Wat zijn Support and Resistance?

De prijs van financiële activa wordt bepaald door vraag en aanbod, net als op elke andere handelsmarkt. Op financiële markten zijn het steun- en weerstandsniveaus die nauwkeurig illustreren hoe de vraag- en aanbodkrachten op elkaar inwerken om de heersende prijs van een onderliggende waarde te bepalen. Prijzen stijgen meestal totdat het aanbod de vraag overtreft en dat is het punt van weerstand, waar de prijzen beginnen te dalen. Evenzo zullen de prijzen dalen totdat de vraag groter is dan het aanbod en dat is het steunpunt, waar de prijzen beginnen te stijgen.

De basisstrategie in de markt is om activa te kopen wanneer de prijzen zich op het ondersteuningsniveau bevinden en te verkopen wanneer de prijzen zich op het weerstandsniveau bevinden.

Het is belangrijk op te merken dat ondersteunings- en weerstandsniveaus geen exacte prijspunten zijn, maar eerder zones waar vraag en aanbod kunnen veranderen. Ondersteunings- en weerstandsniveaus worden nauwlettend gevolgd door marktdeelnemers, die allemaal graag willen profiteren van kansen die zich kunnen voordoen wanneer vraag of aanbod verandert.

Soorten Support and Resistance

Vaste ondersteunings- en weerstandsniveaus

Dit zijn steun- en weerstandsniveaus die vastliggen en niet kunnen veranderen. Ze worden alleen ongeldig als de prijzen er boven of onder uitkomen. Psychologische en sentimentele niveaus, zoals ronde getallen of eerdere belangrijke prijspunten (zoals all-time highs en lows), zijn voorbeelden van vaste ondersteunings- en weerstandsniveaus. In aandelen kunnen ronde getallen, zoals $ 100, bijvoorbeeld ondersteuning of weerstand bieden tegen een activaprijs. Terwijl grondstoffen worden verhandeld, kunnen tarieven zoals $ 2.000 voor de goudprijs worden beschouwd als een ondersteunings- of weerstandsniveau.

Dynamische ondersteuning en weerstandsniveaus

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn dit ondersteunings- en weerstandsniveaus die veranderen naarmate de prijs en tijd veranderen. Deze niveaus impliceren dat prijzen onderhevig zijn aan nieuwe krachten van vraag en aanbod. Technische indicatoren, zoals voortschrijdende gemiddelden en Bollinger Bands, creëren dynamische ondersteunings- en weerstandsniveaus naarmate de prijs en tijd veranderen.

Semi-dynamische ondersteunings- en weerstandsniveaus

Semi-dynamische ondersteunings- en weerstandsniveaus veranderen ook naarmate de tijd en de prijs veranderen, maar ze veranderen met een vaste of vooraf bepaalde snelheid. Enkele van de indicatoren die semi-dynamische ondersteunings- en weerstandslijnen uitzetten, zijn Trendlines, Fibonacci Tool en Pivot Points. Deze indicatoren zetten ondersteunings- en weerstandslijnen uit die methodisch veranderen naarmate de tijd en de prijs veranderen.

Ondersteunings- en Weerstandsniveaus Vinden

Hier zijn enkele manieren om steun- en weerstandsniveaus in de markten te vinden:

