Positiehandel is een strategie waarbij een handelspositie gedurende lange perioden wordt aangehouden, die enkele maanden of zelfs jaren kan duren. Het is een strategie die veel geduld vereist, waarbij positiehandelaren nooit last hebben gehad van kortetermijnprijsschommelingen in de markt. Positietraders proberen het grootste deel van de winst binnen te halen in een langetermijntrend. Ze ‘nemen in wezen een positie in’ in de markt en blijven daar zo lang mogelijk bij. Dit kan een bullish of bearish positie zijn.

Hoewel de meeste handelaren enthousiast zijn over de opwinding van het behalen van kortetermijnwinsten in de markt, is er bewijs dat ‘tijd in de markt’ beter is dan ‘timing van de markt’. Langetermijnbeleggers genereren stabiele, voorspelbare rendementen en presteren beter dan actieve kortetermijnhandelaren. De langetermijnhorizon van positiehandel zorgt ook voor maximale objectiviteit door subjectieve emoties uit de vergelijking te halen. Bovendien zijn er belastingvoordelen en lage totale transactiekosten verbonden aan positiehandel.

Positiehandel is ook een zeer tijdbesparende strategie. Dat wil zeggen, u hoeft niet constant uw portefeuille te controleren, u geen zorgen te maken over kortetermijnvolatiliteit of elk marktnieuws of beleggingsadvies te volgen. U moet kalm blijven en uw strategie objectief toepassen – want in de markten geldt ‘less is more’.

Een positiehandelaar gebruikt een combinatie van handelsstrategieën in de markt. Toch vertrouwen ze vooral op fundamentele analyse en bredere macro-economische factoren om een oordeel te vormen over de langetermijntrend van een onderliggend actief.

Open een demo-account om te oefenen wat u hebt geleerd of een echt account om vandaag nog te beginnen met handelen!

Positiehandel versus Swinghandel

Positiehandel probeert te profiteren van langetermijntrends die doorgaans enkele maanden of zelfs jaren aanhouden. Aan de andere kant is swinghandel bedoeld om te profiteren van trends op middellange termijn die meestal een paar dagen of weken aanhouden.

De twee strategieën verschillen ook in de primaire analysemethode. Positiehandel richt zich meer op een bredere fundamentele analyse om langetermijntrends in de markt te identificeren en hiervan te profiteren. Swingtraders gebruiken daarentegen voornamelijk technische analyse om opkomende trends op de middellange termijn in de markt te voorspellen en te exploiteren.

Nadelen van Positiehandel

Positiehandel heeft ook enkele nadelen. Het langdurige karakter betekent dat je erg geduldig moet zijn. Geduld is een schone zaak, maar beleggen werkt alleen als je tijd aan je zijde hebt.

Het kan bijvoorbeeld logisch zijn voor een 25-jarige om strategieën voor positiehandel te implementeren, maar niet zozeer voor een 80-jarige belegger. Positiehandel betekent ook dat u uw geld voor een langere periode vasthoudt aan een belegging, waardoor u andere kansen kunt missen die zich elders kunnen voordoen.

Positiehandel mag dan een tijdbesparende strategie zijn, het is zeker niet eenvoudig. Er is veel onderzoek en analyse voor nodig om het soort langetermijntrend te bepalen dat een markt op het punt staat te ondersteunen of te beginnen. Er bestaat ook het risico dat een tegentrend op korte termijn niet alleen een terugval in de markt is, maar een volledige omkering.

Beste Markten voor Positiehandel

Positie handelsaandelen

Aandelen zijn de standaardfavoriet voor positiehandelaren. En er zijn veel categorieën aandelen voor strategieën voor positiehandel: groeiaandelen, waardeaandelen en dividendaandelen.

Groeiaandelen zijn bedrijven waarvan wordt verwacht dat ze hun inkomsten en andere statistieken bovengemiddeld laten groeien. Het zijn meestal jonge start-ups of bedrijven die een aanzienlijke voorsprong hebben op hun concurrenten op het gebied van bijvoorbeeld technologie of patenten. De afgelopen jaren werden positiebeleggers enorm beloond met het aanhouden van groeiaandelen als Amazon en Tesla.

