Wat Zijn Indexen?

Ga met ons mee op verkenning van indexhandel. Ontdek hoe deze benchmarks werken
invloed hebben op de handel en invloed hebben op handelsbeslissingen in onze informatieve gids.Indices zijn financiële instrumenten die zijn ontworpen om de algehele prijsprestaties van een aandelenmand te volgen. Een index gebruikt een statistische maatstaf voor verandering om de algehele prestatie van de gedefinieerde aandelen effectief weer te geven.

Indices kunnen uitstekend geschikt zijn om te handelen, omdat ze blootstelling bieden aan brede marktbewegingen en ingebouwde diversificatie om de risico's te verminderen.

Zo is de Amerikaanse S&P 500 een zeer bekende en populaire index. Het is ontworpen om de prestaties te volgen van 500 van de grootste beursgenoteerde bedrijven op Amerikaanse beurzen. Als de prijs van de S&P 500 stijgt, geeft dit duidelijk aan dat de algemene aandelenmarkt bullish is (een opwaartse trend ervaart), terwijl een dalende prijs aangeeft dat de markt over het algemeen bearish is (een neerwaartse trend ervaart).

Indices fungeren als maatstaf voor de prestaties van de aandelenmarkt in verschillende regio's, sectoren of een relevante niche, afhankelijk van hun samenstelling. Ze zijn geliefd bij handelaren die op zoek zijn naar eenvoud bij het innemen van een algemene positie op de markten zonder de noodzaak om veel individuele posities te beheren.

Als u bijvoorbeeld bullish (optimistisch) bent over de Britse markt, kunt u gewoon een van de belangrijkste Britse indices kopen, zoals de FTSE 100. Naast eenvoud hebben indices ook andere voordelen, zoals:

 • Efficiënte diversificatie
 • Brede marktblootstelling
 • Vlotte prijsactie
 • Hoge liquiditeit

Hoe Worden Indexen Samengesteld?

Een index wordt bepaald door zijn componenten of beter gezegd de aandelen waaruit hij is samengesteld. Indices kunnen een brede basis hebben en een breed scala aan aandelen in een sector bevatten, of ze kunnen specifiek zijn voor een bepaalde niche. De verschillende soorten indexen omvatten:

 • Wereldwijde indexen
 • Wereldwijde beursindices zijn samengesteld uit aandelen van over de hele wereld. Een voorbeeld is de Dow Jones Global Titans 50, die 50 van de grootste en meest verhandelde aandelen op de NYSE, ASE, Nasdaq, Euronext, LSE en Tokyo Stock Exchange volgt. 

 • Regionale indexen
 • Regionale indices zijn samengesteld uit aandelen uit een specifieke regio, zoals Zuid-Amerika, Europa of Azië. Een voorbeeld is de Euro STOXX 50, die de prestaties meet van 50 aandelen in 11 landen in de eurozone.

 • Nationale Indexen
 • Nationale indices zijn samengesteld uit aandelen binnen één land. Een voorbeeld is de ASX100, die de algehele prestaties dekt van 100 van de grootste beursgenoteerde aandelen in Australië.

 • Sectorindexen
 • Deze indices volgen de prestaties van geselecteerde aandelen in een specifieke branche of sector. Enkele van de belangrijkste sectoren zijn: Energie, Technologie, Financiën, Industriëlen, Gezondheidszorg

  Sectoren kunnen zo breed zijn als de gezondheidszorg of zo niche als biotechnologie. Een voorbeeld is de Global Cannabis Giants Index (BGCANG Index), die is ontwikkeld om de aandelenprestaties te volgen van de 20 grootste beursgenoteerde bedrijven die zijn blootgesteld aan de cannabisindustrie.

  Beursindexen zijn erg populair, ook al zijn aandelen niet de enige financiële activa die kunnen worden geïndexeerd.

  Er zijn ook indices beschikbaar voor activa zoals: REITs (Real Estate Investment Trusts), Obligaties, Grondstoffen, Hedgefondsen, En meer…

  Het hele idee van indices is om een handelaar algemene blootstelling te bieden aan bepaalde brede of smalle segmenten van een economie of markt.


