Hoe Indices Verhandelen

Ontgrendel het potentieel van indexhandel met onze inzichtelijke gids en bruikbare tips.
Leer hoe u indexbewegingen analyseert, transacties uitvoert,
en weloverwogen beslissingen nemen.
Indices bieden een unieke manier om blootstelling aan de mondiale financiële markten te verkrijgen. Ervan uitgaande dat u al weet wat indices zijn en hoe ze zijn samengesteld en berekend, is het tijd om te onderzoeken hoe u er effectief in kunt handelen.

Hoe indices worden verhandeld

Op zichzelf is een index geen verhandelbaar financieel instrument; het is alleen bedoeld om te meten hoe een aandelenpakket presteert. Toch zijn er verschillende manieren waarop u blootstelling kunt krijgen aan de prestaties van een index op de markt.

Met AvaTrade kunt u in indices handelen via CFD's, dit zijn hefboomproducten. CFD's zijn financiële derivaten waarmee handelaren kunnen speculeren op onderliggende prijsveranderingen van activa zonder enig eigendom van de activa over te nemen.

CFD's hebben geen handelsbeperkingen zoals contractbedrag of vervaldata. Door in indices te handelen via CFD's kunt u ook winst maken als de koersen stijgen of dalen.

AvaTrade biedt verhandelbare indexgebaseerde CFD's via twee verschillende contracttypen:

 • Indexfutures CFD's
 • Indexfutures-CFD's zijn gebaseerd op de respectieve indexfuturescontracten, die bredere handelsuren hebben dan de index zelf. Ze bieden transparante prijzen en worden verhandeld zonder commissies of beheerkosten. Ze zijn beschikbaar voor allerlei soorten handelaren, en in sommige rechtsgebieden zijn ze niet onderworpen aan vermogenswinstbelasting of zegelrecht.

 • ETF CFD's
 • ETF's, of Exchange-Traded Funds, zijn afgeleide financiële instrumenten die op aandelenbeurzen worden verhandeld, vergelijkbaar met individuele aandelen. Ze zijn ontworpen om de prestaties van specifieke marktindices te volgen en bieden beleggers tegelijkertijd diversificatie, liquiditeit en gemak.

  U kunt bij AvaTrade handelen in een breed scala aan wereldwijde index-CFD's met aantrekkelijke handelsvoorwaarden, zoals flexibele hefboomwerking, multiplatformfunctionaliteit, een bekroond ondersteuningsteam en internationale regelgeving.Hoe u Kunt Beginnen met Handelen in CFD's in indices

Hier vindt u een samenvattende, stapsgewijze handleiding voor het leren handelen in aandelenindices.

 • Kies een betrouwbare makelaar
 • Een van de meest cruciale componenten van een succesvolle handelsinspanning is het kiezen van een makelaar die bij u past. De eerste stap zou zijn om te controleren of de makelaar van uw voorkeur in uw rechtsgebied gereguleerd is. U moet ook de handelsvoorwaarden controleren die de makelaar biedt, de stortings-/opnamemethoden, de beschikbare handelsplatforms, de klantenondersteuning, enz.

 • Open en financier uw handelsaccount
 • Open een live (echt geld) en demo-account. Bij AvaTrade kunt u in indices handelen door een WebTrader-, MT4- of MT5-account te openen. Sommige indices zijn exclusief voor het MT5-platform, dus u moet hier rekening mee houden voordat u beslist welk platform u wilt gebruiken.

  U kunt ook verschillende accounttypen kiezen, zoals Retail, Professional en Islamitisch (swapvrij), afhankelijk van uw specifieke behoeften en kwalificaties.

  U heeft handelskapitaal nodig om mee te handelen. U kunt geld op uw AvaTrade-account storten met behulp van veilige en gemakkelijke methoden, zoals debet-/creditcards en bankoverschrijvingen. Er bestaan ook andere eWallet-opties, zoals Skrill, Neteller en PerfectMoney.

  Bij AvaTrade kunt u uw rekeningsaldo aanhouden in USD, EUR, GBP of AUD. De minimale stortingsvereiste is 100 eenheden van de basisvaluta van uw voorkeur. Als u bijvoorbeeld USD gebruikt, is de minimale initiële kapitaalvereiste $ 100.

