Wat is Short gaan?

De term “short-selling” komt oorspronkelijk uit de aandelenmarkt. Een aantal jaren geleden leende de handelaar aandelen van zijn/haar broker om deze te verkopen en proberen winst te maken. Vandaag de dag is de term “short gaan” of “shorting” opgenomen in de handelswereld, en betekent het verkopen van een instrument. Respectievelijk, het kopen van een instrument heet “long gaan” of “long”.

De voordelen van short-selling

Short-selling heeft vele voordelen die vele handelaren aantrekt, zowel beginnende als ervaren handelaren:

 • Short-selling verzekert handelaren van toegang tot instrumenten waarin zij anders niet zouden kunnen handelen. Als de handelaar wil profiteren van een daling van de waarde van een instrument, kan hij/zij dit doen zonder deze te bezitten.
 • Short gaan op een instrument, ofwel het openen van een verkooppositie op het platform, maakt het de handelaar mogelijk te profiteren zelfs als de markten dalen, zoals hieronder in een voorbeeld zal worden uitgelegd.
 • Short-selling minimaliseert het risico voor de handelaar. Het is niet nodig om instrumenten “echt” te kopen en verkopen, maar ze elektronisch te verhandelen en te profiteren van de fluctuaties. Bovendien – als de handelaar ruwe olie zou bezitten, en de prijs daalt drastisch en plotseling, dan is hij/zij in het bezit van handelswaar die minder waard is dan op het moment van aankoop, en heeft hij/zij geen potentiële kopers.
 • Bij short-selling kan de handelaar zijn/haar belegging beheren en controleren met gebruik van verschillende marktorders, stop-loss en andere. Deze kunnen belangrijk blijken bij short-selling.
 • Net als bij long gaan, kan er gebruik worden gemaakt van een hefboom bij short-selling, en posities openen die groter zijn dan het kapitaal van de handelaar.

Voorbeeld short-selling

Terug naar het favoriete instrument uit dit artikel – ruwe olie.

 • We gaan uit van een prijs bij de opening van de markt op maandag van €44,50.
 • Bij normale handel, en als de handelaar denkt dat de prijs zal stijgen, zal hij/zij een kooppositie openen, en als de prijs stijgt tot €45,50 is de winst €1 voor iedere verkochte eenheid.
 • Bij short-selling kan de handelaar optreden als verkoper: als de verwachting is dat de prijs zal dalen, opent hij/zij een verkooppositie voor dit instrument.
 • Als de prijs daalt tot €43,50 is de winst €1 en kan hij/zij de positie sluiten, wat betekent dat de handelaar het instrument “koopt” voor een betere prijs.

Speculatieve short-selling en short-selling als afdekking

Short selling kan worden toegepast als speculatieve activiteit of als hedgingstrategie. Als speculatieve activiteit hopen handelaren dat er enorme winsten worden geboekt wanneer de prijs van de onderliggende aandelen daalt. Maar de meeste beleggers gebruiken short selling om hun longposities in een onderliggend aandeel af te dekken. Bij hedging openen beleggers in wezen een compenserende positie om hun risicoblootstelling in de markt te minimaliseren. Toegegeven, hedging vermindert het risico, maar beperkt ook de winstgevendheid. Wanneer de prijzen van een onderliggend aandeel hoger springen, zal de hedgepositie verliezen lijden, maar zal de oorspronkelijke longpositie winst opleveren. Omgekeerd, als de prijzen dalen, zal de hedgepositie winst opleveren, maar de oorspronkelijke longpositie zal verliezen opleveren. Op basis hiervan is short selling als hedgingstrategie een effectieve manier om uw kapitaal op de markten te beschermen. Dit is vergelijkbaar met een van de belangrijkste redenen voor beleggers om putcontracten op de optiemarkt te kopen. Dat wil zeggen, om de risico’s van hun longpositie op de belangrijkste aandelenmarkt te compenseren.

Ondanks de praktische voordelen van short selling blijft het een over het algemeen afgekeurde activiteit. De kritiek hangt grotendeels af van moraliteit, met shortsellers die vieren wanneer bepaalde delen van een economie een slecht moment ervaren. Wanneer u short gaat op een aandeel, plaatst u een weddenschap in tegenstelling tot de meerderheid van de beleggers en verwacht en wenst u duidelijk dat het onderliggende bedrijf slecht presteert. Het is ook bekend dat short selling de paniek en angst onder beleggers verhoogt, wat de uitverkoopperiodes op de markten effectief verslechtert. Dit is een van de redenen waarom er altijd strikte regelgeving is op verschillende beurzen met betrekking tot short-sellingactiviteiten.

Met name ‘naakte’ baissetransacties worden genoemd als een belangrijke versneller van marktdalingen. Terwijl typische short selling inhoudt dat geleende aandelen worden verkocht; naked short selling houdt in dat u short gaat op een aandeel dat u niet bezit, niet hebt geleend of waarvan u zeker weet dat ze bestaan. Dit zou kunnen betekenen dat een verkoper er niet in slaagt de aandelen aan een toekomstige koper te leveren en dit kan leiden tot marktverstoring. In het ergste geval kan naakt short selling zelfs leiden tot een marktrecessie. Met name in de VS is de SEC (Securities Exchange Commission) short selling-activiteiten streng blijven reguleren, vooral na de wereldwijde financiële crisis van 2008.

Ondanks de weinige zorgen, biedt short selling beleggers interessante mogelijkheden om zowel te profiteren van moeilijke marktomstandigheden als om inherente gevaren in de markt te beperken. Short selling kan erg lucratief zijn, maar zoals elke investeringsactiviteit brengt het ook veel risico met zich mee. Om te beginnen vereist short selling een margerekening. Dit betekent dat handelaren slechts een klein bedrag vooraf hoeven te plaatsen om short te gaan op een veel grotere positie in de markt. Dit vergroot uiteraard hun potentiële winst als het onderliggende aandeel waarde verliest, maar het kan ook verliezen vergroten als de prijzen van het onderliggende aandeel steeds hoger blijven stijgen.