Hoe Worden indexen Berekend?

Indices worden samengesteld op een manier die zorgt voor liquiditeit, gemakkelijke reproduceerbaarheid en de maximaal gewenste blootstelling aan de markten. Er zijn altijd vaste criteria om te bepalen of aandelen wel of niet worden opgenomen, evenals de weging ervan in een index. De weging verwijst naar hoeveel een specifiek aandeel bijdraagt aan de algemene index.

In de meeste gevallen zullen er ook periodieke herbalanceringen plaatsvinden om ervoor te zorgen dat een index trouw blijft aan zijn doelstellingen. Er kan ook een speciale wiskundige deler of vermenigvuldiger worden toegepast om ervoor te zorgen dat bepaalde beleggingsdoelstellingen van een index worden gerealiseerd.

De prijs van een index is afhankelijk van de componenten. Er zijn over het algemeen 2 methoden om de aandelenweging in indices te bepalen:

1. Marktkapitalisatie

Een naar marktkapitalisatie gewogen index is zo ontworpen dat hogere wegingen worden toegekend aan aandelen met een grotere marktkapitalisatie. Aandeel A, met een marktkapitalisatie van $ 10 miljard, zal bijvoorbeeld een grotere weging hebben in een index in vergelijking met aandeel B, dat een marktkapitalisatie heeft van $ 3 miljard.

De meeste belangrijke indices worden op deze manier samengesteld. Er kunnen echter enkele variaties zijn, zoals indices die rekening houden met alle uitstaande aandelen die op de markt zijn uitgegeven (free-float marktkapitalisatie-indices) en full-market-indices die rekening houden met zowel actieve als inactieve aandelen. Voorbeelden van naar kapitalisatie gewogen indices zijn de S&P 500, TSX Index en CAC40.

2. Prijs

Een prijsgewogen index is zo ontworpen dat aandelen met de hoogste prijzen een groter gewicht hebben dan aandelen met lagere prijzen, ongeacht de marktkapitalisatie. Een populair voorbeeld van een prijsgewogen index is de DJIA (Dow Jones Industrial Average).

Er zijn ook andere methoden die worden gebruikt om indices samen te stellen, zoals:

 • Gelijke weging – Een gelijk gewogen index geeft gelijke wegingen aan alle aandelencomponenten. Dus als een index 10 componenten heeft, dan heeft elk aandeel een gewicht van 10%.
 • Fundamentele weging – een fundamenteel gewogen index geeft hogere wegingen aan componenten met betere fundamentele factoren. Een aandeel kan bijvoorbeeld een hogere weging hebben in een fundamenteel gewogen index als het betere prestatiestatistieken heeft, zoals koers-winstverhouding, winstfactor en dividenduitkeringen.

Most Traded Indices

Most Traded Indices Around the World

IndexLandHandelsuren (GMT)Top 5 SectorwegingenOpmerkelijke Bestanddelen
S&P 500US22:00-20:59 Technology: 27%
Healthcare: 14%
Financials: 12%
Consumer Discretionary: 11%
Industrials: 9%
Apple
Amazon
Walmart
Meta
ExxonMobil
DJIA (Dow Jones Industrial Average)US22:00-20:59 Healthcare: 20%
Financials: 20%
Technology: 17%
Industrials: 14%
Consumer Discretionary: 13%
Goldman Sachs
Home Depot
Visa
Microsoft
Caterpillar
Nasdaq 100US22:00-20:59 Technology: 52%
Consumer Services: 24%
Health: 15%
Consumer Goods: 5%
Industrials: 3%
Adobe
Tesla
Airbnb
Starbucks
Apple
FTSE 100UK00:00-19:59Consumer Staples: 19%
Financials: 17%
Energy: 13%
Healthcare: 12%
Materials: 12%
Shell
Barclays
HSBC
AstraZeneca
British American Tobacco
DAX 40Germany00:15-19:59Industrials: 23%
Financial Services: 17%
Technology: 14%
Consumer Goods: 13%
Healthcare: 10%
Siemens
Puma
Mercedes-Benz
BMW
Airbus
Nikkei 225Japan23:30-06:24 and 06:55-20:44Consumer Discretionary: 20%
Industrials: 19%
Technology: 19%
Healthcare: 13%
Communications: 11%
Sony
Nippon
Mitsubishi
Softbank
Toyota

Wat is indexhandel?