 • Kies de index waarin u wilt handelen
 • Het is nu tijd om de index te kiezen waarin u wilt handelen. Bij het kiezen van een index om in te handelen, moet u rekening houden met de handelsomstandigheden, handelsuren en uw risicobereidheid.

  U kunt hier door alle verschillende AvaTrade-handelsvoorwaarden van beschikbare indices bladeren.

 • Open een transactie
 • Nadat u hebt besloten in welke index u wilt handelen, is het tijd om een handelspositie op de markt te openen. U kunt kopen (long gaan) wanneer u verwacht dat de prijzen van de onderliggende index zullen stijgen, of verkopen (short gaan) wanneer u verwacht dat de prijzen van de onderliggende index zullen dalen.

  Hieronder zullen we de verschillende factoren onderzoeken die de prijzen van indices beïnvloeden. U kunt ook onze sectie Educatie bezoeken voor meer informatie over verschillende technische analysemethoden waarmee u beter in indices kunt handelen.

 • Houd toezicht op uw transactie
 • Nadat u uw transactie heeft geopend, moet u deze controleren. Over het algemeen wordt aanbevolen dat u een duidelijk plan heeft voordat u een transactie aangaat. Dit betekent dat u zowel een stop-loss- als een winstdoelstelling moet hebben.

  De aard van de samenstelling van indices betekent dat er waarschijnlijk uiteenlopende factoren zijn die prijsvolatiliteit kunnen veroorzaken. Een grote verandering in het management van een enkel bedrijf zou bijvoorbeeld de prijs van de gehele index kunnen beïnvloeden.

  Met handelsmonitoring kunt u beoordelen of uw handelspositie volgens de verwachtingen presteert of dat u beslissingen en acties moet nemen om uw risicoblootstelling te verminderen of uw potentiële winstgevendheid te vergroten.

  Bij AvaTrade kunt u gemakkelijk op de hoogte blijven van uw indexhandelsposities met onze exclusieve, bekroonde AvaTradeGO mobiele handel.

 • Sluit de transactie
 • Uw transactie wordt automatisch gesloten wanneer uw stop-loss- of take-profit-order is bereikt.

  De stop-loss order helpt uw verliezen te beperken wanneer de prijzen tegen u werken, terwijl de take-profit order helpt uw winst veilig te stellen. Afhankelijk van uw handelsstrategie en -plan kunt u uw handelspositie op elk gewenst moment handmatig sluiten om verliezen vroegtijdig te verminderen of gedeeltelijke winsten te boeken.


Wat beweegt de indexprijs

Hier zijn enkele factoren die de prijzen van indices beïnvloeden:

which factors influence the index price
 • Economisch nieuws
 • Indices zijn benchmarkinstrumenten. Hun prijzen kunnen worden beïnvloed door breed economisch nieuws en gebeurtenissen zoals veranderingen in de rentetarieven, inflatiecijfers, aankondigingen van de centrale bank, werkgelegenheidscijfers en andere economische indicatoren.

 • Financiële resultaten van het bedrijf
 • De financiële resultaten van bedrijven bieden essentiële informatie zoals inkomsten, winsten/verliezen, groeipercentages, dividenden, toekomstige richtlijnen, bedrijfsaankondigingen en andere relevante informatie die aandeelhouders moeten weten.

  Terwijl winstrapporten gepland zijn, kan een bedrijf verrassende aankondigingen doen die van invloed kunnen zijn op de aandelenkoers en de algemene index. Sommige belangrijke bedrijfsaankondigingen kunnen veranderingen in het management, goedkeuringen van regelgevende instanties, uitbreiding naar nieuwe markten, rechtszaken, enz. omvatten.

 • Wijzigingen in de indexsamenstelling
 • Indices worden periodiek opnieuw samengesteld op basis van hun samenstellingscriteria. Deze herbalancering kan leiden tot veranderingen in de gewichten van de bestanddelen en de toevoeging en verwijdering van bepaalde aandelen. Deze veranderingen kunnen leiden tot prijsbewegingen van de totale index.

