Handel in Financiële Derivaten

Derivatencontracten worden vaak gebruikt door de meeste van ‘s werelds grootste bedrijven, zodat ze hun risico’s beter kunnen beheren en hun cashflow stabieler en voorspelbaarder kunnen maken. Dit niveau van voorspelbaarheid in cashflow en inkomsten kan helpen hun aandelenkoers te verhogen. Wanneer hun prijs wordt verhoogd, hebben ze minder werkkapitaal nodig. Derivaten werken tegen een kleine premie, dus een bedrijf hoeft geen grote hoeveelheid geld bij de hand te hebben om te investeren. Vaak wordt voordat het contract is afgelopen, een ander contract geopend om het eerste te verrekenen.

Wat is een Financieel Derivaat? – Derivaten Uitgelegd

Een financieel derivaat is een verhandelbaar product of contract dat zijn waarde ‘ontleent’ aan een onderliggende waarde. De onderliggende activa kunnen aandelen, valuta’s, grondstoffen, indices en zelfs rentetarieven zijn. Derivaten zijn oorspronkelijk ontworpen om beleggers te helpen wisselkoersrisico’s te elimineren, maar hun nut is in de loop der jaren gegroeid om beleggers te helpen niet alleen verschillende soorten risico’s te beperken, maar ook toegang te krijgen tot meer marktkansen. Derivaten zijn nu aantrekkelijk voor veel soorten beleggers omdat ze hen helpen blootgesteld te blijven aan prijsveranderingen van verschillende financiële activa zonder ze daadwerkelijk te bezitten.

Soorten Derivaten:

De meest voorkomende soorten derivatencontracten zijn futures, opties en CFD’s. Deze worden OTC (Over-the-counter) of via een beurs aangeboden. De waarde van het derivaat wordt beïnvloed door de prestaties van de onderliggende waarde en ook door de contractvoorwaarden.

De meest voorkomende derivaten die worden gebruikt bij online handelen zijn:

 • CFD’s
  Met CFD’s kunt u speculeren op de stijging of daling van de prijs van wereldwijde instrumenten zoals aandelen, valuta’s, indices en grondstoffen. Wanneer u in CFD’s handelt, neemt u in feite een contract in plaats van de onderliggende waarde in bezit te nemen. Dat betekent dat u speculeert op de prijsbeweging, in plaats van het daadwerkelijke activum te kopen. Met CFD’s kunt u in beide richtingen handelen, zowel op stijgende als op dalende markten. Dat is een groot voordeel van handelen in CFD’s, in plaats van bijvoorbeeld aandelen kopen.
 • Futures-contractDit wordt vaak gebruikt voor grondstoffen, aandelen of valuta om risico’s te compenseren. Een bedrijf dat in de toekomst grondstoffen moet ontvangen, kan een redelijke prijs opgesloten hebben. Dit beschermt het tegen toekomstige prijsstijgingen. Dit kan een bedrijf ook beschermen tegen toekomstige wisselkoersveranderingen of zelfs renteveranderingen. Dit beschermt tegen devaluatie van de valuta, vooral als het gaat om het exporteren van producten naar de lokale valuta. Indexfutures, zoals de S&P 500 E-mini Futures (ES) en ook valuta’s, houden rekening met het huidige beleggerssentiment om dat weer te geven in de toekomstige prijsstelling, rekening houdend met de rentetarieven. De prijsstelling van deze contracten verandert ook op basis van de huidige vraag en aanbod van de onderliggende waarde en van de contracten zelf. Ze kunnen vóór de vervaldatum worden verrekend of geliquideerd. Futures zijn gestandaardiseerd om de handel op de futures-beurs, zoals de Nymex-beurs voor goud, te vergemakkelijken.
 • Opties
  Handelsopties op de derivatenmarkten geven handelaren het recht om een onderliggende waarde te kopen (CALL) of te verkopen (PUT) tegen een bepaalde prijs, op of voor een bepaalde datum. De houder is niet verplicht om de onderliggende waarde te kopen. Dit is het belangrijkste verschil tussen opties en futures.
 • Futures versus opties
  Het doel van zowel futures als opties is om mensen in staat te stellen prijzen vooraf vast te leggen, vóór de daadwerkelijke handel. Hierdoor kunnen handelaren zich beschermen tegen het risico van ongunstige prijsveranderingen. Bij termijncontracten zijn de kopers echter verplicht om het gespecificeerde bedrag tegen de overeengekomen prijs te betalen wanneer de vervaldatum aanbreekt. Met opties kan de koper besluiten om uit het contract te stappen. Dit is een groot verschil tussen de twee effecten. Bovendien zijn de meeste termijnmarkten liquide, waardoor smalle bied-laatspreads ontstaan, terwijl opties niet altijd voldoende liquiditeit hebben, vooral voor opties die pas ver in de toekomst aflopen. Futures bieden meer stabiliteit voor transacties, maar zijn ook rigider. Opties geven minder stabiliteit, maar zijn ook een stuk minder rigide. Dus als u de optie wilt hebben om uit de handel te stappen, moet u opties overwegen. Zo niet, dan moet u de toekomst overwegen.
 • Termijncontracten
  Financiële instrumenten die zijn opgezet met een meer informele overeenkomst en worden verhandeld via een makelaar die handelaren de mogelijkheid biedt om specifieke activa, zoals valuta’s, te kopen en verkopen. Ook hier wordt een prijs vastgesteld en betaald op een toekomstige datum. Dit contract is ook heronderhandelbaar, dus verlengd of vroegtijdig afgesloten tegen een meerprijs.
 • Wisselt
  Swaps zijn op maat gemaakte OTC-contracten tussen twee handelaren. Deze worden meestal niet verhandeld door particuliere beleggers en worden niet verhandeld via beurzen. Een bekend voorbeeld van een swap is de rente. Swaps zijn wanneer twee partijen gedurende een bepaalde periode kasstromen of passiva ruilen voor twee verschillende effecten.