Indexhandel is simpelweg het kopen en verkopen van verschillende indices. Traders speculeren of een index zal stijgen of dalen en nemen een positie in. Wanneer u een index koopt, wordt u blootgesteld aan de algehele prestaties van de componenten zonder de afzonderlijke aandelen daadwerkelijk te kopen.

Traditioneel werden indices aangeprezen als passieve beleggingsvehikels en werden ze verhandeld met behulp van verschillende instrumenten zoals indexfondsen en ETF's.

 • Indexfondsen – gepoolde beleggingen die zijn ontworpen om de prestaties van een bepaalde index te volgen. Ze hebben een fondsbeheerder wiens enige verantwoordelijkheid is ervoor te zorgen dat de index efficiënt wordt gevolgd om het rendement te evenaren. De meeste indexfondsen hebben doorgaans een hogere minimale investeringsvereiste, terwijl er ook beheerkosten zijn.
 • ETF's (Electronically Traded Funds) – zijn vergelijkbaar met indexfondsen omdat het ook gepoolde beleggingen zijn die de prestaties van een index volgen. ETF's zijn echter beschikbaar via beurzen en kunnen net als aandelen worden verhandeld. In wezen kunt u gewoon één eenheid van een ETF kopen en blootstelling krijgen aan alle componenten ervan. Het grootste verschil tussen ETF's en indexfondsen is dat de eerste de hele dag door kan worden gekocht en verkocht (net als aandelen), terwijl de laatste alleen kan worden verhandeld tegen prijzen die aan het einde van een handelsdag zijn vastgesteld.

Index CFD's

Indices zijn ook beschikbaar voor handel als CFD's. CFD's (Contracts for Difference) zijn financiële derivaten (producten) waarmee handelaren kunnen speculeren op de prijs van een onderliggend activum zonder eigenaar te worden.

Een handelaar speculeert gewoon op de prijs van de index door te kopen of te verkopen en kan winst maken door zowel stijgende als dalende prijzen te verhandelen. CFD's zijn ook hefboomproducten, wat betekent dat handelaren hun blootstelling op de markten aanzienlijk kunnen vergroten, zelfs met kleine kapitaalbedragen.

AvaTrade biedt een breed scala aan index-CFD's die veel grote landen, markten en sectoren bestrijken. Enkele van de meest populaire indices op AvaTrade zijn: US500, US Tech 100, CAC 40, DAX 30, UK100, Nikkei 225, China A50, Cannabis Index en nog veel meer...


Klaar om te beginnen met handelen in indices? Open een gratis demo of een echt account.


Wat Beweegt Indexprijzen?

Indexprijzen worden bepaald door de prijsveranderingen van hun componenten. Dit betekent dat er een sterke correlatie bestaat tussen de prestaties van de index en de prijzen van de belangrijkste samenstellende aandelen. Enkele van de factoren die indexprijzen kunnen bewegen, zijn onder meer:

 • Algemeen Marktsentiment
 • Door de structuur van indices kunnen ze dienen als benchmarks voor de aandelenmarkt. Omdat ze uit meerdere aandelen zijn samengesteld, weerspiegelen ze meestal het algemene sentiment in de markt. Dus als de markt bijvoorbeeld over het algemeen bullish is, zal een onderliggende index de neiging hebben om zijn prijzen te zien stijgen.

  Enkele factoren die het marktsentiment kunnen beïnvloeden zijn: Economische factoren zoals lonen en inflatie, Nieuwsberichten van het bedrijf, Mededelingen van de centrale bank en Rentetarieven

 • Bedrijfsnieuws
 • Nieuws over bedrijven met een aanzienlijke weging binnen een index kan de algehele koersrichting beïnvloeden. Enkele van de meest impactvolle bedrijfsnieuws zijn: Inkomsten rapporten, Winstprognoses en waarschuwingen, Fusies en overnames en Wijzigingen in het beheer.