 • Pieken en dalen
  Dit is de eenvoudigste manier om ondersteunings- en weerstandsniveaus in kaart te brengen. Markeer eenvoudig zichtbare hoogte- en dieptepunten op uw kaart; de hogere toppen en lagere toppen zullen dienen als weerstandsniveaus, terwijl de lagere dieptepunten en hogere dieptepunten zullen dienen als ondersteuningsniveaus. Het wordt altijd aanbevolen om deze lijnen op langere tijdsbestekken te markeren om betrouwbare ondersteunings- en weerstandsniveaus te hebben.
 • Fibonacci-niveaus
  De Fibonacci-indicator kan op twee manieren worden gebruikt: Fibonacci-retracements helpen handelaren de beste toegangspunten te identificeren wanneer een trending-markt zich terugtrekt; terwijl Fibonacci-extensies handelaren helpen de meest optimale richtpunten van een trending markt te identificeren. In een opwaartse trend zullen Fibonacci-retracementlijnen fungeren als ondersteuningslijnen, terwijl ze in een neerwaartse trend zullen fungeren als weerstandslijnen. Aan de andere kant zullen Fibonacci-extensielijnen fungeren als weerstandslijnen in een opwaartse trend en ondersteuningslijnen in een neerwaartse trend.
 • Draaipunten
  De Pivot Points-indicator gebruikt de open, hoge, lage en slotkoersen om wiskundig meerdere lijnen af te leiden die dienen als ondersteunings- en weerstandsniveaus in de markt. De indicator plot 7 lijnen: 1 draaipunt (PP), 3 ondersteuningslijnen (S1, S2 en S3) en 3 weerstandslijnen (R1, R2 en R3). Als een steunlijn wordt doorbroken, verandert deze in een weerstandslijn en vice versa. Als er bijvoorbeeld een opwaartse trend is en de activaprijs doorbreekt R1, zal de lijn nu als ondersteuning dienen.
 • Trendlijnen
  Trendlijnen vormen de basis van technische analyse en kunnen handelaren helpen met de trend te handelen. In een opwaartse trend wordt een trendlijn getrokken uit een bepaald dieptepunt, die andere hogere dieptepunten verbindt en de lijn in de toekomst projecteert. De lijn fungeert dan als een semi-dynamische steunlijn.

In een neerwaartse trend wordt een trendlijn getrokken uit een bepaalde hoogte, die opeenvolgende lagere hoogtepunten met elkaar verbindt en de lijn in de toekomst projecteert. De lijn fungeert dan als een semi-dynamische weerstandslijn.

Handelen met Steun en Weerstand

Hier zijn enkele van de online handelsstrategieën die gebruik maken van ondersteunings- en weerstandsniveaus:

Bereikhandel

Dit is een strategie voor zijwaartse of bereikgebonden markten. Dit zijn markten die geen duidelijk gedefinieerde trend hebben en prijzen hebben de neiging te schommelen tussen steun- en weerstandsgebieden. Het basisidee in een bereikgebonden markt is dat er een zichtbaar hoogtepunt is waar stijgende prijzen weerstand ondervinden en lager worden, en een zichtbaar dieptepunt waar prijzen steun vinden en hoger worden. De strategie is daarom om te zoeken naar kooptransacties wanneer de prijzen in de buurt van het ondersteuningsniveau liggen en om transacties te verkopen wanneer de prijzen in de buurt van het weerstandsniveau liggen.

Zoals eerder vermeld, zijn ondersteunings- en weerstandsniveaus zones en geen specifieke prijspunten. Het is daarom belangrijk om de meest optimale entry- en exitpunten te identificeren die het risico minimaliseren en het winstpotentieel maximaliseren. Dit kan worden bereikt door steun- en weerstandsniveaus te combineren met andere indicatoren voor technische analyse. Om te beginnen kan de ADX-indicator worden gebruikt om te bevestigen dat een markt inderdaad bereikgebonden is wanneer de waarde lager is dan 25. Traders kunnen vervolgens ondersteunings- en weerstandssignalen valideren met behulp van oscillatoren, zoals RSI en Stochastics; waar ze zullen verkopen als een markt overbought is en kopen als een markt oversold is.

Breakout-handel

Steun- en weerstandsniveaus houden de prijs niet gegijzeld. Dat betekent dat ze kunnen worden geschonden. Prijzen breken meestal uit na een langdurige periode van consolidatie, en dit biedt handelaren veel kansen. Een doorbraak is meestal het begin van een nieuwe trend, wat betekent dat traders de kans hebben om vanaf het allereerste begin een hele trend te volgen. Wanneer de prijs een ondersteuningslijn doorbreekt, betekent dit dat er nu een neerwaartse trend is en dat handelaren moeten proberen verkooporders te plaatsen; terwijl een doorbraak van de weerstandslijn impliceert dat er een opwaartse trend is en dat traders moeten kijken of ze kooporders kunnen plaatsen.

