Prijsactie is eenvoudigweg de studie van prijsbewegingen op de markt. Verschillende fundamentele en technische analyse-instrumenten ontlenen hun waarden aan de prijs, dus waarom zouden we de prijs zelf niet bestuderen, analyseren en ervan leren? Dit is wat prijsactiehandelaren proberen te doen. Ze geloven dat alles wat ze moeten weten over een bepaalde markt in de prijs wordt weergegeven. Dit is wat prijsactie onderscheidt van andere vormen van technische analyse waarbij het gebruik van wiskundige indicatoren de overhand heeft. De twee belangrijkste elementen waarmee u rekening moet houden bij het handelen in prijsacties zijn zowel de prijs- als de tijdvariabelen die duidelijk op een ‘schone’ grafiek worden weergegeven. Er wordt naar verwezen als een schone of naakte grafiek omdat er geen indicatoren zijn die het zicht van de prijsactiehandelaar vertroebelen.

De prijs die op een bepaald moment op een prijsgrafiek wordt weergegeven, vertegenwoordigt de collectieve overtuigingen, kennis en actie van marktdeelnemers. Als de prijzen stijgen, betekent dit dat kopers de controle hebben; terwijl dit in dalende markten betekent dat verkopers de baas zijn. In een zijwaartse markt is er geen consensus tussen kopers en verkopers. Handelaren in prijsactie volgen ook geen fundamentele gebeurtenissen omdat zij denken dat de informatie zal worden vastgelegd door de heersende prijzen. Voor hen is prijsbeweging de ultieme signaalaanbieder . Prijsactie is ongelooflijk populair en wordt toegepast door alle soorten handelaren, van particuliere beleggers tot vloerhandelaren en zelfs instellingen. Prijsactie is een krachtige manier om markten te analyseren, maar er zijn ook kritiekpunten op.

Critici zijn van mening dat prijsactie zeer subjectief van aard is, omdat verschillende handelaars op dezelfde markt tegelijkertijd verschillende standpunten kunnen hebben. Als de prijs van een onderliggend actief bijvoorbeeld een bepaald belangrijk weerstandsniveau nadert, kan de ene handelaar het actief kopen in de verwachting dat de prijs dat niveau zal bereiken, terwijl een tweede handelaar kan wachten om te zien of de prijzen van dat niveau zullen afketsen of het doorbreken. Toegegeven, beide handelaars hebben misschien gelijk, maar het gebrek aan duidelijkheid over hoe je kansen op de markt kunt verhandelen, zorgt ervoor dat het lijkt op een spel met de kuddementaliteit. Voorstanders van de Random Walk Theory geloven ook dat er geen manier is om te voorspellen wat de prijzen op de financiële markten in de toekomst zullen doen, omdat ze van nature fundamenteel chaotisch zijn. Maar dit is kritiek op alle soorten analyses. Random Walk-theoretici beleggen gewoonlijk in diep gediversifieerde portefeuilles om zichzelf te beschermen tegen het ‘willekeurige’ karakter van prijsbewegingen op de markt.

Prijsactie handelssysteem

Handelen in prijsactie is simplistisch en de meeste systemen hanteren gewoonlijk een proces in twee stappen voor het identificeren en benutten van handelsmogelijkheden op de markt. De stappen zijn als volgt:

 1. Identificeer de heersende marktomstandigheden
  Zoals hierboven vermeld, kan een markt zich in een opwaartse, neerwaartse trend bevinden of zijwaarts bewegen. Door activaprijzen te observeren, zouden handelaren snel moeten kunnen zien in welke fase van prijsactie de markt zich op dat moment bevindt.
 2. Identificeer de handelsmogelijkheid
  Nadat de heersende marktomstandigheden zijn geïdentificeerd, gaat een handelaar vervolgens na of er een bruikbare handelsmogelijkheid bestaat. In een opwaartse trend zou de prijsactie de handelaar bijvoorbeeld moeten vertellen of de prijzen hoger zullen blijven stijgen, of dat er een retracement wordt verwacht. Een voorbeeld van een prijsactietransactie is wanneer de goudprijs een hogere trend vertoont en de $2.000 nadert. Als het dat niveau met succes doorbreekt, zal $2.000 nu het nieuwe ondersteuningsgebied zijn. Er zal nu een longpositie worden ingenomen nadat een pullback er niet in slaagt onder de $2.000 te komen. Als een eerder ondersteuningsniveau $1.980 was, zou de prijsactiehandelaar een stop loss-niveau onder die prijs plaatsen, wat precies is waar de opwaartse trend als ongeldig wordt beschouwd. Het verlaten van de transactie kan worden geactiveerd wanneer de handelaar aan zijn risico/opbrengstverhouding voldoet, of wanneer de markt geen hogere hoogtepunten en lagere dieptepunten maakt.