Waardeaandelen zijn aandelen van bedrijven die ver onder hun intrinsieke waarde worden verhandeld. Positiehandelaren beleggen in waardeaandelen in de hoop dat de markt die waarde uiteindelijk zal ontsluiten.

Dividendaandelen zijn gevestigde bedrijven die stabiele inkomsten genereren en hun winst routinematig delen met hun aandeelhouders. Dividendaandelen kunnen uitzonderlijk krachtig zijn in het versterken van het rendement van positiehandelaren wanneer de dividenden worden herbelegd in de onderliggende bedrijven.

Positie verhandelen van grondstoffenfutures

Alle grondstoffen (energie, metalen en landbouw) zijn uitstekend geschikt voor positiehandelstrategieën. Grondstofprijzen worden beïnvloed door vraag- en aanbodfactoren. Sommige katalyserende gebeurtenissen, zoals weersveranderingen of productie-ongelukken, kunnen nieuwe langetermijnprijstrends in de onderliggende markten veroorzaken en lucratieve kansen bieden voor positiehandelaren.

Positiehandel Index CFD’s

Indices zijn uitstekende financiële activa voor positiehandelaren. Aangezien ze manden van geselecteerde aandelen vertegenwoordigen, zijn indices ideaal voor handelaren die op middellange of lange termijn een bredere bullish of bearish positie in de markt willen uitdrukken.

Strategieën voor Positiehandel

Breakout-handel

Breakouts vinden plaats wanneer prijzen buiten gedefinieerde gebieden van steun en weerstand gaan. Door ‘uit te breken’ van de niveaus die de prijs bevatten, kan dit een signaal zijn dat er een nieuwe sterke trend is begonnen, en positiehandelaren kunnen er vanaf het allereerste begin op inspelen. Tijdens de COVID-19-pandemie bijvoorbeeld, doorbraken de aandelen van het communicatietechnologiebedrijf Zoom in maart 2020 de prijsbarrière van $ 100 en begonnen aan een sterke rally die in oktober 2020 de $ 550 overtrof.

Ondersteuning en weerstand

Ondersteunings- en weerstandsniveaus vertegenwoordigen interessegebieden waar de prijs van een actief te maken kan krijgen met veranderingen in vraag en aanbod. De strategie is om te kopen in de buurt van ondersteuning en te verkopen in de buurt van weerstand. Positiehandelaren richten zich op ondersteunings- en weerstandsniveaus op de lange termijn die historisch geldig zijn gebleven in een onderliggende markt. Het prijsgebied van 30.000 is bijvoorbeeld de afgelopen jaren erg bepalend geweest voor de Dow Jones-index – aanvankelijk met solide weerstand en momenteel een sterk steungebied vanaf juni 2022.

Bewegende gemiddelden

Voortschrijdende gemiddelden effenen prijsactie en zijn uitstekende indicatoren om de heersende langetermijntrend in een onderliggende markt te tonen. Positiehandelaren kijken doorgaans naar 20-daagse, 50-daagse en 200-daagse voortschrijdende gemiddelden om langetermijntrends in de markt te benadrukken.

Laatste woord

Positiehandel is een effectieve strategie om belangrijke trends in de markt te identificeren en deze voor de lange termijn te doorbreken. Bezoek het AvaTrade-educatiecentrum en leer meer over positiehandel en andere praktische handelsstrategieën. Open een demo-account om uw handelstechnieken te oefenen en een live-account wanneer u zeker bent van uw handelskennis en -vaardigheden.

FAQ

  • Wat is positiehandel?

    Positiehandel is een strategie waarbij handelsposities voor een langere periode worden aangehouden, meestal enkele maanden of zelfs meerdere jaren.

  • Wat is een goede strategie voor positiehandel?

    Er zijn verschillende strategieën die ideaal zijn voor positiehandel. Sommige omvatten ondersteuning en weerstand, breakout-handel en het gebruik van voortschrijdende gemiddelden.

** Disclaimer – Hoewel er voldoende onderzoek is gedaan om de bovenstaande inhoud samen te stellen, blijft het alleen een informatief en educatief stuk. Geen van de aangeboden inhoud vormt enige vorm van beleggingsadvies.