Online valutahandel

Online valutahandel

Currency trading

Valutahandel is de meest liquide en sterkste markt ter wereld. Geen andere markt kan zich vergelijken met de zuivere waarde van deze massieve handelsmarkt. Geschat wordt dat de waarde van de handel in valuta ongeveer €5 triljoen per dag is, een cijfer dat de waarde van alle beurshandel in de wereld ver overstijgt.

De basis van valutahandel

Wanneer u handelt in valutaparen, koopt u eigenlijk een valuta en verkoopt u de andere valuta. Laten we een eenvoudig voorbeeld nemen om te zien hoe dit werkt: een veel verhandeld valutapaar is EUR/USD. De EUR is het symbool voor de euro, en USD is het symbool voor de Amerikaanse dollar. In bovenstaand valutapaar wordt de EUR beschouwd als basisvaluta en de USD als de genoteerde valuta.

De verhouding wordt weergegeven in één enkel bedrag, terwijl het refereert aan 2 individuele valuta. Met andere woorden: u verhandelt het valutapaar EUR/USD – niet de EUR of de USD.

Nu voegen we, om dit voorbeeld van basis valutahandel te verduidelijken, een aantal cijfers toe. Als we aannemen dat de EUR/USD wordt verhandeld voor 1,25345, betekent dit dat iedere € 1 = $ 1,25. Met andere woorden: de euro is sterker dan de dollar, of omgekeerd: u heeft meer dollars nodig om euro’s te kopen.

Een aantal basistermen in valutahandel

Grote valutaparen

Wanneer u handelt in valutaparen, zult u zes grote valutaparen tegenkomen in uw dagelijkse handelsactiviteiten. Dit zijn GBP/USD, USD/CHF, USD/JPY, USD/CAD, AUD/USD en EUR/USD. Simpel gezegd zijn dit de meest actief verhandelde valutaparen ter wereld, en hebben meestal een hogere volatiliteit. Wanneer u bij AvaTrade handelt in de grote valutaparen heeft u gegarandeerd lage spreads – nog een goede reden om bij ons te handelen.

Trading currencies online

Kleine valutaparen

De kleinere valutaparen zijn die valutaparen die in vergelijking minder worden verhandeld dan de grote valutaparen. Zij zijn minder liquide dan de grote valutaparen en hebben vaak bredere spreads. In het algemeen kan worden gesteld dat kleine valutaparen alle andere paren zijn dan de zes grote valutaparen die hierboven genoemd. Bij AvaTrade hebben we een brede selectie kleine valutaparen om in te handelen.

Exotische valutaparen

Exotische valutaparen bevatten meestal een valuta uit een land met een opkomende markt. De reden waarom zij “exotisch” worden genoemd, heeft niets te maken met de ligging van het land, maar eerder met de uitdagingen die komen kijken bij de handel in deze valuta. Exotische valutaparen zijn meestal niet liquide, met bredere spreads en minder market-makers. Voorbeelden van exotische valutaparen zijn de Zuid-Afrikaanse rand (ZAR), de Hongkong dollar (HKD) en de Mexicaanse peso (MXN).

Nu u op de hoogte bent van valutahandel, kunt u een rekening bij AvaTrade openen om vandaag nog te beginnen met handelen in uw favoriete grote, kleine of exotische valutapaar.