Prijsactie-indicatoren

De enige relevante handelselementen voor een prijsactiehandelaar zijn prijs en tijd. Dit maakt een prijsgrafiek tot het belangrijkste handelsinstrument voor een prijsactiehandelaar. Op bijna elk platform zijn kandelaargrafieken het populairst vanwege de gedetailleerde informatie die ze handelaars geven over activaprijzen en hun grafische aantrekkingskracht. Een typische kandelaar geeft de hoge, lage openings- en slotkoersen (HLOC) van een actief gedurende een bepaalde periode weer. Op de meeste platforms is een kaars met een hogere slotkoers dan de openingskoers groen van kleur (bullish kaars), terwijl een kaars met een lagere slotkoers dan de openingskoers rood is (bearish).

Deze gedetailleerde prijsinformatie kan een prijsactiehandelaar veel vertellen over de collectieve actie van marktdeelnemers. De positionering van HLOC-prijspunten bepaalt de grootte en vorm van de kaars, evenals de informatie die deze aan een prijsactiehandelaar levert. Om deze reden geven sommige soorten kaarsen bullish signalen, zoals hamer; bearish signalen zoals de hangende man; en neutrale signalen zoals Doji. U kunt meer leren over de verschillende soorten kandelaars in onze uitgebreide gids met kandelaarpatronen . Naarmate de tijd verstrijkt, worden meerdere kandelaars op een kaart afgedrukt. Dit geeft prijsactietraders meer prijsinformatie naarmate er kandelaarpatronen op de kaart ontstaan.

Kandelaarpatronen stellen handelaren in staat de eb en vloed van marktgolven te volgen, en als ze efficiënt worden begrepen en geïnterpreteerd, kunnen ze helpen bij het opsporen van lucratieve prijsactiemogelijkheden op de markt. Het lezen van kandelaars en grafiekpatronen is de reden waarom prijsactietraders met schone grafieken handelen. Talrijke grafiekpatronen geven traders drie primaire signalen: voortzetting, omkering of neutraal.

 • Voortzettingspatronen, zoals directionele wiggen en vlaggen, vormen zich in trendmarkten en geven aan dat de dominante trend zich zal voortzetten;
 • Omkeerpatronen, zoals kop-schouderpatronen en dubbele bodems, geven aan dat het momentum van de heersende trend aan het vervagen is en dat er een omkering op het punt staat te gebeuren;
 • Terwijl neutrale patronen, zoals symmetrische driehoeken, zich in elke markt kunnen vormen en hoewel ze aangeven dat er een grote stap staat te gebeuren, bieden ze geen richtinggevend signaal.

Als het om kandelaars en kaartpatronen gaat, is het lezen en analyseren van de informatie die ze bieden belangrijker dan het daadwerkelijk onthouden van hun formatie. Volg de kandelaars om het prijstraject op de markt te bepalen. Leer hoe u prijsgrafiekpatronen effectief kunt lezen in onze uitgebreide gids met grafiekpatronen . Naast kaarsen en kandelaarpatronen kunnen prijsactiehandelaren Trendlines ook gebruiken om de meest optimale prijspunten op de markt te kiezen voor in- en uitstappen.

Handelsstrategieën voor prijsactie

Prijsactiestrategieën omvatten het lezen van de psychologie van marktdeelnemers door prijsveranderingen op de markt te bekijken. Hier zijn enkele van de meest betrouwbare prijsactie-opstellingen op de markt:

Lange lont kaarsen

Een kaars op de markt wordt afgebeeld door een lichaam en lont(en). Het lichaam is de afstand tussen de openings- en slotkoersen, terwijl de lonten de uitersten vertegenwoordigen (de bereikte hoge en lage koers). Kaarsen met lange lont zijn favoriet bij prijsactiehandelaren. Een kaars met een lange bovenste lont laat bijvoorbeeld zien dat kopers in die periode probeerden de prijzen een stukje hoger te duwen, maar dat verkopers zich daartegen verzetten en er zelfs in slaagden prijzen terug te brengen die dicht bij de openingsprijs lagen. Met deze informatie kan een prijsactiehandelaar de verkopers in de daaropvolgende periode opnieuw ondersteunen of op bevestiging wachten. Hoe dan ook, kaarsen met lange lonten zijn een must voor prijsactiehandelaren.