 • Valutaschommelingen
 • Een index kan worden beïnvloed door wisselkoersveranderingen, afhankelijk van de componenten ervan. Als een index bijvoorbeeld bestaat uit bedrijven die hun inkomsten en winsten in Amerikaanse dollars genereren, kan de prijs van de samenstellende aandelen stijgen of dalen, afhankelijk van de kracht van de valuta.

 • Geopolitiek nieuws en evenementen
 • Als financiële benchmarkinstrumenten zijn de prijzen van indices gevoelig voor lokale en grensoverschrijdende politieke risico’s. Geopolitiek nieuws en gebeurtenissen zoals handelsovereenkomsten, handelsoorlogen, verkiezingen en immigratiebeleid kunnen onzekerheid onder marktdeelnemers veroorzaken en de indexprijzen beïnvloeden.

 • Grondstoffenprijzen
 • De prijzen van belangrijke grondstoffen, zoals olie en goud, kunnen de indexprijzen beïnvloeden. Olie kan bijvoorbeeld van invloed zijn op de kosten van levensonderhoud en het consumptieniveau op de markt. Dit kan bijgevolg van invloed zijn op de inkomsten en winsten van verschillende bedrijven en dus op de indexprijzen.

 • Beleggerssentiment
 • Het beleggerssentiment is het collectieve gevoel dat marktdeelnemers hebben ten opzichte van een actief. Het kan worden beïnvloed door de bovenstaande factoren of zelfs door geruchten die door sociale media worden aangewakkerd.

  Wanneer beleggers zich optimistisch (optimistisch) voelen, hebben ze de neiging dit in de markt tot uiting te brengen door vraag te creëren, wat leidt tot hogere indexprijzen. Op dezelfde manier kan dit, als ze zich bearish (pessimistisch) voelen, tot lagere prijzen leiden.


Handelsstrategieën voor indices

Indices zijn unieke en potentieel lucratieve financiële activa. Hier zijn enkele van de belangrijkste strategieën die indiceshandelaren gebruiken:

 • Daghandel - Openen en sluiten van transacties binnen dezelfde handelssessie/dag
 • Nieuwshandel - Volg nieuws zoals bedrijfswinstrapporten, politieke en regelgevende gebeurtenissen
 • Breakout Trading – Het monitoren van prijsbewegingen en timingtrends om op de optimale tijden te kopen en verkopen
 • Technische analyse - Gebruik van prijsactie en indicatoren zoals Bollinger Bands
 • Positiehandel - Het innemen van langetermijnposities op basis van marktvooruitzichten op langere termijn
 • Trendhandel - De trend van de markt volgen

Bezoek de link voor meer informatie over de handelsstrategieën voor indices.

Indices Handelstijden

De handelstijden van indexen zijn afhankelijk van de openingstijden van de beurs waarop ze zijn genoteerd. Dit is doorgaans de plek waar de samenstellende aandelen worden verhandeld en waar er meer activiteit op de index zal zijn.


IndexLandHandelsuren index (ma-vr GMT)Handelstijden CFD-indices (ma-vr GMT)
US_500VS14:30-21:0022:00-20:59
US_TECH100VS14:30-21:0022:00-20:59
DAX 30DUITSLAND08:00-20:0000:15-19:59
CAC 40FRANKRIJK08:00-16:3006:00-19:59
UK_100VK08:00-16:3000:00-19:59
NIKKEI225JAPAN00:00-02:30 and 03:30-06:0023:30-06:24 and 06:55-20:44
CHINA A50CHINA01:30-07:0001:00-08:29 and 09:00-20:44

* Hoewel dit de officiële openingstijden van de beurs zijn, is het belangrijk erop te wijzen dat het grootste deel van de handel in indices plaatsvindt op derivatenmarkten zoals futures. Dit betekent technisch gezien dat ze buiten de beursuren kunnen worden verhandeld, met minimale pauzes.


Voorbeeldindexhandel

Bij CFD-handel zijn uw winsten en verliezen afhankelijk van uw contractgrootte en van het prijsverschil tussen het betreden en verlaten van een transactie. Bij AvaTrade kunnen beginners fractionele contractgroottes vanaf 0,01 verhandelen op de indices van hun voorkeur. Ervaren handelaren kunnen een hefboomwerking gebruiken om hun blootstelling aan de markten verder te vergroten.