Waarom Financiële Derivaten Verhandelen?

Derivaten kunnen vele belangrijke functies vervullen in een portefeuille. De eerste reden om derivaten te verhandelen, is dat ze het perfecte platform bieden om te speculeren op de prijsveranderingen van verschillende financiële activa. Derivaten geven beleggers toegang tot markten en kansen waaraan ze anders niet zouden zijn blootgesteld.

Men kan bijvoorbeeld in Bitcoin investeren zonder alle technische details te begrijpen van het kopen en beveiligen van de digitale munten in online of offline portefeuilles. Als een belegger een Bitcoin-derivaat koopt, zal hij winst maken wanneer de prijs van Bitcoin stijgt zonder de digitale valuta daadwerkelijk te bezitten. Beleggers verhandelen ook derivaten om toegang te krijgen tot hefboomwerking. Met hefboomwerking kunnen beleggers hun kapitaalbezit in de markt vergroten, waardoor hun winst op succesvolle transacties effectief wordt vergroot. Maar handelaren moeten de hefboomwerking altijd voorzichtig gebruiken, omdat het ook verliezen vergroot op transacties die niet in uw voordeel verlopen.

De structuur van derivaten, evenals de beschikbaarheid van hefboomwerking, kunnen beleggers ook helpen om te profiteren van arbitragemogelijkheden in de markt. Hoewel het tegenwoordig ongebruikelijk is, ontstaan arbitragemogelijkheden als gevolg van marktinefficiënties, zoals een vergelijkbaar financieel activum dat op verschillende platforms tegelijkertijd verschillend wordt geprijsd.

Een andere belangrijke reden om derivaten te verhandelen, is om risicoblootstelling in de markt af te dekken. Dit doet u door een derivaat te kopen dat in de tegenovergestelde richting beweegt van een activum dat u bezit. Als een belegger bijvoorbeeld Microsoft-aandelen bezit, kan hij een bepaald type derivaat kopen, gebaseerd op de koers van het Microsoft-aandeel, in dit geval een putoptie, die winst oplevert wanneer de koers van het aandeel daalt. Op deze manier zou de belegger de risico’s hebben verkleind van het aanhouden van de aandelen wanneer de prijzen niet stijgen.

Voordelen van Derivaten

Als verhandelbare producten stellen derivaten beleggers in staat om potentieel lucratieve toevoegingen aan hun beleggingsportefeuilles te hebben. Het zijn producten met een hefboomwerking die beleggers kunnen helpen hun kapitaal efficiënt in de markt te spreiden en grotere winsten te behalen, hoewel de risico’s ook groter zijn als gevolg van blootstelling aan hefboomwerking. Derivaten hebben ook kansen gecreëerd voor de gemiddelde particuliere belegger, die nu tegen lage kosten toegang heeft tot markten zoals wereldwijde aandelen, forex, obligaties, grondstoffen en zelfs cryptocurrencies. Dit zijn markten die van oudsher enorme hoeveelheden kapitaal en soms zelfs veel expertise vereisen.

Derivaten worden ook gebruikt om risico’s in de markt te mitigeren. Ze zijn perfect voor hedgingstrategieën en kunnen beleggers helpen om eventuele risico’s of potentiële verliezen in hun portefeuilles te compenseren. Omdat het hefboomproducten zijn, bieden derivaten een goedkope en effectieve manier om zich in te dekken tegen eventuele risico’s in de markt. Hefboomwerking stelt beleggers ook in staat om derivaten te gebruiken om winst te maken uit marginale prijsveranderingen in een onderliggende waarde. Omdat hefboomwerking het kapitaal vergroot, kan zelfs een kleine prijsverandering in de markt leiden tot grote winsten of zware verliezen voor een belegger. Om deze reden kunnen derivaten worden gebruikt om financiële activa te verhandelen, zelfs tijdens periodes van lage volatiliteit of relatieve prijsstabiliteit.

