Deze pagina biedt u alle recent uitgegeven en binnenkort uit te komen economische indicatoren van de Euro-zone. Alle indicatoren worden uitgelegd, zodat u weloverwogen kunt handelen.

Europese indicatoren

Een aantal populaire indicatoren om te volgen zijn:

NAAMBESCHRIJVINGFREQUENTIE
Euro-zone CPIDeze indicator geeft ons een indicatie van de consumenteninflatie in de EU en heeft een belangrijke invloed op het economisch beleid, uitgebracht door de ECBMaandelijks en driemaandelijks
Duitse Zew PMIGeeft het vertrouwen aan van de Duitse banksector en gevoel van de economische gezondheidMaandelijks
Duitse JFOIndicator van de Duitse productieMaandelijks
ECB rentepercentageVolgt meestal de opmerkingen die worden gemaakt door het hoofd van de ECB na de bepaling van het rentepercentageDriemaandelijks

Europese Indicatoren FAQ

 • Wat zijn de beste Europese leidende economische indicatoren?

  Economische indicatoren hebben alleen voorspellende waarde als ze toekomstgericht en actueel zijn. Ze moeten ook de huidige waarde van activa verdisconteren op basis van toekomstige verwachtingen. Hierbij is de discrepantie tussen gerapporteerde en verwachte waarden in veel gevallen belangrijker dan de werkelijke waarden. Elke leidende economische indicator geeft een idee van waar de economie naartoe gaat en beïnvloedt zo de prijs van verschillende activaklassen. Dat gezegd hebbende, leidende economische indicatoren zijn niet altijd nauwkeurig bij het voorspellen van individuele marktacties, en daarom moeten ze samen worden genomen, aangezien het geheel een veel beter beeld geeft dan individuele gegevenspunten.

   
 • Welk EU-land heeft de beste economie?

  Hoewel het belangrijk is om te kijken naar de gecombineerde economische indicatoren die de output van de hele EU-regio meten, hebben sommige landen vanwege hun eigen kracht een buitensporige impact op de economische regio. Duitsland wordt vaak beschouwd als de economische motor van de EU omdat het verreweg het grootste BBP en de hoogste industriële productie heeft van alle leden van de Europese Unie. Dit maakt Duitsland tot het belangrijkste land als het gaat om de algehele groei in de EU, aangezien een zwakke Duitse productie vaak leidt tot een zwakke EU-economie als geheel.

   
 • Hoe is de economische situatie in Europa?

  Net als de rest van de wereld zag de Europese Unie de economische bedrijvigheid in de eerste helft van 2020 sterk afnemen als gevolg van de coronaviruspandemie. Dit leidde tot enorme monetaire en fiscale stimuleringsmaatregelen. Doordat bedrijven en consumenten dankzij de versoepeling van de lockdownmaatregelen later in het jaar hun activiteiten konden hervatten, boekte de Europese Unie in het derde kwartaal van 2020 een recordgroei van het bbp op kwartaalbasis. Hoewel die groei afneemt als gevolg van het toenemende aantal gevallen van coronavirus in het vierde kwartaal, wordt verwacht dat de EU de groei zal in 2021 sterk herstellen als reactie op de heropening van de wereldeconomie in combinatie met aanhoudende monetaire en fiscale stimuleringsmaatregelen.