Binnenbar na breakouts

Wanneer er puistjes optreden, is de uitdaging voor handelaren of het een echte of een neppe is. Een inside bar breakout-patroon is wanneer een of meer kaarsen handelen binnen de hoogte- en dieptepunten van de grote breakout-kaars, vandaar de naam ‘inside’. De psychologie achter deze opzet is dat marktdeelnemers niet bereid zijn om eventuele breakout-winsten terug te geven en klaar zijn om de nieuwe trend in de toekomst te verdedigen en te steunen.

Trendlijnhandel

Bij trendlijnhandel wordt gebruik gemaakt van lijnen om de optimale punten vast te stellen voor het betreden van transacties op trendmarkten. Bij een opwaartse trend wordt een trendlijn getrokken van een bepaalde swing-low naar een volgende en vervolgens in de toekomst geprojecteerd. Retracements op de trendlijn vertegenwoordigen een ideaal prijspunt om mee te doen aan de opwaartse trend. Horizontale trendlijnen kunnen in verschillende markten worden gebruikt om steun- en weerstandsgebieden in kaart te brengen.

Laatste woorden

Handelen in prijsactie is een krachtige manier om handelsmogelijkheden met grote waarschijnlijkheid op de markt te selecteren en te verhandelen. Open een gratis AvaTrade demo-account en probeer vandaag nog verschillende prijsactiestrategieën uit!

Price Action Trading FAQ

 • Werkt prijsactiehandel echt?

  Handelen in prijsacties kan werken; de handelaar moet echter begrijpen dat er een hoge mate van geduld nodig is om succesvol op de markten te kunnen handelen met behulp van prijsactie. Er zijn zeer specifieke instellingen waarnaar een prijshandelaar in de hitlijsten zal zoeken, en het kan enige tijd duren voordat deze zich ontwikkelen. Het invoeren van een transactie vóór het optimale tijdstip kan leiden tot het verliezen van transacties en verlies van geld. Als een handelaar bij het handelen een prijsactiestrategie wil gebruiken, moet hij er zeker van zijn dat hij een specifiek plan voor in- en uitstappen heeft, en moet hij zich aan dat plan houden.

   
 • Hoe leer je handelen in prijsacties?

  Omdat prijsactiehandel een systematische aanpak is die gebruik maakt van technische analyse, recente prijsgeschiedenis en enige subjectieve input van de handelaar, leert het dat het vooral een kwestie is van handelen en het ontwikkelen van uw eigen prijsactiesystemen. Als basis zal de handelaar goed thuis willen zijn in technische analyse, met name steun- en weerstandsniveaus. Het leren van verschillende methoden voor het identificeren van trends is ook heel belangrijk voor de prijsactiehandelaar. Er zijn ook enkele veelvoorkomende patronen die prijsactietraders gebruiken, zoals pin-bars en binnen- of buitenbars.

   
 • Hoe nauwkeurig is prijsactiehandel?

  Handelen in prijsactie is niet perfect. Geen enkel handelssysteem of strategie zal 100% van de tijd correct zijn. Het is echter aangetoond dat prijsactiestrategieën behoorlijk nauwkeurig zijn, waarbij veel van de door de prijsactiehandelaar gebruikte opstellingen een succespercentage van 75% of hoger laten zien. Het meest nauwkeurige handelspatroon dat door een prijsactiehandelaar wordt gebruikt, is de opstelling met hoofd en schouders (of omgekeerde hoofd en schouders). Wanneer deze opstelling correct wordt geïdentificeerd en verhandeld, is deze opstelling meer dan 83% nauwkeurig bij het bereiken van geprojecteerde doelen. Andere nauwkeurige opstellingen zijn onder meer de bullish en bearish rechthoeken (bijna 80% nauwkeurig) en triple tops of triple bottoms (ook bijna 80% nauwkeurig).