 • Indexherschikking
 • De meeste indices worden periodiek opnieuw gebalanceerd. Door deze herschikking kunnen nieuwe bedrijven in de index worden opgenomen, terwijl andere worden geschrapt. Deze herschikking kan ook een verhoging of verlaging van de wegingen van bepaalde componenten binnen de index inhouden.

  De periode vanaf de vooraankondiging tot de effectieve herschikkingsdatum en de periode na de herschikking kunnen erg volatiel zijn voor de prijzen van indices, afhankelijk van de verwachte gebeurtenissen.

 • Sectorprestaties
 • De prestatie van een sector kan de algemene prestatie van een index beïnvloeden. Technologie heeft bijvoorbeeld een sectorweging van ongeveer 27% op de S&P 500. Als de sector wordt geconfronteerd met moeilijke economische omstandigheden en de koersen van technologieaandelen sterk dalen, zal dit ook leiden tot koersverliezen op de S&P 500.

 • Grondstoffenprijzen
 • Grondstoffen ondersteunen veel economische activiteiten van verschillende bedrijven. Veel indices bevatten de aandelen van grondstoffenbedrijven. De Britse FTSE 100 heeft bijvoorbeeld ongeveer 13% van zijn gewicht aan energie. Daarom kunnen veranderingen op de grondstoffenmarkt een invloed hebben op de totale prijs van de index.

 • Politieke Evenementen
 • Als brede benchmarks zijn indices kwetsbaar voor grote politieke gebeurtenissen zoals verkiezingen, handelsoorlogen of internationale conflicten. Zo zorgde de Britse Brexit-gebeurtenis voor volatiliteit op de Britse indicesmarkt.

Waarom Indices Verhandelen?

Indices bieden verschillende praktische voordelen voor handelaren. Ze bevatten:

 • Gemakkelijke diversificatie
 • Indices bieden een snelle manier om uw portefeuille te diversifiëren. Door bijvoorbeeld de S&P 500-index te verhandelen, wordt u effectief blootgesteld aan aandelen van meerdere topbedrijven zoals Apple, Amazon, Tesla, Meta, Visa, enz. U hoeft niet meerdere individuele aandelen te kopen om blootstelling aan hun prestaties te krijgen.

 • Brede en gerichte exposure in de markten
 • Indices stellen handelaren in staat om het soort exposure te krijgen dat ze op de markten wensen. U kunt bijvoorbeeld handelen in een nationale index zoals de ASX200 om blootstelling te krijgen aan de Australische of zelfs Aziatische economieën. U kunt ook een kleinere niche-index kopen, zoals grondstoffenindices, om blootstelling aan de olie- en goudmarkten te krijgen.

 • Duidelijke prijstrends
 • Indices hebben doorgaans een soepel en voorspelbaar prijsgedrag. Er is over het algemeen geen gevaar voor plotselinge enorme prijsschommelingen vanwege het aantal aandelen dat van invloed is op de totale prijs.

  Alleen grote gebeurtenissen die van invloed zijn op de algehele markten zullen leiden tot schokkerige prijsacties, zoals de COVID-pandemie, die de markten in een spiraal deed stijgen.

  Indextrends zijn meestal ook langetermijntrends, waardoor het voor handelaren gemakkelijker wordt om op elk moment een geschikte handelsstrategie toe te passen. 

 • Hoge liquiditeit
 • Indices zijn zeer liquide financiële instrumenten dankzij consistente vraag en aanbod. Deze liquiditeit zorgt ervoor dat ze actief kunnen worden verhandeld tijdens de relevante handelssessies met lage spreads en transparante prijzen.

 • Uitgebreide berichtgeving
 • Omdat indices dienen als benchmarks, behoren ze tot de meest besproken financiële instrumenten in het nieuws. Het is over het algemeen heel gemakkelijk om informatie over een belangrijke index te vinden.

  Deze uitgebreide berichtgeving maakt het voor een handelaar ook gemakkelijk om aanwijzingen te krijgen over het algehele sentiment van een index en om belangrijke technische en fundamentele inzichten te identificeren.