Nadelen van Derivaten

Hefboomwerking is een van de redenen waarom derivaten aantrekkelijk zijn voor beleggers, maar het is ook de grootste bron van risico. Op dezelfde manier dat hefboomwerking de winst kan verhogen; het kan ook verliezen vergroten wanneer de prijzen van de onderliggende waarde niet volgens uw voorspelling gaan. Dit maakt derivaten bijzonder riskant voor het verhandelen van onderliggende activa waarvan de prijzen inherent volatiel zijn.

Derivaten kunnen moeilijk te waarderen zijn, vooral degene die gebaseerd zijn op meerdere onderliggende activa. Dit kan ze tot een hulpmiddel voor gokken maken in plaats van tot effectieve speculatie door beleggers. Bij derivaten wordt geld verdiend met prijsveranderingen, en als u niet weet hoe u een actief dienovereenkomstig moet prijzen, kan een belegger worden blootgesteld aan risico’s die hoger zijn dan normaal. Sommige derivaten, zoals opties, zijn in de tijd beperkt. Dit voegt een extra risicolaag toe bij het verhandelen van financiële activa. Het is realistisch voor een belegger om te voorspellen dat de prijs van een onderliggende waarde kan stijgen of dalen, maar het is veel moeilijker om te voorspellen wanneer zo’n prijsverandering precies zal plaatsvinden.

Derivatenhandel met AvaTrade:

Sluit u vandaag nog aan bij AvaTrade en profiteer van de grootste verscheidenheid aan financiële derivaten die in onze portefeuille worden aangeboden. Met meer dan 1000 instrumenten die variëren van forex trading, CFD’s voor aandelen, grondstoffen en indices, evenals handel in opties op ons geavanceerde AvaOptions-platform. Het is tijd om wat u vandaag hebt geleerd over financiële derivaten in praktijk te brengen, zonder uw eigen kapitaal te riskeren. Open een gratis demo-account. AvaTrade is een van de meest gereguleerde makelaars op de markt, dus wees gerust. Het geld van klanten wordt bewaard op gescheiden rekeningen bij enkele van de meest gerenommeerde Tier-1-banken.

Financiële Derivaten FAQs

 • Hoe worden financiële derivaten gebruikt?

  Het meest gebruikelijke gebruik van financiële derivaten is het beheren van risico’s in een financiële transactie. Hoewel velen denken aan risicovermindering wanneer het gaat om het beheersen van risico’s, is het ook vrij gebruikelijk dat speculanten hun risico’s (en potentiële winst of verlies) vergroten door het gebruik van financiële derivaten. Een veelvoorkomend voorbeeld is de termijnmarkt waar boeren futures verkopen om de prijs die ze voor hun graan of vee zullen ontvangen vast te leggen. Dit is een manier om risico’s te verminderen. Een ander voorbeeld is het gebruik van CFD-producten voor de handel. Vanwege de hefboomwerking kan een CFD worden gebruikt om de resultaten van de handel in een grote verscheidenheid aan activa te vergroten.

   
 • Wat zijn enkele veelvoorkomende soorten financiële derivaten?

  Er is een grote verscheidenheid aan financiële derivaten die kunnen worden gebruikt om beleggingsrisico’s te vergroten of te verkleinen. Een van de meest voorkomende is het termijncontract, een overeenkomst over een toekomstige financiële transactie op een vaste datum en tegen een vaste prijs. Een ander type is een swap, waarbij de overeenkomst is om het ene actief of passief te ruilen voor het andere. Een derde veelgebruikt financieel derivaat is de optie, die de houder het recht geeft, maar niet de verplichting, om op een toekomstig tijdstip een actief te kopen of te verkopen. En tot slot is er het contract voor verschil (CFD) waarmee het verschil in waarde van een activum kan worden uitgewisseld tussen het moment dat het contract wordt geopend en gesloten, zonder de onderliggende waarde te bezitten.

   
 • Welke soorten onderliggende markten hebben financiële derivaten?

  Er is niet alleen een grote verscheidenheid aan soorten derivaten, er is ook een grote verscheidenheid aan onderliggende markten die gebruikmaken van financiële derivaten. We denken vaak aan de derivaten van grondstoffen, valuta’s en aandelen, maar dat raakt net het oppervlak van financiële derivaten. Andere markten die derivaten gebruiken, zijn onder meer de markt voor staatsobligaties, kortlopende schuldmarkten, markten voor over-the-counter leningen, kredietrisicomarkten en verschillende indexen kunnen ook worden gebruikt als onderliggende waarde voor een derivatencontract.