Fundamentele analyse

Introductie tot fundamentele analyse

Er zijn twee belangrijke benaderingen om de markt te analyseren tijdens handelssessies, en beide zijn populair onder handelaren. De eerste heet Technische analyse, en voorspelt veranderingen op de markt op basis van gebeurtenissen in het verleden, markttendensen en -gedrag. De andere is de Fundamentele analyse die zich op de actuele gebeurtenissen richt, om proberen te voorspellen hoe de markt zich zal ontwikkelen.

Bij het toepassen van fundamentele analyse zal de handelaar de algemene staat van de economie bestuderen, vooral de elementen die belangrijk zijn voor zijn/haar handelsactiviteiten. Het onderzoek richt zich op financiële evenementen, zelfs die zijdelings gerelateerd zijn, maar wel de handel kunnen beïnvloeden. Politieke, sociale en algemene evenementen kunnen van grote invloed zijn op de markten.

Waarom fundamentele analyse uitvoeren?

Dit type analyse is voor handelaren die zich meer willen verdiepen in de financiële wereld. Het vergt iets meer tijd dan sommige handelaren erin willen en kunnen steken, maar heeft, mits goed gedaan, een positieve uitkomst. Wat onder elke vorm van analyse ligt, is de wens om verrassingen te voorkomen die het geld van de handelaar in gevaar kunnen brengen. Daarom geldt: hoe dieper het onderzoek en de analyse, hoe lager de kansen op verrassingen. Sommige tophandelaren in de wereld, die regelmatig verschijnen in de lijsten van de rijkste mensen, passen fundamentele analyse toe, en is dus een goed spoor om te volgen.

We moeten echter wel benadrukken, dat zelfs wanneer er een diepgaande en grondige analyse wordt uitgevoerd, dit geen garantie biedt dat de handel succesvol verloopt. Het karakter van de handel in elk instrument is onze afhankelijkheid van factoren die op een grotere schaal plaatsvinden, en de markt kan soms binnen enkele minuten drastisch veranderen en onze speculaties omver gooien en het lot van onze handelsactiviteiten veranderen.

Hoe begint u een fundamentele analyse?

Als u eenmaal heeft besloten dat een fundamentele analyse u zal gaan leiden in uw activiteiten, raden wij u aan om uzelf eerst bekend te maken met informatie over het instrument waarin u wilt handelen. Er moet rekening worden gehouden met alle frequente gebeurtenissen. U moet ook de juiste bronnen vinden om het dagelijkse nieuws te volgen en u aan te melden voor de nieuwsbrieven en regelmatig in te loggen.

Een van de belangrijkste instrumenten van de fundamentele analyse is het op de voet volgen van de economische kalender. Het is voor een handelaar erg belangrijk om bekend te zijn met de aankomende financiële gebeurtenissen die worden geleid door invloedrijke spelers in de financiële wereld, zoals treasuries, banken, enz. De handelaar dient te weten welke gebeurtenissen relevant zijn voor zijn/haar handelsmarkt en te ontdekken hoe hij/zij zich het beste kan voorbereiden.

Een voorbeeld van het belang van fundamentele analyse is het maandelijkse werkeloosheidsrapport van, de “Non-Farm Payroll” (NFP). De NFP is meestal van invloed op de USD-koers, wat kan leiden tot veranderingen in de waarde van andere instrumenten, zoals goud, ruwe olie, enz. Voordat de NFP wordt bekend gemaakt door het Amerikaanse Bureau van Werkgelegenheidsstatistieken speculeren handelaren over de inhoud van de verklaring, en berekenen op basis daarvan hun handelsactiviteiten. Dit heet fundamentele analyse.

Elke handelaar zou, bij het aanvangen van een fundamentele analyse, een aantal informatieve bronnen moeten vinden die hem kennis verschaffen voor de fundamentele analyse, en dus de handelsactiviteiten ondersteunen en verbeteren. Wij raden u aan ons blog te bekijken, die dagelijks wordt bijgewerkt met belangrijke gegevens voor alle instrumenten.