Om dit in context te plaatsen: bedenk dat een belegger die aandelen rechtstreeks koopt, zijn volledige inleg dreigt te verliezen als de prijs van de onderliggende aandelen daalt; maar een shortverkoper kan meer verliezen dan zijn initiële investering als de prijzen steeds hoger blijven drijven, omdat aandelen in theorie tot onbeperkte niveaus kunnen stijgen. Een ander groot marktrisico voor short selling is de short squeeze. Een short squeeze doet zich voor wanneer de prijs van een onderliggend aandeel scherp omhoog springt en short sellers zich haasten om hun posities te dekken om verdere verliezen of risicoblootstelling te voorkomen. Met short sellers die hun posities willen dekken, ervaart de onderliggende waarde steeds meer vraag, de onderliggende aandelen blijven rugwind ervaren die de prijzen verder omhoog stuwt.

Zoals eerder vermeld, vond een voorbeeld van een short squeeze plaats in januari 2021 met de aandelen van GameStop, een winkelketen die videogames verkoopt. Het bedrijf had zwakke fundamenten omdat het fysieke winkels exploiteert die videogames verkopen in het digitale tijdperk. Maar een discussie op een online forum, Reddit, veroorzaakte een massale instroom van kapitaal van particuliere beleggers dat vastbesloten was om grote hedgefondsen te straffen die short gingen op de GameStop-aandelen. Hierdoor stegen de prijzen van een miezerige $ 6 in september 2020 naar meer dan $ 450 in januari 2021. Dit is een duidelijke illustratie dat zelfs als een short-seller gelijk heeft wat betreft het onderzoeken van fundamentele zaken, er enkele onvoorziene risico’s van short selling bestaan ​​die kunnen resulteren in massale verliezen in de markt.

Een ander risico van short selling is dat aandelen over het algemeen op de lange termijn stijgen. Dit betekent dat short selling-strategieën voor de lange termijn niet kunnen worden geïmplementeerd en dat de markt doorgaans zeer onvoorspelbaar is gedurende korte perioden. Er is ook het wetgevingsrisico, met regelgevende instanties in verschillende rechtsgebieden die short selling-activiteiten afkeuren. Het is mogelijk dat elke relevante toezichthouder short selling van aandelen in een bepaalde sector of zelfs een hele markt kan verbieden om te voorkomen dat de verkoopdruk zich opstapelt. Dit kan leiden tot een ongekende rally van getroffen aandelen, wat kan leiden tot grote verliezen voor short sellers.

Short-selling in spread-betting

Hetzelfde concept van short-selling op normale handel is van toepassing op spread-betting. Als de handelaar denkt dat de waarde van een bepaald instrument zal stijgen, kan hij/zij bijvoorbeeld €10 plaatsen voor iedere pip dat de prijs beweegt. Als echter verwacht wordt dat de waarde van het instrument zal dalen, kan de handelaar dezelfde €10 plaatsen voor iedere punt dat het daalt, en dezelfde winst maken.

Short-selling met AvaTrade

Short-selling is een geaccepteerde handelsmethode en kan worden toegepast op alle soorten instrumenten – Forex, grondstoffen, aandelen, obligaties en andere. Het maakt het u mogelijk te handelen en te profiteren, zelfs als de markten dalen, en daarom is het belangrijk een broker te zoeken die een grondige handelsanalyse uitvoert, wat helpt bij de beslissing of u long (kopen) of short (verkopen) moet gaan. Dit, met een combinatie van meer dan 250 instrumenten die AvaTrade haar klanten biedt, levert ontelbare handelskansen op en een hoog winstpotentieel.

Short Selling FAQ

 • Hoe Beheert u het Risico bij een korte Verkoop?

  Omdat het potentiële verlies op een korte verkoop onbeperkt is, is het van cruciaal belang dat handelaren werken om dat risico proactief te beheren. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, waaronder het gebruik van een koopstoporder om te voorkomen dat de prijs van de onderliggende waarde te veel stijgt. Een alternatief is om een trailing buy stop order te plaatsen die de prijs van de onderliggende waarde volgt met het door u opgegeven bedrag en alleen wordt geactiveerd als de prijs tegen u uitvalt. Hierdoor kunt u uw winnende korte transacties laten lopen.

 • Waarom zou ik short willen verkopen?

  De meeste mensen proberen activa te kopen wanneer de prijs stijgt, maar schrikken ervoor terug om te profiteren van een dalende prijs door short te gaan. Er is echter niets inherent mis met winst maken op een dalende prijs als u bearish bent en denkt dat de prijs zal blijven dalen. Dit geldt met name voor short selling met CFD’s, waarbij u de onderliggende waarde niet daadwerkelijk verkoopt, maar alleen speculeert op de veranderende prijs.

 • Wat is naked short selling?

  Een naakte short-sale is de illegale praktijk van short-selling van aandelen die niet bestaan. Doorgaans moet de handelaar bij short selling eerst aandelen lenen om ze short te verkopen. Maar bij naakte short selling worden er geen aandelen geleend en dus zet de short sale meer shortdruk op de aandelen die groter kunnen zijn dan de beschikbare verhandelbare aandelen. Naked short selling werd illegaal gemaakt in de nasleep van de financiële crisis van 2008, maar het komt nog steeds voor vanwege mazen in de regelgeving en verschillen tussen elektronische en papieren handelssystemen.