Bij het verhandelen van deze strategie is het gevaar meestal valse uitbraken, waarbij de prijs slechts gedurende een korte periode een ondersteunings- of weerstandslijn doorbreekt of de prijs gewoon een stekelige beweging maakt en terugkeert naar eerdere omstandigheden. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om een uitbraak te valideren met behulp van momentumindicatoren, zoals ROC en MACD. Een directionele beweging zal waarschijnlijk worden volgehouden als de prijs een steun- of weerstandslijn doorbreekt met een enorm momentum, d.w.z. het is een geldige doorbraak. Een nep-uitbraak is er een die met een laag momentum plaatsvindt en moet worden vermeden.

Support & Resistance FAQs

 • Welk tijdsbestek is het beste voor ondersteunings- en weerstandsniveaus?

  Er is geen ‘beste’ tijdsbestek voor het vinden van steun- en weerstandsniveaus. Handelaren kunnen elk tijdsbestek gebruiken dat het beste past bij hun handelsstijl en strategieën. Dezelfde handelaar kan een grafiek van vier uur gebruiken voor de ene strategie en een wekelijkse grafiek voor een andere strategie. Over het algemeen zal een langetermijnhandelaar dagelijkse tot maandelijkse grafieken gebruiken, een swingtrader kan alles gebruiken van een 4-uurgrafiek tot een wekelijkse grafiek, een daghandelaar zou tijdframes gebruiken van 15 minuten tot dagelijkse grafieken, en een scalpeur zou gebruik grafieken van vier uur tot vinkgrafieken die elke vink in de markt uitzetten.

   
 • Wat zijn de beste tools en indicatoren voor ondersteuning en weerstandshandel?

  Nogmaals, er zijn geen ‘beste’ tools, maar er zijn tools waar elke handelaar de voorkeur aan geeft in zijn eigen handelsstrategieën. Fibonacci-niveaus zijn een zeer populaire reeks indicatoren die veel worden gebruikt bij het bepalen van steun en weerstand. Veel handelaren maken ook intensief gebruik van voortschrijdende gemiddelden bij het bepalen van het ondersteunings- en weerstandsniveau, en draaipunten zijn ook behoorlijk populair. Ook veel gebruikt voor het bepalen van ondersteunings- en weerstandsniveaus zijn de prijsklassen zoals Keltner-kanalen, evenals andere soorten trendlijnen en kanalen.

   
 • Hoe belangrijk zijn ronde getallen als ondersteuning en weerstand?

  Een van de meer interessante en bekende aspecten van steun en weerstand is het onvermogen van de prijs om door ronde getallen zoals $ 20 of $ 50 te bewegen. Van bijzonder belang zijn de grote ronde getallen zoals €100 of €1.000. Dit fenomeen doet zich voor omdat veel onervaren handelaren de neiging hebben om te kopen wanneer de prijzen op hele niveaus zijn, omdat ze lijken te denken dat activa het meest redelijk worden gewaardeerd wanneer ze deze niveaus bereiken. Ook zijn de meeste geplaatste stop- en limietorders op ronde getallen. Het is waarschijnlijker dat u een stop- of limietorder tegenkomt bij $100 dan bij $100,06. Met zoveel bestellingen die op hetzelfde niveau worden geplaatst, gaan deze niveaus fungeren als sterke prijsbarrières.

   

Zie je een Handelsmogelijkheid?
Open nu een Rekening!

** Disclaimer – Hoewel er voldoende onderzoek is gedaan om de bovenstaande inhoud samen te stellen, blijft het alleen een informatief en educatief stuk. Geen van de aangeboden inhoud vormt enige vorm van beleggingsadvies.