebruikelijk handelssysteem. “Hefboom” verwijst meestal naar de ratio tussen de positie en de benodigde belegging, en “marge” is het percentage van de positie dat nodig is.

Waarom handelen met hefboom?

Er zijn verschillende voordelen aan handelen met hefboom, zo veel dat het een gebruikelijk instrument is geworden in de handelswereld.

  • Het minimaliseert het kapitaal dat de handelaar moet investeren. In plaats van de volle prijs van een instrument, betaalt de handelaar een klein deel ervan. Bijvoorbeeld; als de waarde van een positie op het moment van openen € 3.000 is, kan de handelaar een hefboom van 400:1 toepassen in plaats van het hele bedrag te betalen. Dit houdt in dat voor iedere € 400 van de werkelijke waarde wordt een belegging van € 1 van het eigen kapitaal gevraagd. Dit betekent dat de handelaar € 7,50 nodig heeft om deze positie te openen.
  • Sommige instrumenten zijn relatief goedkoop, wat betekent dat bijna iedere handelaar ze gemakkelijk kan verhandelen. Sommige worden echter als prestigieuzer beschouwd, en op basis van hun handelsfrequentie en andere factoren zijn ze duurder. In plaats van grote bedragen te beleggen om deel te nemen aan de markt, kunnen handelaren een hefboom gebruiken en profiteren van de fluctuaties van de prijs van deze prestigieuze instrumenten.
  • Hefboomhandel, of handel met marge, vereist minder kapitaal en dat kan een groot voordeel zijn voor vele handelaren, maar het gaat tevens gepaard met een risico op verlies. Net als de handelaar veel meer kan verdienen dan zijn/haar initiële belegging, kunnen er ook op dezelfde schaal verliezen worden geleden. Het is belangrijk de geopende posities bij te houden en stop-losses of andere marktorders toe te passen om verlies op grote schaal te voorkomen.

Voorbeeld van handelen met een hefboom – Particuliere klanten

Stel dat de prijs van één troy ounce goud $ 1327 is. De handelaar denkt dat de prijs gaat stijgen en wil een grote kooppositie voor 10 eenheden openen. De totaalprijs voor deze positie is $ 13.270, wat niet alleen een groot bedrag is om te riskeren, maar veel handelaren beschikken simpelweg niet over zulke grote bedragen. Met de door AvaTrade aangeboden hefboom van 20:1, of een marge van 5,00%, zal het bedrag flink kleiner worden. Elke $ 20 aan waarde in de positie betekent een investering van $ 1 van de rekening van de handelaar, wat neerkomt op slechts $ 663,50.

Margeoproep – Particuliere klanten

Om een hefboom in te zetten dient men over voldoende saldo op de rekening te beschikken om potentiële verliezen te dekken. De voorwaarden verschillen per broker, en AvaTrade vereist bij rekeningen met MetaTrader 4 en AvaOptions dat een particuliere handelaar een vermogen heeft van ten minste 50% van de gebruikte marge. Als we het vorige voorbeeld er weer bij pakken, betekent dit dat de oorspronkelijke waarde van de positie $ 13.270 bedraagt; voor zowel handelsrekeningen met MetaTrader 4 als valutaopties heeft de handelaar met een hefboom $ 663,5 van het kapitaal geïnvesteerd, en zolang het vermogen ten minste 50% van zijn gebruikte marge bedraagt, d.w.z. $ 331,75, zullen de posities open gehouden worden. Maar als de handelaar verliezen oploopt en het vermogen minder dan 50% is van de gebruikte marge op MetaTrader 4- en AvaOptions-rekeningen, zal de broker de positie(s) van de klant sluiten, wat een ‘margeoproep’ (margin call) wordt genoemd. Op AvaOptions zullen alle posities van de klant worden gesloten, terwijl op MetaTrader 4 eerst de grootste positie wordt gesloten, en er steeds meer posities worden gesloten totdat het vermogensniveau weer ten minste 50% van de gebruikte marge is.

Voorbeeld van handelen met een hefboom – Professionele klanten/Klanten van buiten de EU

Stel dat de prijs van één troy ounce goud $ 1327 is. De handelaar denkt dat de prijs gaat stijgen en wil een grote kooppositie voor 10 eenheden openen. De totaalprijs voor deze positie is $ 13.270, wat niet alleen een groot bedrag is om te riskeren, maar veel handelaren beschikken simpelweg niet over zulke grote bedragen. Met de door AvaTrade aangeboden hefboom van 200:1, of een marge van 0,50%, zal het bedrag flink kleiner worden. Elke $ 200 aan waarde in de positie betekent een investering van $ 1 van de rekening van de handelaar, wat neerkomt op slechts $ 66,35.

Margeoproep – Professionele klanten/Klanten van buiten de EU

Om een hefboom in te zetten dient men over voldoende saldo op de rekening te beschikken om potentiële verliezen te dekken. De voorwaarden verschillen per broker, en AvaTrade vereist bij professionele klanten en klanten van buiten de EU een vermogen van ten minste 10% van de gebruikte marge. Als we het vorige voorbeeld er weer bij pakken, betekent dit dat de oorspronkelijke waarde van de positie $ 13.270 bedraagt; voor zowel handelsrekeningen met MetaTrader 4 als valutaopties heeft de handelaar met een hefboom $ 66,35 van het kapitaal geïnvesteerd, en zolang het vermogen ten minste 10% van zijn gebruikte marge bedraagt, d.w.z. $ 6,64, zullen de posities open gehouden worden. Maar als de handelaar verliezen oploopt en het vermogen minder dan 10% is van de gebruikte marge op MetaTrader 4- en AvaOptions-rekeningen, zal de broker de positie(s) van de klant sluiten, wat een ‘margeoproep’ (margin call) wordt genoemd. Op AvaOptions zullen alle posities van de klant worden gesloten, terwijl op MetaTrader 4 eerst de grootste positie wordt gesloten, en er steeds meer posities worden gesloten totdat het vermogensniveau weer ten minste 10% van de gebruikte marge is.

Handelen met hefboom bij AvaTrade

AvaTrade biedt vele instrumenten aan en ieder instrument heeft een andere hefboom, die door de handelaar kan worden veranderd op basis van het gekozen platform. Bij AvaTradeAct kunt u profiteren van een hefboom van , en op MetaTrader4. De meeste Forex-paren hebben de hoogste hefboom, sommige metalen, zoals goud, hebben een hefboom van , ruwe olie en andere metalen zoals silver en platinum hebben een hefboom van . Het is belangrijk te weten welke hefboom op het specifieke platform wordt toegepast voordat u begint met handelen, en om margin calls te voorkomen, dient u er altijd voor te zorgen dat u genoeg geld op uw rekening heeft staan zodat u ongestoord kunt blijven handelen.