Laten we eens kijken hoe we een aandelenindex kunnen lezen.

how to read an index price

In de getoonde voorbeeldofferte is de eerste prijs de verkoopprijs, terwijl de tweede prijs de aankoopprijs is.

Als u bijvoorbeeld besluit om 10 eenheden van de US500-index te kopen, zal de waarde van de positie $45297,5 (4529,75*10) zijn.

Als u handelt met een hefboomwerking van 100:1, heeft u slechts €452,975 margekapitaal nodig om die positie te openen.

Laten we na een bepaalde periode aannemen dat uw prijsvoorspelling correct was en dat de index nu handelt volgens de nieuwe notering van $4700; uw positie is nu €47.000 (4700*10) waard.

Uw brutowinst bedraagt nu €1702,5 (€47000-45297,5). Uw nettowinst zal enigszins variëren, afhankelijk van de spread en de positieve/negatieve swaprentes als de positie 's nachts werd aangehouden.


Tips voor indexhandel

Hier zijn enkele belangrijke tips voor indexhandel voor zowel beginners als ervaren handelaren:

Index Trading Tips for Beginners and Experienced Traders
 • Kies een goede makelaar
 • Zorg ervoor dat u een uitstekende gereguleerde makelaar kiest die diverse indices aanbiedt voor uw handelsbehoeften. Een goede makelaar biedt u een veilige en transparante omgeving waarin u met maximale gemoedsrust in indices kunt handelen.

  AvaTrade is gereguleerd in meerdere topjurisdicties en we bieden een ruime keuze aan indices van grote mondiale beurzen over de hele wereld.

 • Begrijp de index waarin u handelt
 • Het is essentieel dat u begrijpt in welk type index u wilt handelen. Hoe meer kennis u heeft van de index en de factoren die daarop van invloed zijn, hoe groter de kans dat u veel gemakkelijker kansen en risico's zult identificeren.

  Enkele belangrijke indexinformatie waarover u meer moet weten: Samenstelling structuur, Bestanddeelgewichten, Grote prijsbeïnvloeders, Maximaal hefboomniveau, Openingsuren enandere relevante handelsparameters

 • Zorg voor een handelsplan
 • Een handelsplan omvat uw strategie en verschillende andere handelsdoelstellingen om uw marktbesluitvorming te begeleiden. Een kortetermijnindexhandelaar kan bijvoorbeeld van plan zijn om transacties aan te gaan tijdens perioden van hoge volatiliteit, zoals tijdens de openingstijden van de beurs of tijdens de publicatie van winstrapporten van grote bedrijven.

  Met een goed handelsplan kunt u objectief profiteren van kansen in de markt en een hoog niveau van discipline en consistentie helpen bereiken.

 • Gebruik altijd een stop-loss
 • Indices kunnen volatiele en zeer trendgevoelige activa zijn. Dit betekent dat een verkeerde prijsvoorspelling tot aanzienlijke verliezen kan leiden. Het is daarom belangrijk om altijd een stop-loss te gebruiken die uw verliezen beperkt als de koersen tegen u in gaan.

 • Probeer nieuwe indices en strategieën uit
 • Indices zijn een enorme markt, dus er zijn voldoende handelsmogelijkheden. Het loont daarom de moeite om nieuwe indices te verkennen en nieuwe strategieën te testen met behulp van een demo-account.

  Bij AvaTrade hebben we bijvoorbeeld een uitgebreide selectie van grote en bekende indices, maar we hebben ook een grote selectie van kleine en gespecialiseerde indices zoals: China Internet, NFT giants, Cannabis Index, Remote Economy, en nog veel meer.

 • Registreer en beoordeel uw handelsactiviteiten
 • Succesvol handelen vereist verantwoording. Het is daarom raadzaam dat u een grondig dagboek bijhoudt van uw indexhandelsactiviteiten. Dit zou aspecten moeten omvatten zoals: Het vastleggen van de details van elke transactie, De gebruikte analysemethode, De emoties die erbij betrokken zijn, Uitkomst van de handel en Alle relevante lessen

  Door dit logboek te bekijken, kunt u sterke punten in uw handelsactiviteiten identificeren waarop u moet voortbouwen. U kunt bijvoorbeeld de handelstijden identificeren die het grootste deel van uw winst hebben opgeleverd en in die tijden meer handelen.

