Short Selling

short selling

Short gaan – Wat is Short Selling?

De term “short-selling” komt oorspronkelijk uit de aandelenmarkt. Een aantal jaren geleden leende de handelaar aandelen van zijn/haar broker om deze te verkopen en proberen winst te maken. Vandaag de dag is de term “short gaan” of “shorting” opgenomen in de handelswereld, en betekent het verkopen van een instrument. Respectievelijk, het kopen van een instrument heet “long gaan” of “long”.

De voordelen van short-selling

Short-selling heeft vele voordelen die vele handelaren aantrekt, zowel beginnende als ervaren handelaren:

  • Short-selling verzekert handelaren van toegang tot instrumenten waarin zij anders niet zouden kunnen handelen. Als de handelaar wil profiteren van een daling van de waarde van een instrument, kan hij/zij dit doen zonder deze te bezitten.
  • Short gaan op een instrument, ofwel het openen van een verkooppositie op het platform, maakt het de handelaar mogelijk te profiteren zelfs als de markten dalen, zoals hieronder in een voorbeeld zal worden uitgelegd.
  • Short-selling minimaliseert het risico voor de handelaar. Het is niet nodig om instrumenten “echt” te kopen en verkopen, maar ze elektronisch te verhandelen en te profiteren van de fluctuaties. Bovendien – als de handelaar ruwe olie zou bezitten, en de prijs daalt drastisch en plotseling, dan is hij/zij in het bezit van handelswaar die minder waard is dan op het moment van aankoop, en heeft hij/zij geen potentiële kopers.
  • Bij short-selling kan de handelaar zijn/haar belegging beheren en controleren met gebruik van verschillende marktorders, stop-loss en andere. Deze kunnen belangrijk blijken bij short-selling.
  • Net als bij long gaan, kan er gebruik worden gemaakt van een hefboom bij short-selling, en posities openen die groter zijn dan het kapitaal van de handelaar.

Voorbeeld short-selling

Terug naar het favoriete instrument uit dit artikel – ruwe olie.

  • We gaan uit van een prijs bij de opening van de markt op maandag van €44,50.
  • Bij normale handel, en als de handelaar denkt dat de prijs zal stijgen, zal hij/zij een kooppositie openen, en als de prijs stijgt tot €45,50 is de winst €1 voor iedere verkochte eenheid.
  • Bij short-selling kan de handelaar optreden als verkoper: als de verwachting is dat de prijs zal dalen, opent hij/zij een verkooppositie voor dit instrument.
  • Als de prijs daalt tot €43,50 is de winst €1 en kan hij/zij de positie sluiten, wat betekent dat de handelaar het instrument “koopt” voor een betere prijs.

Short-selling in spread-betting

Hetzelfde concept van short-selling op normale handel is van toepassing op spread-betting. Als de handelaar denkt dat de waarde van een bepaald instrument zal stijgen, kan hij/zij bijvoorbeeld €10 plaatsen voor iedere pip dat de prijs beweegt. Als echter verwacht wordt dat de waarde van het instrument zal dalen, kan de handelaar dezelfde €10 plaatsen voor iedere punt dat het daalt, en dezelfde winst maken.

Short-selling met AvaTrade

Short-selling is een geaccepteerde handelsmethode en kan worden toegepast op alle soorten instrumenten – Forex, grondstoffen, aandelen, obligaties en andere. Het maakt het u mogelijk te handelen en te profiteren, zelfs als de markten dalen, en daarom is het belangrijk een broker te zoeken die een grondige handelsanalyse uitvoert, wat helpt bij de beslissing of u long (kopen) of short (verkopen) moet gaan. Dit, met een combinatie van meer dan 250 instrumenten die AvaTrade haar klanten biedt, levert ontelbare handelskansen op en een hoog winstpotentieel.