 • Benchmarken
 • Handelaren kunnen indices ook voor andere doeleinden gebruiken, zoals: het peilen van het marktsentiment, het beoordelen van het beleggersvertrouwen en het evalueren van het risico/rendement van een sector of bedrijfstak. Sommige handelaren gebruiken indices om hun eigen persoonlijke portefeuilles te modelleren en om de prestaties van aandelen in hun respectievelijke sectoren te benchmarken.

  Uw volgende stap in het handelen in indices is hier! Je kent de basis, laten we daar nu op voortbouwen. Ontdek geavanceerde tips en strategieën in onze gids "Hoe handel je in indices". Ontdek hoe indices worden verhandeld, wat de prijzen ervan beïnvloedt, wanneer de beste tijd is om ze te verhandelen, en analyseer een voorbeeld van een indexhandel met de resultaten! Wij maken het leren handelen in indices eenvoudig en effectief.

  Waarom Handelen in indices met AvaTrade?

  • Wereldwijde regelgeving – AvaTrade is gelicentieerd en gereguleerd in vele topjurisdicties over de hele wereld. Dit betekent dat u met maximale gemoedsrust in indices kunt handelen, wetende dat u handelt met een gerenommeerde en gereguleerde broker.
  • Meerdere handelsplatformen – Geniet van de flexibiliteit van het handelen in indices met onze verschillende handige platforms, waaronder MT4, MT5, WebTrader en AvaTradeGO.
  • CFD-handel – Handel in index-CFD's en profiteer van een hefboomwerking tot 400:1. Met index-CFD's kunt u profiteren van zowel stijgende als dalende markten.
  • Uitgebreide educatieve bronnen - Ons opleidingscentrum biedt tal van educatieve bronnen om u te helpen uw opleiding en vaardigheden op het gebied van indexhandel op te bouwen en te verbeteren. U kunt ook leren over de kenmerken van verschillende indices en de beste strategieën om ze te verhandelen.
  • Gunstige handelsvoorwaarden – Handel te allen tijde in uw favoriete indices met transparante prijzen, lage spreads en snelle uitvoering.
  • Praktische handelshulpmiddelen en -hulpmiddelen – Gebruik de handige handelshulpmiddelen van AvaTrade, zoals Trading Central, om meer kansen in de markten te identificeren, en AvaProtect kan de blootstelling aan risico's verminderen.
  • Uitstekende klantenondersteuning - Neem contact op met ons professionele en responsieve klantenondersteuningsteam voor snelle en professionele hulp.
  • Handelen in demorekeningen – Gebruik uw AvaTrade-demorekening om uw handel in indices te testen, te oefenen en te verfijnen. Schakel vervolgens over naar uw echt geld account en begin met verdienen.

Klaar om in indices te Handelen? Open nu een AvaTrade Account!


FAQs

Wat is een beursindex?

Een beursindex is een meting van een deel van de aandelenmarkt. Het wordt berekend op basis van de prijzen van geselecteerde aandelen, meestal een gewogen gemiddelde. Het wordt gebruikt om een indicatie te geven van de algemene richting van de markt.

Wat zijn de meest populaire beursindexen om te verhandelen?

De meest populaire indices om in te handelen zijn vaak die welke grote delen van de wereldwijde aandelenmarkt vertegenwoordigen, zoals de S&P 500, Dow Jones Industrial Average (DJIA), NASDAQ Composite, FTSE 100, Nikkei 225 en de DAX.

Wat is het verschil tussen handelen in individuele aandelen en handelen in indices?

Handelen in individuele aandelen omvat het kopen en verkopen van aandelen in specifieke bedrijven, terwijl handelen in indices betrekking heeft op het verhandelen van een mandje aandelen, waardoor een bredere blootstelling aan een bepaalde markt ontstaat.

Welke factoren beïnvloeden de beweging van beursindices?

Bewegingen in beursindices worden beïnvloed door factoren zoals economische indicatoren, rentetarieven, politieke gebeurtenissen en bedrijfswinstrapporten.

chatbot