  Aan de andere kant zul je ook zwakke punten ontdekken waar je aan moet werken.

Waarom in indices Handelen met AvaTrade

 • Mondiale Regelgeving - AvaTrade is een wereldwijd gerenommeerde makelaar die regelgeving heeft bereikt in meerdere topjurisdicties over de hele wereld. Als gereguleerde makelaar van het hoogste niveau kunt u veilig en met een gerust hart in indices handelen.
 • Meerdere Platforms - Handel in indices op een platform waar u zich prettig bij voelt. Bij AvaTrade kunt u ervoor kiezen om in uw indices te handelen met behulp van MT4, MT5, WebTrader of de AvaTradeGO-app.
 • CFD Handel - AvaTrade biedt een breed scala aan grote en kleine index-CFD's. Profiteer van onze index-CFD-handelsvoordelen, zoals handelen na beursuren, een hefboomwerking tot , potentieel om te profiteren van zowel stijgende als dalende markten, evenals zeer lage spreads.
 • Uitgebreide Educatieve Hulpmiddelen - De AvaAcademy is gratis voor AvaTrade-klanten, en onze sectie Educatie is voor iedereen toegankelijk. U heeft toegang tot een bibliotheek met informatie over de kenmerken van verschillende indices, wat hun prijzen beweegt en de beste strategieën om ze te verhandelen. Bouw uw handelskennis, vaardigheden en ervaring op met AvaTrade om een betere indexhandelaar te worden.
 • Gunstige Handelsvoorwaarden - Bij AvaTrade kunt u in indices handelen met: Transparante prijzen, Gunstige margevereisten en snelle uitvoering van alle orders
 • Praktische Handelsbronnen - Krijg toegang tot exclusieve handelsbronnen van AvaTrade, zoals Trading Central en AvaSocial, die u zullen helpen uw prestaties te verbeteren wanneer u in indices handelt.
 • Uitzonderlijke Klantenondersteuning - Ontvang professionele, menselijke ondersteuning wanneer u contact opneemt met het AvaTrade-klantenserviceteam. Het team is zeer responsief en behandelt elk verzoek van de klant aandachtig.

Conclusie

Indices zijn een opwindende activaklasse om in te handelen, omdat ze portefeuillediversiteit bieden zonder dat u honderden individuele posities hoeft te verhandelen en te beheren. Leren handelen in CFD-indices is een vaardigheid van onschatbare waarde, zelfs voor handelaren die zich mogelijk op andere activa richten, omdat indices kunnen worden gebruikt voor hedging en andere risicobeheerstrategieën.

Bezoek zeker de sectie Educatie voor al uw behoeften op het gebied van handelseducatie en leer de beste CFD-strategieën voor handelsindexen.


Klaar om in Indices te Handelen?

Open nu een AvaTrade-demo-account en oefen uw indiceshandelstrategieën met behulp van virtuele fondsen. Schakel vervolgens over naar een live AvaTrade-handelsaccount en handel voor echte winst!


FAQs

Hoe worden indices verhandeld?

Indices worden verhandeld via afgeleide financiële instrumenten zoals index-CFD's. Met deze instrumenten kunnen handelaren speculeren op de prijsbewegingen van een hele index zonder de onderliggende activa te bezitten.

Hoe kan ik aan de slag met indexhandel?

Om te beginnen met indexhandel heeft u een handelsaccount nodig bij een gerenommeerde makelaar zoals AvaTrade, die indexgerelateerde producten aanbiedt. Nadat u uw account heeft geopend en gefinancierd, heeft u toegang tot verschillende indexinstrumenten en kunt u beginnen met handelen.

Wat beïnvloedt de indexprijs?

De indexprijs wordt beïnvloed door de collectieve prestatie van de samenstellende aandelen. Factoren zoals bedrijfswinsten, economische gegevens, het algemene marktsentiment en geopolitieke gebeurtenissen kunnen van invloed zijn op de waarde van de index.

Wat is de maximale hefboomwerking die ik kan hebben bij het handelen in index-CFD's?

De maximale hefboomwerking voor index-CFD's kan variëren afhankelijk van de wettelijke vereisten. De maximale hefboomwerking voor indices-CFD's bij AvaTrade is 200:1.

chatbot